BACSKAI JÁNOS
2022.09.10 22:00 Frissítve: 2022.09.12 21:18

US Open-döntő: nem egymást, magukat kellett legyőzni

A New Yorkban megrendezett tenisztorna, a US Open női egyes döntőjében a világelső, kétszeres Grand Slam-győztes lengyel Iga Swiatek két játszmában legyőzte a második GS-döntőjében szereplő tunéziai Onsz Dzsaburt.

Fotó: AFP

 


US OPEN, NEW YORK (60 millió dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES
DÖNTŐ
Swiatek (lengyel, 1.)–Dzsabur (tunéziai, 5.) 6:2, 7:6 (7–5)

„Nagyon örülök, hogy jól koncentráltam, és stabilan játszottam. Nekem egyébként nyugodt környezetre van szükségem – néhány hétig remek New Yorkban lenni, de összességében véve nem az én világom” – nyilatkozta az elődöntő után a lengyel Swiatek, aki bebizonyította ezt a tételt a fináléban is.

Ugyanis nagyon magabiztosan kezdett Dzsabur ellen, aki hamar megingott, és Swiateké lett az első játszma – pedig ellenfele is jó formában van, a 28 éves afrikai teniszező idén elsőként nyert a régióból WTA 1000-es versenyt, ilyen származással rajta kívül senki sem jutott még GS-döntőbe, neki már másodszor sikerült.

Hanem ahogyan közeledett a győzelemhez Swiatek, úgy lett egyre idegesebb, és mivel lehengerlően kezdett, szinte természetes, hogy a nézők a padlón lévő Dzsaburt kezdték el támogatni, néhány közbekiabálással, adogatás előtti füttyögéssel sikeresen zavarták meg a lengyelt, aki kétszer is tiltakozott e nézők ellen a játékvezetőnél.

Dzsabur nem adta olcsón a sikert az ellenfelének (Fotó: AFP)

 

Dzsabur sikeresen legyőzte saját magát, egyre magabiztosabban nyerte a játékokat, hanem amikor a tie-break következett, ő ingott meg, és Swiatek lett egyre magabiztosabb, és innen már nem engedte ki a kezéből a győzelmet.

Swiatek az első lengyel győztes az US Openen – és mennyi siker vár még a 21 esztendős sportolóra?!

A legszebb pontok

 

A modul betöltése eltarthat néhány másodpercig... 

 

Még több
2022.10.01 23:58:04

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Federert valahogy mindenki szerette. Hiszen ennyi siker mellett mindvégig megmaradt alázatosnak, játékostársnak, embernek, akinek sohasem volt balhéja (és feladott meccse sem, pedig 1500-szor lépett pályára!), akinek a tizenikszedik GS-trófea átvétele után is bármikor el tudott csuklani a hangja.

2022.09.22 23:42:31

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Lénye, személye a csendes, mély szeretetet sugározza inkább, ezt hívja elő, s a sportban nemcsak a siker alkalmát leső lelket erre szólítja föl! A Federer-jelenség a Csik Ferenc, Papp László, Balczó András, Egerszegi Krisztina és az 1956 utáni, »szeretet emberévé« tisztuló Puskás Ferenc példájához hasonlatos.

2022.09.11 20:14:58

Tenisz nemzetisport.hu

Az ifjú spanyolnál fiatalabban senki nem ért a világranglista tetejére: négyjátszmás győzelme után hétfőtől ő a világelső.

2022.09.10 16:24:48

Tenisz nemzetisport.hu

Sokkal jobban kezdett Swiatek, de megingott a győzelem kapujában, a végére meg Dzsabur omlott össze.

2022.09.06 23:41:46

Tenisz MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Serena és nővére, az egyéniben hét GS-tornát nyerő Venus a szegény területekről származó, szerény körülmények között felnövő afroamerikai gyerekeket ösztönözték, hogy kezdjenek el játszani, washingtoni teniszközpontot alapítottak nekik, és az ötvenes években még gyakorlatilag csak fehérek által űzött sportágba behozták a sokszínűséget.