Csisztu Sport Cast: A nagyok nem hisztiznek – Marozsán Fábián

   Munkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2024.03.17. 12:01
null
Marozsán Fábián és Csisztu Zsuzsa (Fotó: Csisztu Sport Cast)
A Csisztu Sport Cast legújabb epizódjában a jelenleg a világranglistán legmagasabban, 58. helyen jegyzett Marozsán Fábiánnal készült portréinterjú.

 


 

A csapata által Fábinak becézett Marozsán Fábián a Csisztu Sport Castnak többek között beszélt arról a pálfordulásról, hogy miként szokott le az ütődobálásról, és lett helyette egy pókerarcú teniszező.
 

Gyerekként eléggé hisztis voltam, sokszor eldobtam az ütőmet. Egyébként nem akartam eltörni őket, csak a sok dobálástól így sikerült. Mindig megkaptam azt az idősebb játékosoktól, hogyha valaki profi akar lenni, akkor nem viselkedhet így. Nézzem csak meg a nagyokat a tévében, ők nem hisztiznek! Most már érettebben sikerült eljutnom oda, hogy próbálom kontrollálni az érzéseimet. Ez olyan jól sikerült, hogy mostanában inkább azt kapom meg, hogy pókerarccal járkálok a pályán”meséli a jelenlegi első számú férfi játékosunk. 

 

Marozsán Fábián arról a berobbanásról is mesél, amit a tavalyi évben produkált, de rá jellemző módon inkább most is kritikus önmagával, és azt elemzi a beszélgetésben, hogy miben kell fejlődnie.
Az elsődleges cél, hogy mozgékony legyek. Sajnos a többiekhez képest a mozgásom nem túl jó, nem mindig mozgok olyan gyorsan. Szóval sebességben, robbanékonyságban fejlődnöm kellene.”

A forgatás során kíváncsiak voltunk arra a magyar szakemberekből álló csapatra, amely Fábián áttörő sikerei mögött csendesen, de tudatosan végzi a munkáját. Balázs Györgyről, jelenlegi vezetőedzőjéről kiderült például, hogy az egyik legnagyobb konkurense volt egykor Fábiánnak.  Ma így beszél tanítványáról: „Szerintem ősszel volt nyolcvan százalékon, most körülbelül hatvanöt-hetven százalékon van a teljesítménye. Ha ez a nyolcvan környéke, akkor száz százaléknál a top tízbe tud kerülni a világranglistán. Idén ez még nem tud megtörténni, de fokozatosan fejlődik – örülök is, hogy nincsenek nagy ingadozásai”.  

Arról is mesél Balázs György, hogy vajon egy Grand Slam-tornán, amelyen hét mérkőzés vezet a döntőig, vajon Marozsán kibírna-e egy ilyen terhelést. A teljes válasz csak a videóból derül ki, de az mindenképpen érdekes, amit a mentális képességeiről mond: „Fejben Fábi nagyon erős, nehéz helyzetekben tud nagy extrákat elővenni.”

A Csisztu Sport Cast stábját az is érdekelte, amire mindenki kíváncsi, de csak kevesen merik megkérdezni: hogy áll a pénzügyi egyenlege a top 100-ba lépő játékosnak. Schultz Teofil pénzügyi menedzser nyilatkozott erről: „A tenisz kegyetlen sport, mert amikor valaki a világranglista top száz kapuja előtt topog, gyakran van hatévnyi befizető időszak... Tavaly már volt akkora bevétele, amiből lehet félretenni. Ehhez persze kell egy olyan gondolkodás, ami nála megvan: nem a mának szeretne élni, és mindenáron luxusautókat venni.”

Menedzser nélkül nincs a teniszben topjátékos. Magyar menedzsere van Marozsánnak, Somogyi Zsolt, aki elsősorban Fábián jelleméről árult el kulisszatitkokat.
A szerénység biztosan nagyon fontos a sikerek szempontjából – márpedig ez jellemző Fábira. De emellett nagyon belevaló srác. Bírja a monotonitást, képes robotpilóta-üzemmódba kapcsolni. Visszafogottan szokott ünnepelni: előfordult, hogy egy-egy nagy győzelme után megkérdeztem, »Azért ugye örülsz?« Kicsit magának való, ezzel szerintem nincs semmi gond, sőt, ez az erénye is” mesélte a menedzser, de számos, eddig nem ismert részlet is kiderül a közös munkáról, a Csisztu Sport Cast legújabb epizódjából.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik