H. Á. 2022.01.26 14:30 Frissítve: 2022.01.26 15:25

Aus. Open: Medvegyev meccslabdát hárítva jutott be a négy közé

A Melbourne-ben zajló Australian Open férfi egyesének utolsó negyeddöntője óriási küzdelmet hozott a 9. kiemelt Félix Auger-Aliassime és a 2. kiemelt Danyiil Medvegyev között, végül döntő szettben 4 óra 42 perc játékot követően utóbbi diadalmaskodott, és készülhet a Sztefanosz Cicipasz elleni elődöntőre.

 

Medvegyev óriási küzdelemben került a négy közé (Fotó: AFP)

Az első játszmában mindkét játékos közel azonos mutatókat hozott, s 5:5-ig fej fej mellett haladtak, adogatóként még bréklabdát sem engedtek a másiknak, aztán viszont mind a ketten elvették a másik szervajátékát, így jöhetett a rövidítés, amelyben az ifjú kanadai bizonyult jobbnak, s második játszmalabdáját kihasználva 61 perc alatt megnyerte a szettet. 

A másodikban Auger-Aliassime brékelte Medvegyevet, amivel hamar meglépett 3:0-ra, s az előnyét meg is őrizte, így 41 perc után 6:3-ra nyerte meg a játszmát. A harmadik szett megint igen stabil adogatójátékot hozott, mindössze a kanadainak volt egy kihasználatlan bréklabdája, így ismét rövidítés döntött, s ebben ez alkalommal az orosz volt a jobb, így egy újabb egyórás szett végén Medvegyev szépített. Nem segített Auger-Aliassimének, hogy a rövidítés elején eleredt az eső, így szűk tíz percre felfüggesztették a játékot, amíg behúzták a Rod Laver Aréna tetejét.

A negyedik játszmában aztán igen komolyan meglegyintette a kiesés szele Medvegyevet, amikor ellenfele 5:4-re vezetve fogadóként mérkőzéslabdához jutott, de az orosz egy remek szervával hárította, s innen lendületből meg sem állt a játszma megnyeréséig.

Több mint három és fél óra játék után kezdődött a mindent eldöntő ötödik játszma, amelyet a kanadai rögtön egy parádés egykezes fonákkal és semmire nyert adogatással indított, ám Medvegyev is hozott olyan pontokat a folytatásban, amelyre a Auger-Aliassime csak a karjait széttárva tudott reagálni – azaz négy óra játékidőhöz közeledve is parádés játékot produkáltak a felek. Végül a 21 éves kanadai roppant meg először, 1:1-nél brékhátrányba került, amit már nem tudott eltüntetni – hiába volt több bréklehetősége is –, így az orosz pályafutása során ötödik alkalommal jutott be Grand Slam-tornán a legjobb négy közé.

Győzelmével az orosz megőrizte az esélyét arra, hogy az Open-éra bevezetése óta első férfi teniszezőként az első  Grand Slam-tornagyőzelme után rögtön a következő GS-tornáján indulva megnyerje a másodikat is – ehhez viszont először a könnyedén, három játszmában elődöntőbe jutó Sztefanosz Cicipaszt kellene legyőznie az elődöntőben.

AUSTRALIAN OPEN (kemény pálya, 75 000 000 ausztrál dollár)
FÉRFI EGYES
NEGYEDDÖNTŐ

Medvegyev (orosz, 2.)–Auger-Aliassime (kanadai, 9.) 6:7 (4–7) 3:6, 7:6 (7–2), 7:5, 6:4

KORÁBBAN
Cicipasz (görög, 4.)–Sinner (olasz, 11.) 6:3, 6:4, 6:2

2022.05.05 23:37:42

Tenisz MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Beckernek sohasem sikerült szilárd alapot teremtenie az életének, nem gazdagodott hasznos tapasztalatokkal, hanem felszállt egy sugárhajtású gépre, amellyel elképesztő vakrepülést mutatott be.

2022.05.03 11:35:27

Tenisz MURÁNYI DOMONKOS

A teniszvilág új spanyol csillaga idén három tornát nyert és bejutott a top 10-be a világranglistán.

2022.04.20 23:40:11

Tenisz CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Az eset nyomán bizonyára nemcsak Oszakának volt jó napja, engem is jókedvre derített e sztori, plusz eszembe juttatta azokat a sportolókat, akik saját gyengeségből vagy önhibájukon kívül képtelenek voltak profitálni a pályafutásuk dübörgése idején járó jóval átlagon felüli jövedelmükből. És persze azokat is, akik éltek a lehetőséggel, még a korábbi szabályozott rendszerek idején is.

2022.03.29 23:45:41

Tenisz RUSZANOV ANDRÁS

ALAPVONAL. Ashleigh Barty tündérmesébe illő negyedszázados élettörténete derült égből villámcsapásszerű fordulatot vett, és ahelyett, hogy az ausztrál teniszfenomén további győzelmi esélyeit latolgathatnánk, idő előtti (újabb) búcsújának okain tűnődhetünk.