US Open: öt érdekesség, ami emlékezetessé tette a tornát

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2021.09.15. 12:03
null
A 18 éves brit Emma Raducanu érett és elképesztően energikus játékkal győzött a US Openen (Fotó: Getty Images)
Öt érdekességet gyűjtöttünk össze az év utolsó Grand Slam-versenyéről, amely nem okozott csalódást a tenisz iránt érdeklődőknek.

 

Emlékezetes tornával zárult a 2021-es Grand Slamek sora, a US Open nagyszerű csatákat és szenzációs végkifejletet hozott mindkét nem egyéni versenyében. Noha temérdek sztár kihagyta a viadalt, a rajongók nem panaszkodhattak, a színvonal kifejezetten magas volt. Szokásunkhoz híven összeszedtünk néhány fontos eseményt, pillanatot New Yorkból.

A NÉZŐK VISSZATÉRÉSE

A 2019-es, rekordot jelentő össznézőszámhoz képest kevesebben voltak kíváncsiak a US Openre, ám ahhoz viszonyítva, hogy a tavalyi versenyt a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött rendezték, a 631 134 regisztrált látogató igazán tisztesnek értékelhető. Sok játékos kiemelte, micsoda fantasztikus hangulatban zajlottak a mérkőzések. Az amerikai drukkerek egyébként is vehemensek, aminek leginkább a Danyiil Medvegyev–Novak Djokovics döntőben adták tanújelét, amelyen nem viselkedtek szimpatikusan, igaz, a székbíró sem volt erélyes.

ELHÚZÓDÓ VÉCÉSZÜNET

Az első játéknap rögtön káprázatos mérkőzést és vele összefüggésben csúnya balhét hozott. A brit Andy Murray régi dicsőségéhez méltón játszott a világranglistán harmadik Sztefanosz Cicipasz ellen, ám végül öt játszmában alulmaradt. A találkozót követően sérelmezte, hogy görög riválisa a harmadik szett elvesztése után bal lába sérülése miatt orvosi segítséget kért, míg a negyedik, általa megnyert felvonás végeztével vécészünetre ment, amely nagyjából nyolc percig tartott, meg egyébként is tördelte a játékot. A szabályok ugyan ezt lehetővé teszik, Murray mégis arról beszélt, hogy elveszítette Cicipasz iránti tiszteletét, sőt a meccs közben azt mondta a székbírónak, hogy amit ellenfele csinál, az konkrétan csalás.

Andy Murray csalást emlegetett (Fotó: Reuters)
Andy Murray csalást emlegetett (Fotó: Reuters)

 

IDA LECSAPOTT

A verseny harmadik napján lesújtott Flushing Meadowsra az Ida hurrikán. A Louis Armstrong Stadion például hiába volt befedve, a tetőrendszer enged be levegőt, így a réseken keresztül az erős szél beverte az esőt. Szóval, a nézők ernyővel ültek a fedett lelátón a dél-afrikai Kevin Anderson és az argentin Diego Schwartzman találkozóján, amely a körülmények miatt az Arthur Ashe Stadionban fejeződött be. A szervezőket kritikával illették, mert nem fújták le az esti programot, és nem küldték haza a szurkolókat az özönvíz előtt.

TINÉDZSEREK A KÜZDŐTÉREN

A női tenisz továbbra is kiszámíthatatlan, de ennek csak örülhetünk, ha olyan tehetségek bukkannak fel, mint a versenyt megnyerő 18 éves brit Emma Raducanu vagy döntőbeli ellenfele, a 19 esztendős kanadai Leylah Fernandez. Mindketten érett, elképesztően energikus játékkal rukkoltak ki, főként Fernandez ütött ki igazi nagyágyúkat az útja során, többek között a vereséget nehezen viselő címvédőt, a japán Oszaka Naomit. Természetesen az ifjú hölgyek remeklése a rutinos, a ranglistán előkelő helyen álló versenyzők erős kritikája is.

Novak Djokovics az ütőjén próbálta meg levezetni a dühét (Fotó: Reuters)
Novak Djokovics az ütőjén próbálta meg levezetni a dühét (Fotó: Reuters)

 

MÉRFÖLDKÖVEK ÁTHELYEZVE

Az előttünk álló, 2022-es esztendőt úgy kezdjük el, hogy Novak Djokovics, Ro­ger Federer és Rafael Nadal egyaránt 20-20 Grand Slam-sikert mondhat magáénak. Ha minden jól megy, az Australian Openen mindhárman ott lesznek, ehhez arra van szükség, hogy a svájci és a spanyol ikon rehabilitációja is sikeres legyen. Djokovics­nak a New York-i döntőben nem volt sansza a győzelemre, amit azért bánhat leginkább, mert így elszalasztotta a korszakos sikert, vagyis a naptári Grand Slamet. Azért így sem panaszkodhat, hiszen kivételes évet fut, és még hátravan az ATP-világbajnokság, amelynek ezúttal Torino ad otthont novemberben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik