GYŐRI FERENC (Torino) 2021.11.28 17:05 Frissítve: 2021.11.28 17:28

Davis-kupa: az esélyesebb horvát páros felülmúlta a magyart

A csoportelső Horvátország 2:1-re verte meg válogatottunkat, amely két vereséggel, de sok nagyszerű pillanattal és részsikerekkel zárta a torinói erőpróbát.

A magyar páros nem tudott meglepetést okozni (Fotó: Hungarian Tennis/Twitter)

 

Ha megnyeri a párost, a csoport második helyét még megszerezhette a magyar válogatott, ám az elsőség már biztosan a horvátoké volt a Davis-kupa világdöntőjének D jelű négyesében. Marozsán Fábián és a tartalékból előlépő Nagy Péter a világelső Mate Pavic és a ranglistán második Nikola Mektic ellen mutathatta meg, mit tud. A mieink első két adogatójátéka maratonira sikeredett, de mindkettőt sikerült behúzni.

Az ötödik gémben aztán Marozsán adogatásánál szembe kellett nézni két horvát fogadóeséllyel, de nem zökkentek ki a srácok, hárították mind a kettőt, előbb Marozsán jóvoltából, aztán a rivális hibázott.

Kettősünk egyébként a szombati Marozsán, Piros egységhez képest összeszokottnak volt nevezhető, korábban 13 mérkőzést játszottak le együtt. Nem is muzsikáltak rosszul, 4:3-ra vezettek az első szett derekán. Aztán annyira felvették a fonalat, hogy eljutottak a rövidítésig is, ami már önmagában bravúr, az meg pláne, hogy hárítottak két játszmalabdát. Peches körülmények között 7–6-os előnybe kerültek Mekticék, majd Nagy Péter ütése után a hálóban kötött ki a labda, viszont így is egyórás nyitó szettre kényszerítették a világ legjobbjait.

Sőt, megdolgoztatták őket a folytatásban is, de érthető módon kiütközött a tudáskülönbség, 1:2-nél brékelni tudtak a horvátok. 2:5-nél jött az első meccslabda, amit rögtön értékesítettek is a horvátok, Marozsán Fábián ütése után a hálóba került a labda.

Az ausztrálokat 3:0-ra, a mieinket csak 2:1-re verte meg Horvátország, amely megnyerte a csoportját és a negyeddöntőben folytathatja a szereplését (az olaszok ellen játszik). A második helyezett Ausztrália és a harmadikként végző Magyarország befejezte a Davis-kupa fináléját.

DAVIS-KUPA, VILÁGDÖNTŐ (16 000 000 font, kemény pálya)
D-CSOPORT
Horvátország–Magyarország 2:1

Serdarusic–Marozsán 6:4, 6:4
Piros–Cilic 3:6, 7:5, 6:4
Mektic, Pavic–Marozsán, Nagy P. 7:6 (8–6), 6:2

2022.10.01 23:58:04

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Federert valahogy mindenki szerette. Hiszen ennyi siker mellett mindvégig megmaradt alázatosnak, játékostársnak, embernek, akinek sohasem volt balhéja (és feladott meccse sem, pedig 1500-szor lépett pályára!), akinek a tizenikszedik GS-trófea átvétele után is bármikor el tudott csuklani a hangja.

2022.09.22 23:42:31

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Lénye, személye a csendes, mély szeretetet sugározza inkább, ezt hívja elő, s a sportban nemcsak a siker alkalmát leső lelket erre szólítja föl! A Federer-jelenség a Csik Ferenc, Papp László, Balczó András, Egerszegi Krisztina és az 1956 utáni, »szeretet emberévé« tisztuló Puskás Ferenc példájához hasonlatos.

2022.09.11 20:14:58

Tenisz nemzetisport.hu

Az ifjú spanyolnál fiatalabban senki nem ért a világranglista tetejére: négyjátszmás győzelme után hétfőtől ő a világelső.

2022.09.10 16:24:48

Tenisz nemzetisport.hu

Sokkal jobban kezdett Swiatek, de megingott a győzelem kapujában, a végére meg Dzsabur omlott össze.

2022.09.06 23:41:46

Tenisz MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Serena és nővére, az egyéniben hét GS-tornát nyerő Venus a szegény területekről származó, szerény körülmények között felnövő afroamerikai gyerekeket ösztönözték, hogy kezdjenek el játszani, washingtoni teniszközpontot alapítottak nekik, és az ötvenes években még gyakorlatilag csak fehérek által űzött sportágba behozták a sokszínűséget.