Davis-kupa: Nagy Zoltán szerint mindent megtett a csapat a győzelemért

Vágólapra másolva!
2023.02.06. 08:21
Nem sikerült a bravúr Franciaország ellen a Davis-kupában a világdöntő tatabányai selejtezőjében pénteken és szombaton. Nagy Zoltán, a férfiválogatott szövetségi kapitánya a Nemzeti Sportnak arról is beszélt, a csapat tagjainak egyénileg miben kell fejlődniük ahhoz, hogy a nemzeti együttes előre tudjon lépni.
Nagy Zoltán (Fotó: Dömötör Csaba)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Nagy Zoltán (Fotó: Dömötör Csaba) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

– Hogyan értékeli a Davis-kupa első napját?
– Természetesen úgy fogtunk hozzá, hogy mindent beleadunk a győzelemért, akik látták a meccseket, alátámaszthatják, valóban így történt – kezdte Nagy Zoltán, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az értékelést. – Piros Zsombor az első napon bravúrgyőzelmet aratott az első számú francia játékos, Benjamin Bonzi felett. Fucsovics Márton ellenfele egy kellemetlen stílusú, balkezes teniszező volt, az átütőerő, ami a győzelemhez kellett volna, hiányzott.

– Számított rá, hogy a szombati nap épp olyan jól indul, mint a pénteki?
– Egy éve, Ausztráliában is nagyszerűen játszott Marozsán Fábián és Valkusz Máté, ezért nem változtattam az előzetes nevezésen, s nem is csalódtam, meglepetést szereztek a papíron esélyesebb duó ellen. Az ellenfél egyik tagja kifejezetten párosspecialista, ötszörös Grand Slam-győztes, világelső volt, a másik pedig az Australian Openen a legjobb nyolc közé jutott, de bíztam a fiúkban. Megérdemelten nyertek két szettben.

– Utána már kevésbé volt szerencsés a nap.
– Ez való igaz. Marci ismét egy balkezes teniszezővel került szembe, miután Bonzit lecserélték Adrian Mannarinóra – korábban kétszer is győzött ellene, ezúttal azonban egy kicsi hiányzott: ha az első szett végjátéka stabilabban sikerül, valószínűleg nagyobb önbizalommal vágott volna neki a második játszmának, de nem ez történt. Utána nem tudta úgy mozgósítani az energiáit, hogy felzárkózzon. Kettő–kettőnél sajnos cserére kényszerültem, mivel Piros Zsombor talpgyulladása miatt nem tudta vállalni a mérkőzést. Már a hétvégi megméretés előtt is küzdött vele, s a megterhelő pénteki mérkőzés tovább rontott a helyzeten – konzultáltam erről az orvosokkal, fizioterapeutával is. A két párosjátékos közül végül Marozsán Fábiánra esett a választásom, nem volt könnyű neki, hogy épp a döntő meccset kellett vállalnia, de ígéretes teniszező, remélhetőleg még sok sikeres év vár rá. Tisztességesen helytállt, jól játszott, a necces helyzeteket azonban nem tudta még megfelelően kezelni.

– Hogy érzi, tudták egymást segíteni a válogatott tagjai?
– Mindig azt hangoztattam, hogy egységes csapattal kell kiállni, akik tudnak egymásért, az országért küzdeni – ez így is volt. Jó hangulatban telt a felkészülés, ugyanez volt jellemző a mérkőzések alatt is, és öröm, hogy Fucsovics Márton mögött a következő generáció is ott van már. Szerethető játékosok, ők jelentik majd egy ideig a magyar tenisz jövőjét.

– A világdöntőbe jutás nem lett meg, így ismét a rájátszásban kell kivívni a világelitben maradást. Mit gondol, sikerül?
– Remélem, mindenkire számíthatok, és miután tavaly szeptemberben kivívtuk, hogy az idén a világdöntőért harcolhassunk, bízom benne, hogy az ősszel ismét sikerül. Addig a játékosok az egyéni karrierjükre koncentrálnak.

– Ha már az egyéni karrierről beszél, miben kell a magyar játékosoknak a válogatott sikerességéhez előrelépniük?
– Marci már több mint öt éve ott van a legjobb százban a világranglistán, hétről hétre olyan játékosok között edződik, mint azok a franciák, akikkel Tatabányán szembe kellett nézni. Nem is róla beszélnék főként. Abban bízom, hogy Piros Zsombor és Marozsán Fábián is egyre közelebb kerül az élmezőnyhöz, ezáltal fejlődik a fizikumuk, az adogatásuk, ehhez hétről hétre ebben a magas szintű közegben kell játszaniuk. Ha ez a tendencia folytatódik, s így készülnek továbbra is, akkor egyre több, magas szinten teniszező játékos közül tudok választani én is a Davis-kupában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik