US Open: a fiatal győztesek garantálják a tenisz fényes jövőjét

Vasárnap véget ért az amerikai nemzetközi teniszbajnokság, s a US Open több szempontból is történelmet írt. A férfiaknál Carlos Alcaraz begyűjtötte első Grand Slam-tornagyőzelmét, s ezzel 19 éves és 4 hónapos korában a valaha volt legfiatalabbként a világranglista élére ugrott. A nőknél pedig a világranglista-vezető Iga Swiatek első lengyelként tudott a tengerentúli GS-tornán diadalmaskodni.

 

Carlos Alcaraz három ötszettes mérkőzésen múlta felül a US Open döntőjében Casper Ruudot, ezzel edzőjéhez, Juan Carlos Ferreróhoz hasonlóan neki is van már majortrófeája (Fotó: Reuters)

A 19 ÉVES CARLOS ALCARAZ MÁRIS ELKEZDTE GYŰJTENI A GRAND SLAM-TRÓFEÁKAT

Ötvözi a négy legnagyobb aktív játékos, Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovics és Andy Murray legjobb tulajdonságait, nehéz helyzetben is élvezi a teniszt – 19 évesen nyert majortornát az ifjú nemzedék legtehetségesebb alakja.

Tanulmányba illő volt, ahogyan Juan Carlos Ferrero átélte a US Open férfidöntőjének utolsó néhány játékát. Miután tanítványa, a hozzá hasonlóan spanyol (és immár világelső) Carlos Alcaraz a norvég Casper Ruud elleni magas színvonalú összecsapás negyedik szettjében 3:2-nél elvette riválisa adogatójátékát, a 42 éves tréneren hihetetlen feszültség lett úrrá, szinte biztos, hogy nehezebben dolgozta fel a történteket, mint amikor saját maga állt hasonló siker, vagyis Grand Slam-győzelem kapujában a 2003-as Roland Garroson. A US Openen is döntőzött ugyanabban az évben, csakhogy Andy Roddick megverte őt – munkálhatott benne, hogy ha már neki nem jött össze, legalább annak sikerüljön, akit ő készített fel erre az erőpróbára.

LAPSZEMLE
MARCA
A spanyol sportlap a „A nagy hármastól a nagy Alcarazig” felütéssel taglalja a nemzetközi teniszvilág trendjeit, hangsúlyozva, hogy az ország fiatal büszkesége csupán a hetedik játékos, aki a Federer, Nadal és Djokovics alkotta trión kívül (a 2005-ös Roland Garros óta) Grand Slamet tudott nyerni, ráadásul a US Opent megelőző 17 majortornából 15-öt Nadal és Djokovics gyűjtött be. A világelsőséget tekintve Alcaraz egy évet és öt hónapot ver a korábbi legfiatalabb „number one”-ra, az ausztrál Lleyton Hewittra.
AS
A spanyol fővárosi orgánum kitér arra, hogy Carlos Alcaraz győzelmének napja egybeesik az Egyesült Államokat ért súlyos terrorcselekmények 21. évfordulójával, amiről egyébként mindkét játékos hosszasan megemlékezett a pályán előadott monológjában. A lap azt is aláhúzza, hogy Alcaraz csupán az ötödik spanyol teniszező, aki nyert a US Openen, korábban Manuel Santana, Manuel Orantes, Arantxa Sánchez Vicario és Rafael Nadal ért el amerikai GS-sikert.
VERDENS GANG
A norvég bulvárlap internetes kiadásában kiemeli, hogy országuk büszkeségét, Casper Ruudöt a Roland Garros döntője után kinevették, ám a szakértőknek visszakozniuk kellett. A leghallgatottabb teniszpodcastben a salakos Grand Slam-finálét követően gúnyt űztek belőle, de fordult a kocka. ezúttal az elismerés hangján szóltak róla, kiemelve, hogy sok elképesztő labdamenetet nyer t meg az Alcaraz elleni New York-i fináléban.

Alcarazon, mondjuk, nyoma sem volt annak, hogy túlizgulná a szituációt, ami azért volt neki örömteli, mert idén a korábbi három majortornán még az elődöntőig sem jutott el, noha főként a Roland Garroson, kevésbé Wimbledonban már az esélyesek között tartották számon. Hozta is a két szervagémjét, amire szüksége volt ahhoz, hogy felszabadultan az Arthur Ashe Stadion kemény borítására rogyhasson, friss majorgyőztesként, 19 évesen és négy hónaposan…

Ha olyan a tenisz jövője, mint amit Alcaraz, Ruud, az olasz Jannik Sinner, az amerikai Frances Tiafoe vagy akár a már rutinosabbak közül a görög Sztefanosz Cicipasz és a német Alexander Zverev képvisel, akkor köszönjük szépen, kérünk belőle! Amennyiben elfogadjuk, hogy a sportág modern változatában az erőnlét mindennél fontosabb, vagy legalábbis a nagy eredmények elérésének alapvető feltétele, úgy a fenti versenyzőket egyáltalán nem kell félteni, felkészülhetünk a maratoni labdamenetek és ütközetek világára.

Carlos Alcaraz vasárnapi döntője hamarabb lement, mint a Tiafoe elleni elő-, a Sinnerrel szemben vívott negyed-, valamint a horvát Marin Cilic elleni nyolcaddöntője, de azért így is elbíbelődtek egymással a felek 3 órán és 20 percen át. Emlékezetes pillanatokban nem is volt hiány, az első szettben például az idén korábban a Roland Garros fináléját is elveszítő Ruud kritikus helyzetben, brékhátrányban jelezte a vezetőbírónak, hogy Alcaraz rövidítése kétszer pattant a térfelén, vagyis nem neki jár a pont azért, mert utóbb a spanyol a hálóba püfölte a labdát.

A második játszmában egyértelműen Ruud dominált, a 23 éves norvég 2:2 után négy gémet nyert sorozatban, és egyenlített. Mint kiderült, a következő felvonás döntötte el a találkozót, a harmadik szettben szempontjából 5:6-nál Alcaraz adogatóként hárított két játszmalabdát (korábban 4:4, harminc mindnél a mérkőzés legcsodálatosabb labdamenetét Ruud nyerte), majd a tie­breakben már nem adott esélyt a háló túloldalán állónak.

A negyedik szettben is sokkal jobb volt Alcaraz, kritikus szituációkban is jól működtek az első szervái, és hiába töltött rengeteg időt a pályán a döntőt megelőző három mérkőzésén, ez nem nyomta rá a bélyegét a teljesítményére. Elbírta a terhet, szenzációs sikert aratott, és papírra merjük vetni, hogy ez a diadal biztosan nem az utolsó volt, sőt, elnézve hihetetlenül komplex és érett játékát, akár a legnagyobbakat is üldözőbe veheti.

Ahogy arról korábban sok szó esett, győztesként mindent vitt az El Palmarban született talentum, hiszen a világelsőség is a kezébe került. Az orosz, a ranglista első helyét hétfőn elveszítő orosz Danyiil Medvegyev volt az első, aki 2004 februárja óta a világ tetejére léphetett a Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovics és Andy Murray alkotta „nagy négyes” tagjain kívül, és most Alcaraz követte a példáját. Nála fiatalabban ráadásul soha senki sem jutott ilyen magasra, és ha igaza van Ferrerónak abban, hogy játékosa még csak a benne lévő tudás hatvan százalékát hozta ki magából, az előző bekezdésben taglalt gondolatmenet szinte biztosan megáll majd a lábán.

CASPER RUUD
„Ugyan veszítettem, mégis úgy éreztem magam ebben a két hétben, mint egy bajnok, és nagyon büszke vagyok arra, hogy második vagyok a világranglistán. Bizonyos értelemben ez jó is, hiszen így még mindig van egy helyezés előttem, amit üldözhetek, amit meg kell hódítani. Bárhova megyek, minden eseményen Norvégiát képviselem, ott van a zászló a nevem mellett. Úgy szeretném reprezentálni a hazámat, hogy az pozitív legyen az országra nézve, és erősítsem pozícióját a nemzetközi tenisztérképen” – fogalmazott a kétszeres GS-tornadöntős, világranglista-2.

A nemzetközi szövetség, az ATP honlapján megjelent portré kiemeli, hogy Carlos Alcarazban ötvöződik Federer ütése, Nadal szíve, Djokovics mozgása és Murray kreativitása. Kétségtelen, rendkívül színes a játéka, emellett kiszámíthatatlan is, és annyiban máris hasonlít a legendákra, hogy a legnehezebb helyzetben sem lehet félvállról venni, Sinner ellen például fogadóként hárított meccslabdát, majd fordított. Ráadásul akkor is élvezi a játékot, amikor slamasztikában van, ez különösen szimpatikussá teszi a köztudatba a koronavírus-járvány miatti 2020-as leállás után berobbanó ifjút.

Emlékezzünk meg az immáron kétszeres GS-döntős Casper Ruudról is, aki ugyan nem számított a US Open favoritjának kemény pályán, mégis remekelt, összeszedett teljesítményével csattanós választ adott azoknak, akik kételkedtek abban, helye van-e a földkerekség jelenlegi tíz legjobb teniszezője között. Annál is inkább, mert Alcaraz mögött jelenleg ő a második, és ez különleges fénytörésbe helyezi a vasárnapi New York-i döntőt, amelyen valóban az aktuálisan két legjobb játékos találkozott, és tette a végletekig kiélezetté a világelsőségért folytatott küzdelmet.

Az Alcaraz–Ruud rangadó ezen felül az 1990-es Pete Sampras–Andre Agassi csata után a „legfiatalabb” US Open-finálé volt, míg az egyéb majoröket tekintve a 2002-es wimbledoni Lleyton Hewitt–David Nalbandian összecsapás óta nem játszott két ennyire ifjú játékos GS-döntőt.

CARLOS ALCARAZ

– Mi a legfontosabb önnek abból, ami a US Openen történt?
– Persze elképesztő érzés, hogy enyém lett a trófea, én mégis inkább azt emelném ki, hogy hányszor kellett legyőznöm önmagamat ahhoz, hogy ilyen fantasztikus, nagy intenzitású meccseket játsszak két héten keresztül. Még sosem volt részem ilyesmiben, de nagyon örülök neki, hogy előrébb léptem, ahogy annak is, hogy világelső lettem.

– Gondolta volna néhány éve, hogy már 19 évesen felülhet a világ trónjára?
–Sosem vetődött fel bennem, minden annyira gyorsan jött, teljesen hihetetlen az egész! Gyerekként is erről álmodtam, mióta csak kezembe vettem a teniszütőt. Felemelni a trófeát – leírhatatlan érzés! Most élvezem a pillanatot, de azért éhes is vagyok még több sikerre, szeretnék több hétig, hónapig, akár évig világelső maradni.

– Sejtette, hogy benne van a formájában egy Grand Slam-győzelem?
– Igazából azóta érzem, hogy meg tudom csinálni, mióta tavasszal Miamiban ATP-mesterversenyt nyertem. Előtte úgy gondolkoztam, hogy még úgyis fel kell nőnöm a mezőnyhöz, talán lesz egy-két tornagyőzelmem, de a Grand Slam egészen addig meg sem fordult a fejemben. Utána Cincinnatiben és Montrealban nagy volt rajtam a nyomás, nemigen tudtam úgy örülni a pályán, mint a többi eseményen. Úgyhogy ezúttal élvezni akartam, amit csinálok, hiszen egyébként imádok teniszezni. Újra mosolyogni szerettem volna, olyankor ki tudom magamból hozni a legjobbat.

– Ha egyetlen szóval, vagy mondattal kellene jellemeznie ezt a két hetet New Yorkban, mi lenne az?
– Ez nehéz kérdés, huhh… Talán a boldogság. Azért tudtam megszerezni a trófeát, mert boldog voltam a pályán.

TENISZ
US OPEN, NEW YORK (60 millió dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
Carlos Alcaraz (spanyol, 3.)–Casper Ruud (norvég, 5.) 6:4, 2:6, 7:6 (7–1), 6:3

Nagyobb méretért kattintson a képre!
SZAKÉRTŐ
Várható volt, hogy Carlos Alcaraz előbb-utóbb megcsinálja, lesz Grand Slam-trófeája, bár az, hogy ilyen hamar sikerült neki, nagyon különleges. Én két hónappal ezelőtt azt mondtam, ha jól szerepel a US Openen, hamarosan világelső lehet. De azt nem hittem volna, hogy Medvegyev és Nadal is ilyen hamar kiesik, s emiatt ennyire hamar lehetősége lesz rá. Kivételes tehetségnek tartom, hiszen fizikailag és mentálisan is nagyon erős: három ötszettes meccs után a finálét is meg tudta nyerni, pedig korábban Marin Cilic ellen brékhátrányba került a döntő szettben, majd Sinner és Tiafoe ellen is kifejezetten nehéz mérkőzést játszott. Azt hittem, ha Ruud kicsit frissebb, meg tudja fordítani a trófeáért vívott csatát, de Alcaraz erőt merített még valahonnan a végén, nem véletlen, hogy összességében véve több meccset nyert meg – bár két döntőt elveszített a nyáron, a mutatói jobbak az idén.
Iga Swiatekről – a női mezőny utóbbi időszakát tekintve – nem lehet kijelenteni, hogy biztosan hosszú éveken keresztül dominál, de ha úgy felkészül, mint az idén, akkor nagyon nehéz lesz őt megverni. A füves pálya nem fekszik neki, bizonytalanabb is rajta, de volt egy 37 meccses veretlenségi sorozata, és ahogy Alcaraznak is, a fiatalok között elképesztő a mozgása a pályán. Csúszik salakon és kemény pályán is, és remek az ütőereje. Ha így teniszezik, elkerülik a sérülések és mentálisan is erős marad, sokáig a csúcson maradhat, a többieknek nehéz dolguk lesz vele, amikor jó formában van – fogalmazott Köves Gábor, a tornát közvetítő Eurosport szakkomentátora..
Iga Swiatek azokat az értékeket képviseli, amelyeket a fiatalok hiányolnak maguk körül (Fotó: Reuters)

IGA SWIATEK ELKÉPESZTŐEN TENISZEZIK ÉS A TÁRSASÁGI PROBLÉMÁK IS FOGLALKOZTATJÁK

Először 19 évesen, 2020-ban nyert Roland Garrost, majd idén megismételte sikerét, és most hozzátett még egy US Open-trófeát is Iga Swiatek, akinek első lengyelként gravírozták fel nevét a US Open-bajnokokat felsoroló táblára az Arthur Ashe Stadionban. Korosztályának igazi példaképe lehet a 21 esztendős klasszis, s csak rajta múlik, mennyit hoz ki a karrierjéből.

A balhés sztárokat lassan a szórakoztatóiparban is leváltják azok, akikre fel lehet nézni: amíg az Y-generációnak még a formabontó Miley Cyrus vagy Demi Lovato jutott – akik ugyan kétségkívül erős karakterek, ám ezzel együtt megosztó személyiségek is –, addig a Z-generáció már a tinik körében régóta rendkívül népszerű Disney Channel sztárjai közül is Zendayára néz fel leginkább, aki rengeteget jótékonykodik, szót emel a klímaváltozás kapcsán, tehetségét színésznőként és énekesként egyaránt igyekszik kiaknázni (jelenleg éppen a Dűne második részét forgatja Magyarországon), és kiegyensúlyozott a magánélete is.

Bár Serena Williams vagy Oszaka Naomi rengeteget adott a tenisznek a játékán túl azzal is, hogy megkérdőjelezte a sportág (időnként talán kissé mérgező) működési mechanizmusait, a rajongók már ki lehettek éhezve egy olyan igazán stabil és kedves játékosra, amilyennek a US Open friss, mindössze 21 éves bajnoka, a lengyel Iga Swiatek tűnik – akinek a hozzáállásáról nem vérre menő vitákat kell folytatni társadalmi és sportszakmai kérdésekről, hanem egyszerűen csak beállni mögé, és csodálni őt. Amellett, hogy hihetetlen technikai tudása, mozgékonysága és mentális ereje van – amellyel 37 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatot produkált idén, s ő lett Angelique Kerber 2016-os Australian Open és US Open-győzelme óta az első női játékos, aki egyazon esztendőben két Grand Slam-trófeát is a magasba emelhetett –, a pályán kívül mutatott magatartása is lenyűgöző. Éppen azokat az értékeket képviseli, amelyeket a fiatalok hiányolnak maguk körül, és amelyekre egyre többüknek van igényük.

Egyrészt úgy hírlik, egy-egy nagyobb tornán mindenkihez van kedves szava, bárkivel elbeszélget, és rengeteg gyerek veszi őt körül, akikhez teljes természetességgel és nyitottsággal fordul, nem sajnálva a fáradságot, hogy minél többnek adjon auto­gramot, másrészt példát mutat azzal is, hogy pénzt, időt és energiát áldoz arra, hogy másokon segítsen. 2020 óta vesz részt jótékonysági akciókban, adományoz pénzt vagy ajánl fel árverésre dedikált tárgyakat – a 2020-ban megnyert Roland Garros-döntőjében használt ütője például többet hozott a konyhára egy karácsonyi aukción, mint Robert Lewandowski BL-győzelemkor viselt, s ugyancsak aláírt meze –, de az orosz–ukrán háború kapcsán is gyakran megszólalt, és gálatornát is rendezett hazájában, amellyel 500 ezer eurót gyűjtöttek különböző humanitárius szervezeteknek.

A teniszpályán mutatott stabilitását saját bevallása szerint annak köszönheti, hogy csapata tagjaként utaztatja magával sportpszichológusát is, ami azért is nagy szó, mert Közép- és Kelet-Európában még mindig nem evidens a mentális segítő szükségessége, miközben máshol már alapvető, és sokan még mindig úgy érzik, megbélyegzik őket, ha ilyen jellegű támogatást igénybe vesznek. Iga Swiatek tavaly 50 ezer dollárral támogatta a Mentális Egészség Világnapját, amelynek kapcsán nyíltan beszélt arról: aki úgy érzi, hogy az életét jobbá teheti, ha segítséget kér a mentális fejlődéshez, ne habozzon. Úgy véli: érdemes nyitottnak lenni az új impulzusokra.

Hogy a fiatal lengyel eddigi három Grand Slam-elsőségéhez mennyit tesz még hozzá a pályafutása végéig, valószínűleg csak rajta múlik – főként talán azon, hogy ha már 19 évesen major­trófeát tarthatott a kezében, hány évet szeretne még az életéből profi sportolói karrierjére szánni. Bár nem szabad elfelejteni: a női mezőny hektikus, így semmit sem lehet biztosra venni.

US OPEN, NEW YORK (60 millió dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES
DÖNTŐ
Swiatek (lengyel, 1.)–Dzsabur (tunéziai, 5.) 6:2, 7:6 (7–5)

2022.10.01 23:58:04

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Federert valahogy mindenki szerette. Hiszen ennyi siker mellett mindvégig megmaradt alázatosnak, játékostársnak, embernek, akinek sohasem volt balhéja (és feladott meccse sem, pedig 1500-szor lépett pályára!), akinek a tizenikszedik GS-trófea átvétele után is bármikor el tudott csuklani a hangja.

2022.09.22 23:42:31

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Lénye, személye a csendes, mély szeretetet sugározza inkább, ezt hívja elő, s a sportban nemcsak a siker alkalmát leső lelket erre szólítja föl! A Federer-jelenség a Csik Ferenc, Papp László, Balczó András, Egerszegi Krisztina és az 1956 utáni, »szeretet emberévé« tisztuló Puskás Ferenc példájához hasonlatos.

2022.09.11 20:14:58

Tenisz nemzetisport.hu

Az ifjú spanyolnál fiatalabban senki nem ért a világranglista tetejére: négyjátszmás győzelme után hétfőtől ő a világelső.

2022.09.10 16:24:48

Tenisz nemzetisport.hu

Sokkal jobban kezdett Swiatek, de megingott a győzelem kapujában, a végére meg Dzsabur omlott össze.

2022.09.06 23:41:46

Tenisz MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Serena és nővére, az egyéniben hét GS-tornát nyerő Venus a szegény területekről származó, szerény körülmények között felnövő afroamerikai gyerekeket ösztönözték, hogy kezdjenek el játszani, washingtoni teniszközpontot alapítottak nekik, és az ötvenes években még gyakorlatilag csak fehérek által űzött sportágba behozták a sokszínűséget.