Tenisz: Udvardy Panna célja a top 50

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2023.12.30. 08:37
null
Udvardy Panna 2024-ben szeretne bekerülni a világranglista legjobb 50 játékosa közé (Fotó: Kovács Péter)
A budaörsiek játékosa nem csalódott a 2023-as éve miatt, sérülése már a múlté, azon dolgozik, hogy önbizalmat szerezzen, leküzdje az izgalmat a nagy versenyeken.

– Hogy telt a karácsony?
– Sikerült kipihennem magam a három nap alatt, Balatonakarattyán összegyűlt az egész család, imádom az ilyen alkalmakat. Budaörsön edzettem utána, és szombaton indulok Ausztráliába – felelte a Nemzeti Sportnak a világranglistán 160. Udvardy Panna, a Budaörsi SC 25 éves versenyzője.

– Indul felvezető tornán Melbourne előtt?
– Nem, az Australian Open selejtezőjével kezdem az évet. Elég későn fejeztem be az idei szezont, utána három hetet készültem Marbellán, majd hazajöttem. Ha játszanék előversenyt, nagyon korán ki kellett volna repülnöm. Az egyik legjobb előszezonomon vagyok túl, a kondi- és a teniszedzőmön kívül edzőpartner is volt kint velem Spanyolországban. Az elején mindig kérdés, hogyan szokom hozzá a meccsekhez, szerzem vissza, amit edzésen nem lehet gyakorolni, de ha fizikailag és mentálisan rendben vagyok, kvalifikálhatom magam a Grand Slam-főtáblára.

Fotó: Kovács Péter
Fotó: Kovács Péter

– A két évzáró 125-ös nem úgy sikerült, ahogyan kellett volna, bár Colinában hajszálra volt az elődöntő. Hogyan emlékszik vissza a tornákra?
– A dél-amerikai túrán az volt a cél, hogy minél több meccset játsszak, szerezzek annyi pontot, amennyit tudok. Nem volt rajtam nyomás, hogy meg kell nyernem mindkettőt, pláne hogy az idén sokkal erősebb volt a mezőny, mint tavaly. Colinában nagyon jó negyeddöntőt játszottam Bejlek ellen, közel volt a továbbjutás. Motiváló volt a játékom, de kisebb sérülés miatt nem tudtam jól szerepelni a következő versenyen, az utolsóra meg már el sem mentem, mert a lényeg az volt, hogy felkészüljek a kemény pályás szezonra, nekem ugyanis több idő kell az átálláshoz a salakról. Ahhoz képest, milyen nehéz, sérülésekkel tarkított év volt az idei, viszonylag jól zártam, emellett rengeteget tanultam magamról és a játékomról.

– Teljesen vissza tudott jönni a bokaszalag-szakadása után, vagy még nem érzi magát százszázalékosnak?
Három hónapot hagytam ki, nem is gondoltam volna, hogy ennyire nehéz visszaszerezni a meccsrutint. Ismét bíznom kellett a bokámban, aztán visszaszokni arra, hogy azzal a tempóval és mozgással teniszezzek, mint korábban. Most már teljesen jó a bokám, a korábban sérült jobb erősebb is, mint a bal. Fontos lesz, hogy már januárban lendületet és önbizalmat szerezzek, gyorsabban, mint 2023-ban, amikor az év elején nem nyertem túl sok meccset.

– Idén nem sikerült főtáblán győznie Grand Slam-versenyen, csalódott?
– Még mindig új volt nekem a GS, rendre nagyon izgultam, és jó ellenfelekkel kerültem szembe. A majortornákon már mindenki tud teniszezni, nincs könnyű első kör, tehát nem is az volt a fő, hogy meccset nyerjek, hanem hogy bízzak magamban, és visszaszerezzem a fittségemet. Nem vagyok csalódott, játszottam 125-ös döntőt, megszereztem az első győzelmemet top ötvenes játékos ellen, rengeteg motiváló skalpot gyűjtöttem, remek játékosokkal szemben.

– Alig van megvédendő pontja a jövő év elején, látja a visszautat a top százba?
– A Roland Garroson már a főtábla lesz a cél, ami nem egyszerű, de bizakodom. Nincsen túl sok verseny, átalakították kissé az ITF és WTA rendszerét, kíváncsi vagyok, hogy fog működni. Hetente egyszer beszélek a WTA sportpszichológusával, hogy meglegyen az önbizalmam a pályán, leküzdjem az izgulást. A versenyeken rengeteg külső inger ér, amit csak az lát, aki benne él. Szeretne elkísérni a család, a barátok, rengeteg a program, a médiakötelezettség, amihez korábban nem voltam hozzászokva, sokat dolgozunk rajta. A játékban igyekszünk mindent fejleszteni, leginkább a mozgásomat, a szervámat és a ritörnömet, az első négy ütés nagyon fontos a labdamenetekben. Taktikailag a salakot kicsivel jobban szeretem, meg kell szoknom kemény pályán is a gyorsabb tempót, átalakítani a technikámat, ez sokat fog segíteni.

– Motiválja az olimpiai szereplés lehetősége? Ha jó teljesítményt nyújt az év első felében, nem lehetetlen a kvalifikáció.
– Igen, mindenképpen. Mindig is álmom volt, hogy ott szerepelhessek, mindent megteszek érte – több párost is játszom, óriási lenne, ha sikerülne!

– Mivel lenne elégedett 2024-ben?

– Ranglista alapján a top ötven lenne a cél, de annyi minden akadályozhatja, hogy nem könnyű tervezni. Ha feljönnék a száz-százhuszadik helyre, nagyobb versenyeken indulhatnék – ahogy egyre több meccset játszom, a ranglista is követi a fejlődésemet.

EREDMÉNYEK
UNITED CUP, AUSZTRÁLIA

(10 000 000 dollár, kemény pálya)
A-csoport (Perth): Spanyolország–Brazília 2–1
C-csoport (Perth):  Nagy-Britannia–Ausztrália 2–1

NŐI TORNA
WTA 500-AS TORNA, BRISBANE
(1 736 763 dollár, kemény pálya)
Egyes. Selejtező. 1. forduló:
Babos Tímea–Sramková (szlovák, 5. kiemelt) 7:6, 6:4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik