D. Á.
P. K.
2022.09.10 07:29 Frissítve: 2022.09.10 08:24

US Open: Casper Ruud és Carlos Alcaraz jutott be a döntőbe

A norvég Casper Ruud négy szettben legyőzte az orosz Karen Hacsanovot, így bejutott a döntőbe az amerikai nyílt teniszbajnokság (US Open) férfiversenyében. A másik ágon a 19 éves spanyol Carlos Alcaraz öt szettben nyert az amerikai Frances Tiafoe ellen. 

Casper Ruud ott lesz a US Open döntőjében (Fotó: AFP)


Az első játszma nagyon szorosan alakult, Ruud és Hacsanov is kétszer tudott brékelni, jöhetett a rövidítés. Itt a norvég bizonyult jobbnak, ami óriási lökést is adott neki a folytatásra. A második szettben ugyanis hibátlanul hozta a saját kezdéseit, ráadásul két alkalommal is elvette az orosz adogatását – nagyon simán, 6:2-re nyerte a játszmát Casper Ruud.

Ezt követően igencsak összekapta magát Hacsanov, Ruud ezúttal egyszer sem tudta elvenni az 27. kiemelt adogatójátékát. Bréket csak a szett végén láthattunk, 6:5-ös Hacsanov-előnynél a norvég elbukta a kezdését, így már az orosz teniszezőnek is volt győztes játszmája.

A lendületet nem tudta továbbvinni Hacsanov, a negyedik játszmában meg sem tudta szorongatni ellenfelét. Ruud, akárcsak az első két szettben, most is kétszer brékelt, a 6:2-es játszmagyőzelme pedig azt jelentette, hogy megnyerte a mérkőzést, s bejutott a döntőbe. Az 5. helyen kiemelt, 23 éves norvég teniszező pályafutása második GS-döntőjét játszhatja, idén a Rolan-Garroson kikapott a fináléban Rafael Nadaltól. 

A másik ágon Carlos Alcaraz és a Rafael Nadalt kiejtő Frances Tiafoe küzdött meg a vasárnapi fináléba kerülésért, és ez a meccs még az első elődöntőnél is nagyobb, ötszettes csatát hozott.

A meccset Tiafoe kezdte jobban, a második szettet azonban 6:3-ra, a harmadikat 6:1-re elveszítette. Ekkor talán kevesen gondolták volna, hogy az amerikai még „vissza tud jönni a meccsbe”, de fel tudott állni, és az első szetthez hasonlóan rövidítésben behúzta a harmadikat is.

A döntő játszmában mindketten többet hibáztak az adogatójátékaikban, összesen négy bréket láthattunk ebben a játszmában, és ezekből három Alcaraz nevéhez fűződött, így 6:3-ra megnyerte a szettet és a meccset is. A 19 éves spanyol szinte minden lényeges statisztikában ellenfele fölé tudott nőni a meccs végére. Az igazán idén berobbanó Alcaraz pályafutása első GS-döntőjére készülhet. Alcaraz és Ruud eddig három meccset játszott egymás ellen, kemény borításon és salakon a spanyol, füvön a norvég győzött.

Az Eurosport videói az elődöntő két meccséről:

Ruud–Hacsanocv

 

 

Alcaraz–TiafoeUS OPEN
FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ

Casper Ruud (norvég, 5.)–Hacsanov (orosz, 27.) 7:6, 6:2, 5:7, 6:2
Alcaraz (spanyol, 3.)–Tiafoe (amerikai, 22.) 6:7, 6:3, 6:1, 6:7, 6:3

2022.10.01 23:58:04

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Federert valahogy mindenki szerette. Hiszen ennyi siker mellett mindvégig megmaradt alázatosnak, játékostársnak, embernek, akinek sohasem volt balhéja (és feladott meccse sem, pedig 1500-szor lépett pályára!), akinek a tizenikszedik GS-trófea átvétele után is bármikor el tudott csuklani a hangja.

2022.09.22 23:42:31

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Lénye, személye a csendes, mély szeretetet sugározza inkább, ezt hívja elő, s a sportban nemcsak a siker alkalmát leső lelket erre szólítja föl! A Federer-jelenség a Csik Ferenc, Papp László, Balczó András, Egerszegi Krisztina és az 1956 utáni, »szeretet emberévé« tisztuló Puskás Ferenc példájához hasonlatos.

2022.09.11 20:14:58

Tenisz nemzetisport.hu

Az ifjú spanyolnál fiatalabban senki nem ért a világranglista tetejére: négyjátszmás győzelme után hétfőtől ő a világelső.

2022.09.10 16:24:48

Tenisz nemzetisport.hu

Sokkal jobban kezdett Swiatek, de megingott a győzelem kapujában, a végére meg Dzsabur omlott össze.

2022.09.06 23:41:46

Tenisz MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Serena és nővére, az egyéniben hét GS-tornát nyerő Venus a szegény területekről származó, szerény körülmények között felnövő afroamerikai gyerekeket ösztönözték, hogy kezdjenek el játszani, washingtoni teniszközpontot alapítottak nekik, és az ötvenes években még gyakorlatilag csak fehérek által űzött sportágba behozták a sokszínűséget.