Aus. Open: Medvegyev meccslabdát hárítva jutott be a négy közé

Vágólapra másolva!
2022.01.26. 14:30
null
Medvegyev óriási küzdelemben került a négy közé (Fotó: AFP)
A Melbourne-ben zajló Australian Open férfi egyesének utolsó negyeddöntője óriási küzdelmet hozott a 9. kiemelt Félix Auger-Aliassime és a 2. kiemelt Danyiil Medvegyev között, végül döntő szettben 4 óra 42 perc játékot követően utóbbi diadalmaskodott, és készülhet a Sztefanosz Cicipasz elleni elődöntőre.

Az első játszmában mindkét játékos közel azonos mutatókat hozott, s 5:5-ig fej fej mellett haladtak, adogatóként még bréklabdát sem engedtek a másiknak, aztán viszont mind a ketten elvették a másik szervajátékát, így jöhetett a rövidítés, amelyben az ifjú kanadai bizonyult jobbnak, s második játszmalabdáját kihasználva 61 perc alatt megnyerte a szettet.

A másodikban Auger-Aliassime brékelte Medvegyevet, amivel hamar meglépett 3:0-ra, s az előnyét meg is őrizte, így 41 perc után 6:3-ra nyerte meg a játszmát. A harmadik szett megint igen stabil adogatójátékot hozott, mindössze a kanadainak volt egy kihasználatlan bréklabdája, így ismét rövidítés döntött, s ebben ez alkalommal az orosz volt a jobb, így egy újabb egyórás szett végén Medvegyev szépített. Nem segített Auger-Aliassimének, hogy a rövidítés elején eleredt az eső, így szűk tíz percre felfüggesztették a játékot, amíg behúzták a Rod Laver Aréna tetejét.

A negyedik játszmában aztán igen komolyan meglegyintette a kiesés szele Medvegyevet, amikor ellenfele 5:4-re vezetve fogadóként mérkőzéslabdához jutott, de az orosz egy remek szervával hárította, s innen lendületből meg sem állt a játszma megnyeréséig.

Több mint három és fél óra játék után kezdődött a mindent eldöntő ötödik játszma, amelyet a kanadai rögtön egy parádés egykezes fonákkal és semmire nyert adogatással indított, ám Medvegyev is hozott olyan pontokat a folytatásban, amelyre a Auger-Aliassime csak a karjait széttárva tudott reagálni – azaz négy óra játékidőhöz közeledve is parádés játékot produkáltak a felek. Végül a 21 éves kanadai roppant meg először, 1:1-nél brékhátrányba került, amit már nem tudott eltüntetni – hiába volt több bréklehetősége is –, így az orosz pályafutása során ötödik alkalommal jutott be Grand Slam-tornán a legjobb négy közé.

Győzelmével az orosz megőrizte az esélyét arra, hogy az Open-éra bevezetése óta első férfi teniszezőként az első Grand Slam-tornagyőzelme után rögtön a következő GS-tornáján indulva megnyerje a másodikat is – ehhez viszont először a könnyedén, három játszmában elődöntőbe jutó Sztefanosz Cicipaszt kellene legyőznie az elődöntőben.

AUSTRALIAN OPEN (kemény pálya, 75 000 000 ausztrál dollár)
FÉRFI EGYES
NEGYEDDÖNTŐ

Medvegyev (orosz, 2.)–Auger-Aliassime (kanadai, 9.) 6:7 (4–7) 3:6, 7:6 (7–2), 7:5, 6:4

KORÁBBAN
Cicipasz (görög, 4.)–Sinner (olasz, 11.) 6:3, 6:4, 6:2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik