Medvegyev megint rettenetesen begurult a monte-carlói tenisztornán, de most már ki is kapott

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.04.11. 18:09
Cédric Mounier főbíró hallgatja Danyiil Medvegyev kirohanását (Fotó: Getty Images)
A negyedik helyen kiemelt Danyiil Medvegyev és az ötödik Alexander Zverev is vereséget szenvedett a monte-carlói ATP-torna csütörtöki nyolcaddöntőjében: előbbit egy másik orosz teniszező, Karen Hacsanov, utóbbit a görög Sztefanosz Cicipasz győzte le – ők egymás ellen folytatják a legjobb nyolc között.

Danyiil Medvegyev már az előző körben, a Gael Monfils elleni mérkőzésen is begurult a bíráskodás miatt, utólag beszélt is arról, hogy sokat kell dolgoznia a viselkedésén, mert a „megőrülések” általában vereséggel járnak – „most szerencsére időben lehiggadtam, és nyertem”. Karen Hacsanov ellen nem sikerült megnyugodnia, sőt akkor lett ideges igazán, amikor a legjobban kellett volna összpontosítania…

A 15. kiemelt honfitárs a nyolcadik, maratoni hosszúságú gémben brékelve megnyerte az első szettet, a másodikban viszont Medvegyevnek volt játszmalabdája 5:4-nél, de neki nem sikerült a kulcsfontosságú brék. A következő gémben pedig kitört a balhé: 30:15-nél Hacsanov széleset ütött, de megadták neki a pontot, 40:15 helyett 30:30, Medvegyev felhúzta magát, és amikor kettős hibával elvesztette az adogatását, elhajította az ütőjét.

Ezt követően jött az alábbi hangos szópárbaj, amelynek során Medvegyev kikelt amiatt, hogy feleslegesen hívták be hozzá az orvost (egy sebe vérzett), inkább foglalkoznának a hivatalos személyek azzal, hogy jobb legyen a bíráskodás („egymást követő második napon történik ez, srácok, nyissátok ki a szemeteket, és tegyetek valamit!”), de ha már nem lesz jobb, akkor „ki vállalja mindezért a felelősséget?”

A sértő beszédért büntetőpont járt, és a meccs törvényszerű elvesztése lett a vége. 

A helyzetet jól kezelő, hatékony teniszt bemutató Hacsanov következő ellenfele Sztefanosz Cicipasz lesz, aki jó másfél év után győzött le Top 5-ös teniszezőt. Alexander Zverev kiejtése nem ment könnyen, hiszen az addig remekül játszó görög 7:5, 5:0-nál hullámvölgybe került, de még éppen időben lábalt ki belőle ahhoz, hogy rövidítésben megnyerje a második szettet.

Lorenzo Musetti tavaly kiejtette Novak Djokovicsot ezen a tornán, ugyanebben a fázisban, és csütörtökön is brékkel kezdett, azonban a szerb világelső – bár utóbb elismerte, voltak pillanatok a meccsen, amikor nem érezte jól magát – ezúttal megtalálta az ellenszert a játékára. Az első játszmát 4:4-nél egyenlítve, végül fogadójátékot nyerve húzta be, és bár Musetti a másodikban kétszer is elvette az adogatását,  Djokovics eggyel többször brékelt, és semmire nyert adogatógémmel tett pontot a meccs végére. A szerb világklasszis 2019 óta először jutott be a monte-carlói torna negyeddöntőjébe.

A viszonylag szoros, az utolsó három játék megnyerésével behúzott első szett után Jannik Sinner nem sok esélyt adott Jan-Lennard Struffnak: saját adogatójátékaiban csupán négy labdamenetet vesztett el, bréklabdáiból kettőt értékesített, és 6:2-vel lezárta a meccset.

A nap legnagyobb csatáját Holger Rune és Grigor Dimitrov vívta, méghozzá úgy, hogy csütörtök délelőtt mindkettejüknek be kellett fejezni az előző nap eső miatt félbeszakadt meccsét. S bár Rune „bemelegítése” volt hosszabb, ő diadalmaskodott a három és fél órás esti ütközetben. A fiatal dán az első szettet 7:6-ra megnyerte, a másodikban gondjai voltak, orvost is hívtak hozzá, az a játszma a bolgáré lett. A harmadikban, 6:5-nél Dimitrovnak két meccslabdája volt (semmi–negyvenről…), de egyiket sem tudta kihasználni, és a rövidítést Rune lendületből megnyerte. 

Casper Ruud és Hubert Hurkacz mérkőzése ehhez képest sima volt, a norvég két szettben jutott be a legjobb nyolc közé. A múlt heti estorili versenyen mindketten ott voltak a négy között, de elkerülték egymást. Azt a tornát a lengyel nyerte meg – Ruud úgy érezte, talán azért is volt frissebb a mostani monte-carlói meccsen, mert riválisa elmúlt napjai fáradságosabbak voltak.

A nap utolsó mérkőzésén Ugo Humbert gondoskodott arról, hogy a legjobb nyolc között legyen francia játékos is: szetthátrányból, a harmadik játszmában már-már iskolázva legyőzte Lorenzo Sonegót.

ATP 1000-ES TORNA, MONTE-CARLO (5 950 575 euró, salak)
EGYES
2. FORDULÓ (a legjobb 16 közé jutásért)
Dimitrov (bolgár, 9.)–Kecmanovics (szerb) 6:4, 6:3
Rune (dán, 7.)–Nagal (indiai) 6:3, 3:6, 6:2
NYOLCADDÖNTŐ
De Minaur (ausztrál, 11.)–Popyrin (ausztrál) 6:3, 6:4
Hacsanov (orosz, 15.)–Medvegyev (orosz, 4.) 6:3, 7:5
Cicipasz (görög, 12.)–A. Zverev (német, 5.) 7:5, 7:6 (7–3)
Djokovics (szerb, 1.)–Musetti (olasz) 7:5, 6:3
Sinner (olasz, 2.)–Struff (német) 6:4, 6:2
Rune (dán, 7.)–Dimitrov (bolgár, 9.) 7:6 (11–9), 3:6, 7:6 (7–2)
Ruud (norvég, 8.)–Hurkacz (lengyel, 10.) 6:4, 6:2
Humbert (francia)–Sonego (olasz) 5:7, 6:3, 6:1

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Djokovics (szerb, 1.)–De Minaur (ausztrál, 11.)
Humbert (francia)–Ruud (norvég, 8.)
Cicipasz (görög, 12.)–Hacsanov (orosz, 15.)
Rune (dán, 7.)–Sinner (olasz, 2.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik