Zaklatott döntőben védte meg címét Viktorija Azarenka

Vágólapra másolva!
2013.01.26. 08:46
null
Viktorija Azarenka bevonulás közben (Fotók: Action Images)
2012 után ezúttal is Viktorija Azarenka nyerte meg az Australian Opent. A világelsőséget győzelmével megőrző fehérorosz teniszező két óra 40 perc alatt győzte le a hősiesen küzdő Li Nát 4:6, 6:4, 6:3-ra.

 

A MÉRKŐZÉS

A meccs dupla téttel bír Viktorija Azarenka számára, hiszen a fehérorosz csak győzelem esetén maradhat világelső. Ha Li Na nyer, a negyeddöntőig jutó Serena Williams a WTA-trónjáról is letaszítja Azarenkát. Márpedig a fehérorosz legutóbb, még 2011 januárjában éppen Li Nától kapott ki az Australian Openen 6:3, 6:3-ra. Azóta egyhuzamban 13 mérkőzést nyert meg, tavaly itt szerezte meg pályafutása első Grand Slam-trófeáját, miután simán legyőzte Marija Sarapovát.

BRYANÉK REKORDEREK LETTEK
Az első helyen kiemelt amerikai Bob Bryan, Mike Bryan duó nyerte meg a férfi párosok versenyét, miután a szombati döntőben két játszmában legyőzte a holland Robin Haase, Igor Sijsling kettőst.

A Bryan-testvérek számára mindössze 53 percre volt szükség pályafutásuk hatodik Australian Open-sikeréhez. Ez volt az amerikai ikerpár 13. Grand Slam-torna győzelme, ami egyébként rekordnak számít a párosok között. Az open éra bevezetése óta egyénekre lebontva is mindössze Todd Woodbridge-nek van több páros Grand Slam-sikere, ő Mark Woodforde-dal 11, Jonas Björkmannal pedig 5 győzelmet számlál.

A kínai úton-útfélen elmondta, hogy mennyit segített neki új edzője, a korábban Justine Heninnel is dolgozó argentin Carlos Rodríguez. Li Na nélküle nem tudott volna idáig eljutni.

„Tavalyelőtt még azt gondoltam, hogy szerencsés vagyok, mert döntőbe jutottam. Azóta viszont annyi hullámhegy és -völgy volt a pályafutásomban, óriási dolog, hogy sikerült felállnom. Most a csapatom meg is tudja mondani, hogy mit kell csinálni egy Grand Slam-döntőben. Carlos Rodríguez fejben is rengeteget segít, nem csak technikailag, sokkal magabiztosabbnak érzem magam – mondta a kínai, aki a taktikába is betekintést engedett. – Azarenka mozgása rengeteget fejlődött az elmúlt években, de megpróbálom minél többet futtatni, és a hálóhoz is fel szeretnék érni sokszor."

Viktorija Azarenka–Li Na, Li Na kezdte a szervát

Az elődöntőben rosszkor kikért ápolásával kisebb botrányt kavaró Azarenkának egyelőre nem felejtette el a közönség ezt a húzását. Egyértelműen Li Na felé húznak, de a fehérorosz ehhez már hozzászokott, és már az első fogadójátékban bréklabdához jutott, majd a kínai hibájával ki is használta.

Viktorija Azarenka–Li Na 1:0, Azarenka szervál

A két döntőst Melbourne-ben szokatlan időjárás fogadta, hiszen az elmúlt napok kánikulájához képest, ezúttal hűvös, 19 fokos az este, ami azért hatással van a pálya és a labdák gyorsaságára. Egyelőre láthatóan mindkettejüket zavarja, inkább a hibák dominálnak. Azarenka is elveszítette az adogatását.

Viktorija Azarenka–Li Na 1:1, Li Na szervál

A kínai nyugodott meg hamarabb, amit két remek tenyeressel jelzett. Azarenka egyelőre csak sikolyaival tűnik ki, nyerőt nem ütött az első három játékban, mintha próbálná szokni a hangulatot, az ellenfelet, és az olykor fel-feltámadó szelet.

Viktorija Azarenka–Li Na 1:2, Azarenka szervál

Azarenka továbbra sincs a helyzet magaslatán, kettős hibával nyitotta második szervagémjét, és már az átlagosnál kicsit gyorsabb ütéssel megzavarható. Li Na egy remek fonák ritörnnel újabb két bréklabdához jutott, amit egy másik agresszív támadással ki is használt.

Viktorija Azarenka–Li Na 1:3, Li Na szervál

Az ötödik gémben megvan Azarenka első nyerő ütése és ökölrázása, de ebben a helyzetben valószínűleg minden apró sikert értékel majd. Li Na ígéretéhez hűen sokkal kevésbé izgul, mint a Kim Clijsters elleni 2011-es fináléban, és lassan Azarenka karjai is felengednek a „nagy hidegben", ami jó meccset ígér. A kínai persze ilyesmire nem vágyik, neki egy csúnya győzelem is tökéletesen megfelelne. Tőle egyelőre hiányoljuk a beígért hálójátékot, ami a hölgyeknél szokásos alapvonal-csatába csempészne egy kis változatosságot. Linek is segítene talán, ugyanis kis megingás elég volt ahhoz, hogy visszaadja brékelőnyét.
Viktorija Azarenka–Li Na 2:3, Azarenka szervál


Azarenka egyelőre csapnivalóan szervál, harmadszor sem tudta hozni az adogatását, és eddig 16 labdamenetből csak négyet nyert meg saját szervája mögött.


Viktorija Azarenka–Li Na 2:4, Li Na szervál

A fehérorosznak szerencséje sincs, hiába próbál kezdeményezni, ellenfele mindig egy lépéssel előtte jár gondolkodásban. Ha pedig mégis sikerül helyzetbe kerülnie, néhány centit téved ütéseivel. Li Na semmire hozta az adogatását, és közel került az első szett megnyeréséhez.

Viktorija Azarenka–Li Na 2:5, Azarenka szervál

Azarenka eddigi meccseihez hasonlóan természetesen ezúttal is ott ül a páholyában az LMFAO nevű együttes frontembere, Redfoo. Nem tudni, hogy a fehérorosz őt vette-e észre, vagy csak rájött, hogy egy Grand Slam-döntőt nem lehet szerva nélkül megnyerni, de negyedik próbálkozásra hozta az adogatását. Li Nának így tovább kell küzdenie a szettért.

Viktorija Azarenka–Li Na 3:5, Li Na szervál

Azarenka feltámadási hadművelete jól alakult, hiszen pillanatok alatt három bréklabdához jutott a kicsit elbizonytalanodó kínai szervájánál, és a másodikat még úgy is ki tudta használni, hogy a korábbi történésekből kiindulva nem kockáztat sokat, a vonalak közelébe sem meri ütni bivalyerős tenyereseit.

Viktorija Azarenka–Li Na 4:5, Azarenka szervál

A színvonal továbbra sincs az egekben, Li Na a nagy lehetőség miatt blokkol le, Azarenka pedig szinte menetrendszerűen hibázik, ha kicsit kimozdítják. Szerencséje van, hogy a kínainak ez nem sikerül 1. szettlabdájánál, amit Azarenka hárít, majd kiszorított helyzetből üt egy csodálatos rövid tenyeres keresztet. Ezzel végre sikerül Li-t is feldühítenie, ő is egy tenyeres nyerővel jelentkezik, majd ellenfele újabb hibájával megint szettlabdához jut. Azarenka azonban ezúttal egy tenyeres röptével hárít. Az első, Grand Slam-döntőhöz méltó labdamenettel viszont a kínai harmadszor is szettlabdához jut – de ezt is elrontja… Negyedik lehetőségével azonban él, bár a szett lezárása kicsit a játék eddigi képét is tükrözi, ugyanis Azarenka kettős hibával veszíti el negyedszer is az adogatását.

Viktorija Azarenka–Li Na 4:6, Li Na szervál


Azarenkának sürgősen fel kell javulnia, ha meg akarja védeni címét, hiszen az első szettben mindössze négy védhetetlent ütött és 14 ki nem kényszerített hibát vétett. Li Na sem játszott tökéletesen, de 18 hibáját legalább ellensúlyozta 12 nyerővel. A helyzet a biztató 10. gém ellenére sem javul sokat. Alapütéseket hibáznak a felek, és azon múlik minden, hogy ki hibázik többet. Ezúttal Li Na keze remegett túlságosan, így a második szett is brékkel kezdődik.

Viktorija Azarenka–Li Na 4:6, 1:0, Azarenka szervál

A fehérorosz talán kezdi végre összeszedni magát, először ütött ászt, de Li Nának ilyenkor mindig van válasza, nem hagyja, hogy domináljon az ellenfél. Ha csak egy kicsivel kevesebbet hibázna fonákkal, Azarenkának nem sok esélye lenne mai játékával. Ezúttal kettős hibával juttatja bréklabdához ellenfelét, amit azonban egy jó szervával hárít is. Majd ellenfele rossz átemelését követően egy tenyeres nyerővel hozza a szerváját, és először jut megnyugtató előnyhöz.

Viktorija Azarenka–Li Na 4:6, 2:0, Li Na szervál

A játék lassan kezd hasonlítani egy Grand Slam-döntőhöz. Egyre hosszabbak a labdamenetek, és egyre hangosabb Azarenka, akinél a gyakori ökölrázások jelzik, hogy elérte az üzemi hőfokot. Bár jó egy óra kellett hozzá, még nem késő a feltámadás. Egy remek fonák egyenessel megint elveszi ellenfele adogatását.

Viktorija Azarenka–Li Na 4:6, 3:0, Azarenka szervál

Továbbra sem állítanánk, hogy Azarenka nem szenved szerváival. Az első adogatásai alig érik el a 160 kilométer per órás sebességet, és az alapütéseknél sem meri elengedni a kezét. Két szélesre ütött tenyeressel két bréklabdához juttatja Li Nát, aki az elsőt remek nyerővel fejezi be.

Viktorija Azarenka–Li Na 4:6, 3:1, Li Na szervál

SÉRÜLÉS!!! Ha nem tudnánk, hogy Li Na az idősebb kettejük közül, akkor is megmondanánk, ugyanis sokkal érettebben játszik. Az előre eltervezettnek megfelelően nem engedi levegőhöz jutni Azarenkát, és inkább kockáztat – amit jól mutat az eddigi 26 ki nem kényszerített hiba –, hogy ő irányíthasson. Egy rossz lépés azonban könnyen keresztülhúzhatja a számításait. Azarenka egyik röptéjénél megpróbált a mozgásával ellentétes irányba indulni a kínai, majd lerogyott a földre. Valószínűleg a bal bokája fájdult meg, de ketten kellettek ahhoz, hogy letámogassák a pályáról, így kényszerszünet van 30:30-nál.
Érdekes a helyzet, hiszen ilyenkor legfeljebb három perces ápolási szünetet lehet kiadni, amelyet Li Na jelentősen túllépett, amit elvileg pontlevonással kellene büntetni, viszont furcsa lenne, ha Azarenka reklamálna, hiszen az elődöntőben ő került hasonló helyzetbe.
Li Na visszatért, és két remek nyerővel befejezte a gémet, egyelőre nem úgy tűnik, mintha bekötözött bokája zavarná a játékban, viszont a közönségnél szerzett még egy jó pontot azzal, hogy összeszorította a fogát.

Li Na az első rossz lépése után
Li Na az első rossz lépése után

 

Viktorija Azarenka–Li Na 4:6, 3:2, Azarenka szervál

Bár Azarenka próbálta magát frissen tartani ellenfele ápolása közben, láthatóan kizökkent a kényszerszünettől. Az újrakezdést követő öt labdamenetet elveszítette, így Li Na három bréklabdához jutott. Azarenka azonban még időben kapcsolt: kis szerencsével és óriási küzdéssel hárította mindegyiket. Ezúttal ő nyert egyhuzamban öt menetet, ami egyúttal azt is jelentette, hogy megnyerte a szerváját.

Viktorija Azarenka–Li Na 4:6, 4:2, Li Na szervál

Li Nában érezhetően benne maradt az elszalasztott lehetőség, és hiába ütött ászt, ha utána két kettős hibával bréklabdákhoz juttatta ellenfelét. Továbbra is próbálja siettetni a labdamenetek befejezését, még a korábbinál is határozottabban irányítani, hiszen neki az lenne az érdeke, hogy minél kevesebb időt kelljen pályán töltenie fájós lábával. Azarenka is segít neki, hiszen hálóba üt egy egyszerű fonákot, így dupla brékelőny helyett marad a szimpla. Ehhez persze kellett Li két csodálatos fonák egyenes elütése.

Viktorija Azarenka–Li Na 4:6, 4:3, Azarenka szervál

Végre egy játék, ahol nem a hibák dominálnak! Az első három labdamenet nyerő ütéssel ért véget, a negyediket pedig hálóba ütötte Azarenka, amivel Li megint bréklabdákhoz jutott, amit a fehérorosz túlméretezett fonákjának köszönhetően ki is használ, és kiegyenlít. Ami 0:3-ról nem kis tett…

Viktorija Azarenka–Li Na 4:6, 4:4, Li Na szervál

Ahhoz képest, hogy Azarenkának kellene idegeskednie „féllábú" ellenfele váratlan feltámadása miatt, Li rontott el két könnyű labdát. Mielőtt azonban ellenfele túlságosan belelkesedett, ütött egy olyan tenyeres keresztet, amilyet ma csak ő tud. A következőt azonban elrontotta, így megint két bréklabdához jutott a fogadó, ezúttal Viktorija Azarenka, és egy agresszív ritörnnel az elsőt ki is használta, így adogathat a második szettért. Más kérdés, hogy ez önmagában nem sokat jelent egy olyan meccsen, ahol az eddigi 19 játékból 12-t a fogadó nyert meg…

Viktorija Azarenka–Li Na 4:6, 5:4, Azarenka szervál

Ezúttal azonban nem remegett meg Azarenka keze, agresszív játékkal három szettlabdához jutott, és az elsőt ki is használta, miután Li Na szélesre ütött egy tenyeres keresztet. Így egy óra 40 perc után jöhet a döntő játszma.

Viktorija Azarenka–Li Na 4:6, 6:4, Li Na szervál

Bár Li Na mozgásán nem látszik bokasérülése, egy-egy szituációban láthatóan zavarja. Így például a döntő szett negyedik labdamenetében, amikor méterekkel üt túl egy tenyeres ziccert, bréklabdához juttatva Azarenkát. Aki ki is használja az első lehetőséget…

Viktorija Azarenka–Li Na 4:6, 6:4, 1:0, Azarenka szervál

Amikor bajba kerül, hatalmas lelkiereje segít a kínain, aki két csodálatos támadóütéssel kezdi a játékot. Azarenka azonban sokat javult a mérkőzés eleje óta, amikor zavarba ejtették Li Na csodálatos elütései, a fehérorosz önbizalma rengeteget javult, és jóval türelmesebben játszik, mint az első egy órában. Így csak Li Na pontosságán múlik, hogyan alakulnak a labdamenetek. A kínai kénytelen továbbra is kockáztatni, ami ezúttal bejön neki: kettős hibának köszönhetően elveszi Azarenka szerváját.

Viktorija Azarenka–Li Na 4:6, 6:4, 1:1, Li Na szervál

Bár a mérkőzés amúgy is bővelkedik a fordulatokban, egy külső tényező is boríthat mindent. Január 26-a ugyanis „Ausztrália napja", úgyhogy jöhet az ilyenkor szokásos hosszú tűzijáték Melbourne-ben, és a kényszerszünet a játékosoknak. Li Na mindenesetre nem teketóriázik, és még a fényár előtt egy perccel befejezi az adogatójátékát.

Viktorija Azarenka–Li Na 4:6, 6:4, 1:2, Azarenka szervál

TŰZIJÁTÉK!!! A játékosok felöltöztek, de túlzás lenne azt állítani, hogy gyönyörködnének az égi csodában. Azarenka tüntetőleg bevonult az öltözőbe, ahol most büntetlenül eltölthetne tíz percet, nem úgy, mint a Stephens elleni elődöntőben… Ausztrália Napján a kontinensország születését ünneplik a helyiek, ugyanis 1788-ban január 26-án a britek ezen a napon alapítottak kolóniát Ausztráliában, egészen pontosan Sydneyben.
Az esti cidriben semmiképpen sem tesz jót a játékosoknak, hogy ülve nézik végig a nemzeti ünnepet. Már Azarenka is visszatért, és lassan a játék is folytatódik, Li Na már megszabadult pulóverétől, és csodálatos szinkron-nyújtást mutattak be a hölgyek…
TŰZIJÁTÉK VÉGE – ÁPOLÁS!!! Li Na fájós bokájának nem kedvezett a kényszerszünet, az első labdamenetnél megint aláfordult egy kitámasztásnál, elesett és beütötte a fejét is. Szerencsére az első reakciója egy nagy mosoly volt, de újabb ápolási szünetet kellett kivennie – ezúttal a fejét ért ütés miatt.
FOLYTATÁS. Li Na ezúttal nem esik el egyik fonák közben sem, de az első labdamenetet elveszíti, viszont két remek vonalközeli tenyeressel jelzi, hogy nincs komolyabb baja, Azarenkát viszont láthatóan megzavarta a két hosszabb kényszerszünet. Bár amilyen fonákkal bréklabdához jutott Li Na… Mindenesetre Azarenka egy fonák nyerővel hárít, majd egy remek szervával és egy okos labdamenettel lezárja a gémet.

Viktorija Azarenka–Li Na 4:6, 6:4, 2:2, Li Na szervál

Bár hosszú percekig vizsgálták, hogy Li Na magánál van-e a kívülről veszélytelennek tűnő eséstől, de egyelőre nem látszik rajta a bizonytalanság jele. Legalábbis nem jobban, mint korábban, hiszen kockázatos ütéseibe továbbra is sokszor csúszik hiba. Így Azarenka újabb két bréklabdához jut, és az elsőnél ütött egy pontos tenyerest. A vonalbíró hosszúnak ítélte, Azarenka azonban jól használta a sasszemet, a pontot mégsem ítélte meg neki a székbíró. A fehérorosz a vártnál hamarabb túltette magát az eseten, és kihasználta egy jó ritörnnel a bréklehetőséget.

Viktorija Azarenka–Li Na 4:6, 6:4, 3:2, Azarenka szervál

Azarenka a meccs eddigi legmagabiztosabb szervagémjét produkálja. Láthatóan megnyugodott a döntő játszma zaklatott nyitányát követően, és egyre nagyobbakat szervál, ami segít az elbizonytalanodó kínai ellen.

Viktorija Azarenka–Li Na 4:6, 6:4, 4:2, Li Na szervál

Li sem adja fel azonban, és egyhuzamban nyolc elveszített labdamenetet követően feliratkozik a táblára, majd két szép nyerővel hozza az adogatását, így továbbra is meccsben marad.

Viktorija Azarenka–Li Na 4:6, 6:4, 4:3, Azarenka szervál

Mintha Li Na olvasta volna, amit Lindsay Davenport írt ki Twitter-oldalára…

„Akár nyer, akár veszít, Li Na az én hősöm" – áradozott az Australian Open 2000-es győztese.

A kínai pedig megnyerte az első két menetet ellenfele szervájánál. Azarenkának viszont nem kell az ilyesfajta bátorítás, ő hozzászokott, hogy egyedül, különösebb biztatás nélkül kell megoldania a nehéz helyzeteket. Miután elrontott egy könnyű tenyerest, remek szervával hárította ellenfele bréklabdáját, majd tenyeres nyerővel már ő kerül előnybe, és hozza az adogatását. Linek a meccsben maradásért kell adogatnia…


Viktorija Azarenka–Li Na 4:6, 6:4, 5:3, Li Na szervál

Li Na újra bizonyítja, hogy mekkora küzdő. Fájós lábával is elfut minden labdáért, majd kiszorított helyzetből csodálatosan üt el Azarenka mellett. A fehérorosz azonban egy bombatenyeressel válaszol. Kár, hogy a meccs végére melegedtek be… 30:30-nál a kínai kockáztat, egy remek fonákot üt a sarokba, így – egyelőre – elkerüli a meccslabdát. A következőt viszont ő zárja rontott fonákkal, Azarenka láthatóan nem bízná a saját adogatására a befejezést, ami érthető is annak fényében, hogy már hétszer elveszítette a szerváját. Meccslabdához is jutott Li hibájával, és ki is használja az első lehetőséget.
VIKTORIJA AZARENKA NYERI AZ AUSTRALIAN OPENT!

Viktorija Azarenka–Li Na 4:6, 6:4, 6:3


Li Na sem tűnt nagyon letörtnek
Li Na sem tűnt nagyon letörtnek
AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (30 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, DÖNTŐ
Viktorija Azarenka (fehérorosz)–Li Na (kínai) 4:6, 6:4, 6:3


ELŐZMÉNYEK

A 23 esztendős fehérorosz Azarenka 5–4-re vezet a Li Na elleni különpárharcában. A februárban 31. születésnapját ünneplő kínai utóbbi négy meccsük mindegyikét - köztük a tavalyi WTA-világbajnokságon vívott meccset is - elveszítette. Az Australian Openen még szettveszteség nélkül álló Li Na abban bizakodhat, hogy eddigi két Grand Slam-találkozójukon viszont ő győzött.

Különösebb fáradtságra egyikük sem panaszkodhat, Azarenka 8 óra 57 percet, míg Li Na 8 óra 32 percet töltött a pályán az idei melbourne-i tornán megvívott hat meccse során, ez átlagosan 1 óra 30, illetve 1 óra 24 perces összecsapásokat jelent. Mindkét döntős a második GS-trófeájára hajt, a fehérorosz teniszező tavaly Melbourne-ben, ellenfele pedig 2011-ben a Roland Garroson diadalmaskodott.

(Forrás: MTI)

ÚT A DÖNTŐIG
Viktorija Azarenka (fehérorosz)
1. forduló: Niculescu (román) 6:1, 6:4
2. forduló: Danilidu (görög) 6:1, 6:0
3. forduló: Hampton (amerikai) 6:4, 4:6, 6:2
nyolcaddöntő: Vesznyina (orosz) 6:1, 6:1
negyeddöntő: Kuznyecova (orosz) 7:5, 6:1
elődöntő: Stephens (amerikai, 29.) 6:1, 6:4
Li Na (kínai)
1. forduló: Karatancseva (kazah) 6:1, 6:3
2. forduló: Govorcova (fehérorosz) 6:2, 7:5
3. forduló: Cirstea (román, 27.) 6:4, 6:1
nyolcaddöntő: Görges (német, 18.) 7:6 (8-6), 6:1
negyeddöntő: A. Radwanska (lengyel, 4.) 7:5, 6:3
elődöntő: Sarapova (orosz, 2.) 6:2, 6:2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik