Wimbledon: Novak Djokovics újabb történelmi tettre készül Londonban

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2023.07.03. 09:26
null
Jelena Ribakina idén csak egy meccset nyert füvön, de attól még megnyerheti második wimbledoni trófeáját (Fotó: AFP)
Kérdés, Carlos Alcaraz füvön is felveheti-e a versenyt a Grand Slam-rekorder szerb Novak Djokoviccsal, míg a hölgyeknél sokkal többen beleszólhatnak  a végső sikerért zajló küzdelembe.

A Roland Garroson messze nem volt ennyire egyértelmű, hogy az akkor 22-szeres Grand Slam-győztes Novak Djokovics begyűjti 23. trófeáját is, márpedig megtette, úgyhogy nem nagyon látjuk okát, miért ne növelné kettőre az előnyét Rafael Nadallal szemben, s állítana fel olyan rekordot, amelyet valószínűleg senki sem dönt meg a következő évtizedekben.

Djokovics felszabadultan készülhetett (Fotó: AFP)
Djokovics felszabadultan készülhetett (Fotó: AFP)

A párizsi elődöntőben a spanyol Carlos Alcaraz egy egyes szettállásnál a szó mentális és fizikai értelmében is be­görcsölt a szerb ikonnal szemben, most fogadkozik, hogy – mivel nem lesz rajta nyomás –, nagyobb eséllyel száll szembe azzal a teniszezővel, aki 2016 óta nem veszített Wimbledonban olyan mérkőzést, amely végigment. Hogy Queen’s Clubban tornát nyert Alcaraz, mindenképpen figyelemre méltó, ám még így is csak 11 lejátszott mérkőzése van a füves borításon, ami édeskevés lehet, ha Djokovics ellen játszik döntőt. Viszont azt ne felejtsük el, hogy Alcaraz csupán húsz­éves, minimum akkora tehetség, mint a nagy hármas tagjai (Djokovics, Roger Federer, Rafael Nadal), továbbá rövid idő kérdése, hogy elkezdje sorban gyűjtögetni a diadalokat a GS-eken – egyelőre egy van neki.

A tudása alapján a dán Holger Rune, az orosz Danyiil Medvegyev és az amerikai Taylor Fritz meglepetést szerezhet, míg Cameron Norrie-t a hazai közönség repítheti messzire – neki az a legnagyobb problémája, hogy sem az alapjátéka, sem a személyisége nem predesztinálja arra, hogy valaha major tornát nyerjen. Casper Ruuddel, Jannik Sinnerrel, Sztefanosz Cicipasszal és Alexander Zverevvel ezúttal nem számolhatunk, Matteo Berrettini két éve finalista volt, ám a sérülések padlóra küldték.

„Carlos nagyon kedves srác, aki koránál érettebben viselkedik – mondta a versenyt felvezető sajtótájékoztatón Djokovics, aki 2021 után ismét közel kerülhet a naptári Slam eléréséhez. – Már nagyon fiatalon történelmet írt a sportágban, sok energiát visz ki a pályára, magas intenzitással játszik, emellett rendkívül alázatos a pályán kívül is. Amikor elkezdek egy Grand Slam-tornát, nincs szükségem pluszmotivációra, mert tudom, a cím megszerzéséhez hét győzelemre van szükség. Próbálok abba az optimális állapotba kerülni, amelyben minden meccsen a legjobbamat nyújthatom.”

A mieink képviseletében Fucsovics Márton rögtön óriási és színvonalas összecsapást vívhat a holland Tallon Griekspoorral, amelyet ha megnyer, feltehetően az amerikai Marcos Gironnal találkozik. A szerb Filip Krajinovics visszalépése után már csak egy játékosnak kellett visszakoznia, hogy szerencsés vesztesként Marozsán Fábián is főtáblás legyen (Grand Slam-tornán karrierje során első ízben). Ez végül vasárnap este meg is történt, az ausztrál Nick Kyrgios jelezte, csuklósérülése miatt nem tud kiállni a belga David Goffin elleni hétfőn 14.00 óránál nem előbb kezdődő mérkőzésére, így Marozsán lép a helyére.

A nőknél a kazah Jelena Ribakina a címvédő, és most sem esélytelenként indul harcba, leginkább persze a lengyel Iga Swiatektől és a fehérorosz Arina Szabalenkától kell tartania, de a füves GS-t korábban kétszer is elhódító cseh Petra Kvitová is sokra viheti, kilenc év elteltével újra diadalmaskodhat. Ami miatt ebben mégsem hiszünk olyan nagyon, hogy azóta a negyedik fordulónál tovább egyszer sem jutott, úgyhogy a berlini sikere nem homályosítja el a tisztánlátásunkat. Swiatek ahogy illik, nyert a Roland Garroson, a Bad Homburg-i WTA-torna elődöntőjétől viszont ételmérgezés miatt visszalépett, kérdés, a betegség mennyire gyengítette le a szervezetét, merthogy a sorsolása, illetve az ága kedvezőnek nevezhető, legkeményebb ellenfelének az elődöntőig az amerikai Coco Gauff tűnik. Nem mintha a négy között össze kellene zuhannia az izgalomtól, ha eljut odáig: potenciális riválisa lehet az orosz Veronyika Kugyermetova, a horvát Donna Vekic, az amerikai Jessica Pegula vagy a francia Caroline Garcia. Az is igaz viszont, hogy semmilyen füves pályás tornát nem nyert meg korábban a világelső.

Ribakina problémája, hogy a Roland Garroson vissza kellett lépnie, füvön egy győzelem és egy vereség a mérlege a berlini tornán, és már a negyedik fordulóban szembekerülhet a veszélyes lett Jelena Ostapenkóval, aztán a negyeddöntőben Kvitová, esetleg a tavaly a döntőben általa felülmúlt tunéziai Onsz Zsabur, netán a cseh Karolína Plísková következhet. Ribakina újságíróknak elmondta, nem érez túl nagy nyomást, de persze az emberek beszélnek körülötte erről-arról… Ezt is meg kell szoknia, és optimista, szerinte képes fenntartani a csúcsteljesítményt, s bár címvédőként indulni újdonságot jelent neki, ez csak újabb lépés a célja felé, ami természetesen a végső győzelem.

Három magyar hölgynek szurkolhatunk, Udvardy Panna a döntőbe jutásra esélyes Szabalenka ellen kezd, nem is firtatjuk, reménykedhet-e, ugyanakkor Bondár Annának semmiképpen sem kell kétségbeesnie amiatt, hogy a kanadai, egyszeres GS-győztes Bianca Andreescu áll majd a háló túloldalán első fordulós mérkőzésén. Gálfi Dalma rutintalan, 18 éves cseh játékossal, Linda Noskovával méri össze a tudását, ha el tudja bizonytalanítani élete első wimbledoni fellépésére készülő riválisát, nagy csatára késztetheti őt, és a második körbe is repülhet, hogy ott újabb csehhel, az idén Garros-döntős Karolína Muchovával csapjon össze.

 

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik