nemzetisport.hu 2013.03.31 20:24 Frissítve: 2015.03.31 02:37

Tenisz: miami tornagyőzelmével világranglista-2. lesz Murray

Andy Murray szetthátrányból fordítva és mérkőzéslabdát hárítva 2:6, 6:4, 7:6-ra legyőzte David Ferrert a Miamiban rendezett tenisztorna döntőjében, így 2009 után másodszor diadalmaskodott a floridai mestertornán, hétfőtől pedig – Roger Federert megelőzve – már a második helyen jegyzik a világranglistán.

Andy Murray megdolgozott a sikerért (Fotó: Reuters)
Korábban három spanyol férfi játékos játszott döntőt a miami tornán (Sergi Bruguera, Carlos Moyá és Rafael Nadal, utóbbi háromszor is), de mindannyian elbuktak végül. Most Ferrer azzal a tudattal léphetett pályára, hogy a jövő héttől már újra negyedikként jegyzik a világranglistán. Andy Murray egyszer (2009-ben) már megnyerte ezt a trófeát, ő a második floridai sikere mellett azért küzdött vasárnap, hogy Roger Federert megelőzve a második helyre lépjen a ranglistán.

Az első szettben mutatott játékával erre esélye sem lett volna, sokáig szinte a pályán sem volt. Ferrer 3:0-ra elhúzott, és ezután hiába vezetett Murray 40:0-re, másodszor is elbukta az adogatását. A skót végül 5:0-nál tudott „feliratkozni” az eredményjelzőre, majd egyet visszavett az elveszített adogatójátékaiból, de 6:2-re Ferrer nyerte a szettet.

Murraynek mindenesetre sikerült felvennie a meccs ritmusát, és a második játszmában már ő irányított. Ferrer ugyan 4:3-nál visszabrékelt, de rögtön ezután újra elbukta a szerváját, és Murray 6:4-gyel egyenlített.

A döntő játszmában már mindkettejüknél jelentkeztek a fáradtság jelei, a lecsökkent koncentrációnak pedig az lett az eredménye, hogy az első hat gémben egyikük sem tudta megnyerni az adogatójátékát. A „bravúr” először Ferrernek sikerült, 3:3-nál így ő került előnybe, majd meggyúratta a combját. A következő két játék azonban Murrayé lett, így a skót 5:4-nél a meccsért szerválhatott. Nem tudott élni a lehetőséggel, és nem sokkal később már a meccsben maradásért adogatott. A spanyolnak meccslabdája is volt, amely során Murray egyik hosszú ütésére challenge-et kért, a sasszem azonban azt mutatta meg, hogy a labda elcsípte az alapvonalat. A nagy esélyt tehát Ferrer sem tudta kihasználni, és innen már egyenes út vezetett számára a vereséghez.

A rövidítés első pontjánál az ibériai félziccert üthetett, de a háló tetejét találta el, és érdekes módon a labda előbb a saját térfelén esett le, majd onnan pattant át a háló túloldalára, ám ez már nem vigasztalta. A tie-break során – görccsel küzdve – csak egy pontot nyert meg, így Murray sikerével ért véget a torna, a skót az edzőjét, Ivan Lendlt beérve már szintén kétszeres miami tornagyőztesnek mondhatja magát, hétfőtől pedig a második helyen jegyzik a világranglistán.ATP 1000-ES TORNA, MIAMI (4 330 625 dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ

Murray (brit, 2.)–Ferrer (spanyol, 3.) 2:6, 6:4, 7:6

2021.01.06 20:59:22

Tenisz MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. »Földrengésre vagy terrorista cselekményre van biztosításunk, de vírusra nincs. Így aztán az a pénz megy a kukába.« Egyre erősebbek azok a hangok, amelyek a koedukált tenisztornák számának jelentős növekedését jósolják.

2020.12.28 20:11:34

Tenisz KLEIN RON

A második világháború óta először maradt el a wimbledoni torna – mégis láttunk idén teniszcsodákat.

2020.12.22 19:37:14

Tenisz KLEIN RON

„ Ő is szeret szórakozni, focizni, élvezni az életet. Csak kicsit csendesebb, mint én.”

2020.12.18 12:25:58

Tenisz GYŐRI FERENC

Manacorban minden feltétel adott a fejlődéséhez, Valkusz Máté mindezt a saját bőrén tapasztalta.

2020.12.11 11:33:06

Tenisz KLEIN RON

Ha elkalandozott Rafa figyelme az edzésen, Toni hozzávágta azt, ami a keze ügyébe került.