Új GS-győztes a nőknél: Lisicki-Radwanska, Bartoli-Flipkens elődöntő

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.02. 17:38
null
Agnieszka Radwanska esőszünet után, kötözött combbal verte meg Li Nát a wimbledoni negyeddöntőben (Fotó: Reuters)
Már biztosan új Grand Slam-győztese lesz a meglepetésektől hemzsegő angol nemzetközi teniszbajnokság 2013-as női egyes versenyének, hiszen a négy közé még csak „GS-szűz” játékosok jutottak be. Agnieszka Radwanska és Sabine Lisicki továbbjutása után a francia Marion Bartoli és a belga Kirsten Flipkens verekedte magát tovább a négy közé, előbbi az amerikai szupertehetséget, Sloane Stephenst, míg utóbbi a 2011-es győztes Petra Kvitovát búcsúztatta.

A 2011-ben Wimbledonban elődöntőig jutó, ott Marija Sarapovától kikapó Sabine Lisicki egyből brékkel kezdett Kaia Kanepi ellen, s az első szettben meg is tartotta előnyét. Bár 3:2-es vezetésénél az észt közel került ahhoz, hogy visszabrékeljen, s 4:3-nál is 15:30-ról kellett megfordítania a játékot. Utána viszont megint brékelt, és első szerváinak 71 százalékos értékesítésével behúzta a játszmát.

A második szettet jobban kezdte Kanepi, hozta a szerváját, sőt 1:1 után brékelnie is sikerült. Ám 2:1-nél kettős hibával bukta el saját adogatását, amitől elbizonytalanodott, és Lisicki 5:2-re elhúzott. 5:3-nál Lisicki a meccsért adogatott, nem hozta simán az utolsó játékot, de harmadik mérkőzéslabdáját kihasználva kiharcolta a továbbjutást.

„Abból, amit Serena Williams és Kanepi ellen láttam, kijelenthetem, Lisicki a torna legfőbb esélyese” – mondta a meccs után Martina Navratilova a BBC szakkommentátoraként.

Az ezzel a mérkőzéssel egy időben elkezdett Agnieszka Radwanska–Li Na találkozó elképesztően kezdődött: Li Na semmire vette el Radwanska adogatását, majd a lengyel ugyanilyen meggyőzően egyenlített. Utána mindketten hozták az adogatásukat, a fő esélyesek kiesése után a legelőkelőbben (4. kiemeltként) jegyzett Radwanska egyre meggyőzőbben játszott, de Li Nát sem kellett félteni. Miután 4:3-as lengyel vezetésnél három bréklabdát hárított, 4:4-nél a saját harmadikját kihasználta, és a szettért adogathatott.

Ám a rendkívül izgalmas meccsen a tavalyi döntős Radwanska a következő gémben négy szettlabdát hárított, s nem sokkal később jöhetett a rövidítés, amelyet 7–5-re behúzott.

A lélektani előny Radwanskánál volt, még a rövid esőszünet sem segített a kínainak. A lengyel elhúzott 3:1-re. Ám a kínai nem tört meg végleg, 4:4-re egyenlített, s bár Radwanska visszabrékelhetett volna, végül úgy veszítette el a játszma kilencedik játékát, hogy a hálón megpattanó labda kétszer is a kínainak kedvezett. A balszerencse kifogott Radwanskán, aki elbukta a következő adogatását, és a második szettet.

A lengyel orvosi szünetet kért a döntő játszma előtt, s miután jól befáslizták a jobb combját, simán elvette Li adogatását – hogy aztán nagy nehezen, az ismét a háló segítségét élvező Li Na bréklehetőségét hárítva hozza a sajátját is. A hosszú esőszünet során behúzták a tetőt, folytatódott a játék, s bár Li Na hozta az első adogatását, utána Radwanska irányított, 5:1-re elhúzott, Li adogatásánál két meccslabdája is volt, de a kínai hárította azokat.

Az ázsiai nem adta fel, Radwanska szervájánál bréklabdái voltak, a hosszú gémben újabb meccslabdákat is hárított, de Radwanska a nyolcadikat értékesítve megtette a lépést élete első Grand Slam-tornagyőzelme felé.

Marion Bartoli küzdése célba ért
Marion Bartoli küzdése célba ért

Marion Bartoli és a fiatal amerikai tehetség, Sloane Stephens meccse lélektani pillanatban szakadt félbe az első szett végén. Bartoli 5:4-es vezetésénél 40:40-re álltak a felek, amikor megérkezett az égi áldás, és bár a mérkőzésvezető rövid szünetet jósolt, a játékosok mintegy két és fél órán át pihenhettek. A kényszerszünet Bartolinak tett jót, miután újrakezdődött a játék, pillanatok alatt behúzta az első játszmát, majd a második szettet is brékkel kezdte.

A színvonal nem volt éppen magas a második játszmában, a játékosok beálltak „fogadó üzemmódra”, Bartoli 5:3-as vezetésénél adogathatott, mégsem lehetett túl magabiztos, hiszen addig már három bréket volt kénytelen lenyelni. A francia képtelen volt eljutni meccslabdáig, Stephens pedig a harmadik bréklehetőség után ismét az öklét rázhatta – folytatódott a csata. Nyolc játék után jött ismét egy szervagém, a meccset azonban mégis egy brék döntötte el 6:5-nél, amikor Stephens ismét nem tudott úrrá lenni a szerváin.

Flipkens élete sikerét ünnepli
Flipkens élete sikerét ünnepli

Kvitová és Flipkens meccsén a 2011-es cseh győztes kezdett jobban, az első játszma közepén brékelt, és ugyan a belga visszabrékelt, a következő játékba Kvitová ismét elvette ellenfele adogatójátékát. Flipkens ugyan igyekezett változatos labdameneteket játszani, és mozgatni Kvitovát, aki kicsit húzta a lábát, a meccset mégis inkább a cseh lány irányította, és hozta is az első szettet.

A második játszma közepén aztán fordulat következett be a meccs képében, Flipkens váratlanul ejutott brékpontig, Kvitová pedig egy bágyatag fonákkal megadta magát. A belga élt a lehetőséggel, és kiegyenlített. A döntő játszmában a 20. kiemeltnek kellett futnia az eredmény után, és a 2011-es győztesnek volt is lehetősége a brékre, ám Flipkensnek a helyén volt a szíve és a keze, hárította 2:2-nél a veszélyhelyzetet. 4:4-nél pedig ismét Kvitová tűnt idegesebbnek, Flipkens adogathatott a győzelemért, és ugyan a cseh hárított kétmeccslabdát, a harmadiknál a szerva elvitte a vonalat: Justine Henin és Kim Clijsters remeklései után újra van kiemelkedő belga eredmény Grand Slamen.

És ha már Grand Slam: már biztos, hogy új győztest avatnak, hiszen a korábban már a csúcsra feljutó Li Na és Kvitová is elbukott. A legjobb négy mezőnyéből Radwanska (2012) és Bartoli (2007) is Wimbledonban érte el élete legjobb eredményét a fináléval, de győzniük még nem sikerült. Lisicki ugyancsak Wimbledonban jutott elődöntőig 2011-ben, ezt most megismételte. A legnagyobb meglepetés pedig kétségkívül Flipkens menetelése, hiszen neki a legjobb eredménye korábbról egy 4. forduló (idei Australian Open) volt – még negyeddöntős sem volt soha.

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (16 100 000 font, fű)
NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ

Lisicki (német, 23.)–Kanepi (észt) 6:3, 6:3
A. Radwanska (lengyel, 4.)–Li Na (kínai, 6.) 7:6, 4:6, 6:2
Bartoli (francia, 15.)–Stephens (amerikai, 17.) 6:4, 7:5
Flipkens (belga, 20.)–Kvitová (cseh, 8.) 4:6, 6:3, 6:4

AZ ELŐDÖNTŐBEN
Lisicki (német, 23.)–A. Radwanska (lengyel, 4.)
Bartoli (francia, 15.)–Flipkens (belga, 20.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik