Aus. Open: Ribakina kiejtette a világelsőt, Korda is továbbment

Vágólapra másolva!
2023.01.22. 08:45
null
Ribakina jelentette a végállomást Swiateknek (Fotó: Getty Images)
Óriási meglepetés született az ausztráliai nyílt teniszbajnokság (Australian Open) nyolcaddöntőjében: a kazah Jelena Ribakina két szettben legyőzte az első helyen kiemelt, világelső Iga Swiateket. A 2022-ben Wimbledont nyerő Ribakina a lett Jelena Ostapenkóval csap össze a negyeddöntőben, aki a legjobb 16 között az amerikai Cori Gauffot búcsúztatta.

NŐI EGYES

Meglepően simán búcsúzott a női egyes nyolcaddöntőjében az első helyen kiemelt, világelső Iga Swiatek. A lengyel teniszező nem kezdte jól a meccset – Jelena Ribakina brékelt, majd a saját adogatását is hozni tudta –, majd zsinórban három játékot megnyerve megvillantotta klasszisát. 3:3-nál a kazah versenyző egy fokozattal feljebb kapcsolt, ismét elvette Swiatek adogatását, lendületét megtartva 6:4-re hozta a játszmát. A második szettet már a lengyel kezdte erősebben, de Ribakinát ez nem zavarta meg.

A wimbledoni teniszbajnokság tavalyi győztese 0:3-ról is felállt, majd szoros küzdelemben bedarálta ellenfelét. A továbbjutás sorsa 4:4-nél dőlt el, amikor a kazah óriásit küzdve elvette Swiatek adogatását – a következő játékban pedig már magabiztosan zárta le a meccset és 1 óra 29 perc alatt bejutott a nyolc közé.

Egy kis stat: az open érában először fordul elő, hogy egy Grand Slam-versenyen a női és a férfi egyes első két kiemeltje sem jut be a legjobb nyolc közé.

Az Ostapenko–Gauff ütközetben is borult a papírforma. A 17. helyen kiemelt lett teniszező a szoros első játszma után (7:5) esélyt sem adott a még mindig csak 18 éves, 7. helyen kiemelt Cori Gauffnak, és 6:3-ra behúzta a második szettet is, régi formáját idézve. A Roland Garros 2017-es győztese pályafutása során először búcsúztatott top 10-es versenyzőt, negyeddöntős ellenfele Jelena Ribakina lesz.

A játéknap harmadik női mérkőzésén nem született meglepetés. A harmadik helyen kiemelt Jessica Pegula az első játszmában még megszenvedett Barbora Krejcíkovával, de a második szettben már csak két játékot engedélyezett cseh ellenfelének (7:5, 6:2).

A játéknap esti programja során Viktoria Azarenka szetthátrányból fordított Csu Lin ellen (4:6, 6:1, 6:4).

FÉRFI EGYES

Újabb skalpot gyűjtött be a korábban Danyiil Medvegyevet is búcsúztató Sebastian Korda. A 30. helyen kiemelt amerikai versenyző ezúttal a lengyel Hubert Hurkacz-cal vívott nagy csatát, a három és fél óráig tartó találkozón a lengyel magabiztosan behúzta az első játszmát, de Korda fordított, igaz, dűlőre vinni ő sem tudta a dolgot, miután Hurkacz egy nagyon sima játszma végén egyenlített. Az ötödik szettben is csak a rövidítés tudott dönteni kettejük között – a 10. helyen kiemelt, beszédes nevű Hurkacz drámai csatában maradt alul.

Semmi nem jött össze Nisiokának az orosz Hacsanov ellen, aki az első két játszmát tökéletes mérleggel hozta le, egyetlen játékot sem engedve ellenfelének. A japán versenyző a harmadik játszmában az utolsó szalmaszálba kapaszkodva kényszerítette rövidítésre Hacsanovot, de az orosz karja nem remegett meg – meggyőző játékkal jutott be a negyeddöntőbe.

 


 

Tovább folytatódik a Lehecka-csoda. Az ATP-lista 71. helyén rangsorolt cseh versenyző korábban Borna Coricot és Cameron Norrie-t is búcsúztatta, ezúttal a 6. helyen kiemelt Félix Auger-Aliassime volt az ellenfele. A 21 esztendős óriásölőt ez a tény nem hatotta meg – Lehecka az elveszített első játszmát követően simán behúzta a másodikat, majd sorozatban kétszer is rövidítésben múlta felül kanadai riválisát, így ott lesz a legjobb nyolc között.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (76 500 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES

4. FORDULÓ (a 8 közé jutásért)
Korda (amerikai, 29.)–Hurkacz (lengyel, 10.) 3:6, 6:3, 6:2, 1:6, 7:6 (10–7)
Hacsanov (orosz, 18.)–Nisioka (japán, 31.) 6:0, 6:0, 7:6 (7–4)
Lehecka (cseh)–Auger-Aliassime (kanadai, 6.) 4:6, 6:3, 7:6 (7–2), 7:6 (7–3)

Később
Cicipasz (görög, 3.)–Sinner (olasz, 15.) 6:4, 6:4, 3:6, 4:6, 6:3

Január 23., hétfő
Rubljov (orosz, 5.)–Rune (dán, 9.)
De Minaur (ausztrál, 22.)–Djokovics (szerb, 4.)
Shelton (amerikai)–Wolf (amerikai)
Bautista Agut (spanyol, 24.)–Paul (amerikai)

NŐI EGYES
4. FORDULÓ (a 8 közé jutásért)
Ribakina (kazah, 22.)–Swiatek (lengyel, 1.) 6:4, 6:4
Ostapenko (lett, 17.)–Gauff (amerikai, 7.) 7:5, 6:3
Pegula (amerikai, 3.)–Krejcíková (cseh, 20.) 7:5, 6:2
Azarenka (fehérorosz, 24.)–Csu Lin (kínai) 4:6, 6:1, 6:4

Január 23., hétfő
Karolína Plísková (cseh, 30.)–Csang Suaj (kínai, 23.)
Linette (lengyel)–Garcia (francia, 4.)
Szabalenka (fehérorosz, 5.)–Bencic (svájci, 12.)
Vekic (horvát)–L. Fruhvirtová (cseh)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik