Davis-kupa: Piros három szettben kikapott, nyertek a csehek

HARMATH ÁKOS (közvetítés)HARMATH ÁKOS (közvetítés)
Vágólapra másolva!
2018.09.16. 16:28
null
Piros 145 perc alatt szenvedett vereséget (Fotó: Koncz György)
A tenisz Davis-kupa világcsoportjának osztályozóján a magyar válogatott 2–1-es előnyről kezdte a döntő napot, ám nem sikerült újabb győzelmet aratnia a két vasárnapi meccsen, így elmaradt a bravúr, nem tudta felülmúlni Csehországot.

 

TENISZ DAVIS-KUPA
VILÁGCSOPORT, OSZTÁLYOZÓ, BUDAPEST (Lurdy Ház parkolója)
3. NAP
Ötödik mérkőzés
Piros Zsombor–Lukás Rosol 4:6, 6:7 (6–8), 3:6

A VÉGEREDMÉNY: Magyarország–Csehország 2–3
A korábbi mérkőzések

Piros Zsombor–Jirí Vesely 3:6, 6:4, 4:6, 7:6, 7:5
Valkusz Máté–Lukás Rosol 1:6, 2:6, 4:6

Borsos Gábor, Nagy Péter–Roman Jebavy, Lukás Rosol 3:6, 4:6, 6:1, 6:2, 6:4
Valkusz Máté–Jirí Vesely 7:6 (7–4), 3:6, 2:6, 4:6

Piros Zsombor pénteken 4 óra 23 perces meccsen győzte le a Budapesten lévő cseh válogatott topjátékosát, Jirí Veselyt, és vasárnap a világranglistán 185. helyen álló Lukás Rosol ellen lépett pályára az utolsó, mindent eldöntő mérkőzésen.

A hosszú meccs okozta fáradtság meglátszott Piroson, főleg a harmadik játszmában, de ne szaladjunk ennyire előre, mert azért addig is történt egy s más a Lurdy Ház parkolójában ideiglenes jelleggel felhúzott teniszstadionban.

Például az első játszmában Rosol második és negyedik fogadásakor is elvette Piros adogatását, amire a magyar fiú csak egy brékeléssel tudott válaszolni, így 41 perc alatt 6:4-re nyerte meg az első szettet Rosol.

A második szettben úgy tűnt, Pirost nem lehet megállítani, gyorsan brékelte ellenfelét, 3:1-re vezetett is, amikor először ütközött ki játékán, hogy pénteken négy és fél órát töltött a salakon. Ez a a gödör viszonylag mélyre sikerült, s már kicsit késve, a cseh 5:3-as vezetésénél sikerült kikászálódnia belőle.

Innen még visszajött Piros, 6:5-ös vezetésénél játszmalabdája is volt, ám őrületes rövidítésben (6–8) elvitte a játszmát 7:6-ra Rosol, amivel nagy lélektani előnybe került, hiszen a fizikailag és fejben is egyre jobban elkészülő Pirosnak innen már három nyert játszmára lett volna szüksége a győzelemhez.

Ez sajnos nem sikerült, sőt, a 69 perces második játszma után, a harmadik már csak 35 percig tartott – Piroson ekkor ütköztek ki leginkább a pénteki maratoni győzelem hatásai. Rosol viszonylag gyorsan 5:1-re elhúzott, igaz, néha azért egy-egy parádés ütéssel hangos ünneplésre késztette Piros is a közönséget.

A magyar meccslabdát hárítva brékelt egyet, hogy aztán a 9. játékban (3:6) Rosol behúzza a meccset. Ezzel a csehek megnyerték a párharcot is 3–2-re, így ők lesznek a kiemeltek a Davis-kupa jövő évi sorsolásakor.

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

Ezzel Rosol nyerte a meccset, a találkozót pedig a csehek 3–2-re. Óriási mérkőzéseket hozott a hétvége, köszönjük szépen mai kitartó figyelmüket.

3. JÁTSZMA

9. JÁTÉK

Rosol adogat. Másodszor a meccsért. Hozza az első pontot, a második pedig Zsomboré, 15 egál. Rosol röptéje megpattan a hálón, Piros beüti, 15:30. Rosol hamar egyenlít, majd leszerválja Pirost a pályáról, 40:30, meccslabda. Ászértékű szervát Piros a hálóba fogad, 3:6.

8. JÁTÉK

Piros adogat. Szép első pont után Rosol ritörnje remek. Most Piros tapsolja meg ellenfelét. Két jó pont után 40:15 – a másodiknál nagyszerű szervát adott Piros. Egy újabb jó ritörn után 40:30. Nem lesz viszont egál, mert Piros behúzza a gémet, 3:5.

7. JÁTÉK

Rosol adogat. A meccsért szerválhat a cseh fiú.Az első két labdát elviszi Piros, 0:30. Aztán visszajön a gémbe a cseh, 30 egál.Újabb jó szerva után meccslabda. Elrontja Rosol, 40:40. Vonalat üt Zsombor, ezzel becsapja Rosolt, bréklabda.Piros megcsinálja, 2:5

6. JÁTÉK

Piros adogat. Rosol jó ritörnnel kezd. Zsombor rossz röptével folytatja, 0:30. Sőt, 0:40-nél három bréklabda. Az elsőnél a háló Pirossal van, 15:40. Megfuttatja Rosolt Piros és hárítja a másodikat is. A harmadik már megvan a csehnek, Piros a hálóba kalapált egy tenyerest. Kár érte. 1:5

5. JÁTÉK

Rosol adogat. Piros teljesen elkészült az erejével. Rosol hamar hozza az első két szerváját, aztán Piros remek ritörnje szépítést ér 30:15. Ásszal, 40:15. Három labda a 4:1-hez. Egy átemelés után visszaadott labdára rajtolva, visszafelé futva üt ragyogó tenyeres keresztütést, 40:30. Hiába, utána elront egy könnyű labdát, 1:4.

4. JÁTÉK

Piros adogat. Rögtön elsőre üt egy remek szervát Piros, de Rosol vissza tudta adni, aztán átvette az irányítást és fonákkal végül megölte a labdát, 0:15.Egy pont itt, egy ott,15:30, aztán egy kettős hiba és két bréklabda Rosolnak...Az első hárítva. A másodikat megcsinálja Rosol, 1:3.

3. JÁTÉK

Rosol adogat. Lassan két órája játszanak. Ez Piros esetébenazt jelenti, hogy már 6 és fél óra tenisznél jár a hétvégén. Ennek megfelelően fáradt is. De azért elveszi Rosol adogatójátékának első két szerváját. Meg a második kettőt is, három bréklabda. Az elsőt ásszal hárítja Rosol. A másodikat már sehogy nem hárítja, 1:2!

2. JÁTÉK

Piros adogat. Az első két pont megint a csehé, Piros a harmadik szerváját hozza. Piros fonákja széles, két bréklabda. Zsombor hálót üt, 0:2.

1. JÁTÉK

Rosol adogat. Hozza is az első és a második pontot is két szép elütéssel. Meg a második kettőt is és végül semmire nyeri a játszmát. 0:1.

2. JÁTSZMA

TIE BRÉK

Piros kezdte az adogatást, hozta is a pontját szépen. 1–0 Ahogy Rosol is, 1–1, Piros minibrékelt, miután hosszút ütött Rosol, 2–1! Rosol azonnal visszaveszi, 2–2. Piros második adogatása során Rosol végig irányítva kerül előnybe, 2–3. Ez az előny sem tartott sokáig, szélesre üti a cseh. 3–3. Térfél csere. Rosol 196 km/h-s szervája ász, 3–4. Piros remek tenyeresek után egyenlít, 4–4.Ső, megszerzi a vezetést egy precíz szerva és egy az ellenkező oldalra küldött tenyeres után, 5–4. Rosol egyenlít, 5–5 Rosol jut játszmalabdához, jó tenyeresek sora után, 5–6! Hárítva, de hogy! Piros átemelését a vonalbíró kint látta, a székbíró lejön, és megadja a pontot. 6–6! Hosszú labdamenet végén Piros üt a hálóba, játszmalabda újfent, ráadásul most Rosol adogat. 6–7! Megcsinálta Rosol. Óriási játszma volt ez. 6–8!

12. JÁTÉK

Rosol adogat. Hibázik a cseh, megint, aztán egy fej fölötti lecsapással javít, miután alaposan megfuttatta Zsombort. 15:15. Zsombor újabb pontja után ásszal egalizál a cseh. Piros becsalta a hálóhoz Rosolt, s elütött mellette fonákkal, 40:30, szettlabda! Hosszú menet végén hárít a cseh, Piros ütött a hálóba. Rosol remek adogatás után röptézett jól, előny nála. Egy jó tenyeressel kiharcolta a tie bréket a cseh, 6:6..

11. JÁTÉK

Piros adogat. Egy hosszú ütéssel kezd, aztán viszont a cseh ront – kettőt is, 30-15. Sőt, hármat, 40–15. Egy okos elütéssel szépít Rosol. Piros kettős hibát üt, egyenlő. A cseh két újabb hibájával megvan a játék, 6:5 ide!

10. JÁTÉK

Rosol adogat. Remek a hangulat a Lurdy Ház parkolójában. Pontosabban a lelátón. A pályán annyira nem, főleg, miután Zsombor szélesre húz egy tenyerest. Utána viszont Rosol bakizik megint egy csúnyát, nagyon lazán óhajtotta volna áttenni a labdát, de csak a hálóba sikerült, 15 egál. Rosol előbb helyre hozza a hibáját, aztán kettős hibát üt, 30 egyenlő. Sőt, bréklabda, miután Rosol megint ront! 30:40. Aztamindenit! Ott a brék, de micsoda poénnal! Rosol megtámadta Zsombor fonákját, ő viszont a hálóhoz beinduló cseh ellenfelét gyönyörűen emelte át, 5:5.

9. JÁTÉK

Piros adogat. A szettben maradásért szervál. Egy hiba Rosoltól, és egy jó szerva után 30:0. Hálót talál Piros nyesése, Rosol fogadása nagyon széles, 40:15. Piros jó szervája után Rosol fonákkal a hálóba üt, 4:5.

8. JÁTÉK

Rosol adogat. Piros most gödörben van, 3:1-es brékelőnyéből lett 3:4-es brékhátrány. Az első pont ebben a gémben Pirosé, a második Rosolé, aki egy szépen a sarokba visszatett tenyeressel elhozza a harmadik pontot is. 30:15.A cseh befutja Piros rövidítését és egy remek kereszttel hozza a pontot. Piros hosszan fogadja a cseh szerváját, 3:5.

7. JÁTÉK

Piros adogat. Piros szép poénnal szerzi az első pontot, s megvan a második is, aztán Rosol egy jó szerva-röptével szépít, 30:15. Piros aztán outot üt fonákkal, 30 egál. Egy pont ide, egy oda, 40 egyenlő. Rosol reflex mozdulattal kap bele Piros elütésébe a hálónál,ami után az átemelés hosszú, bréklabda. Rosol szélesre üti, avagy Piros hárította.Egál után újabb bréklabda. Ezt is hárította Zsombor, méghozzá egy nem akármilyen menet végén, amelyben legalább 150 métert futott... Piros újabb hibája, újabb bréklabda... Ezt már nem tudta hárítani a magyar fiú. 3:4.

6. JÁTÉK

Rosol adogat. Rosol megint könyörtelenül letolja a pályáról Pirost, végül átemelési kísérletét lecsapva szerez pontot, de Piros gyorsan egyenlít. Rosol aztán egy szép röptével vezet 30:15-re. Zsombor hatalmas fogadással egalizál.Rosol egy hosszú játék végén üt széleset, bréklabda! Hárítva – Piros a hálóba küldött egy fonákot. Rosol előnyben egy szép tenyeres után. Gyilkos szerva utáni röptével hozza a szerváját Rosol, 3:3.

5. JÁTÉK

Piros adogat. Az első szerváját elviszi a cseh, de másodjára ászértékűt üt, 15 egál. Szép pontot csinál Rosol, majd Zsombor egyenlít, 30:30. Egy gyenge adogatást megtámadott Rosol, bréklabdához jut. Ásszal hárít Piros. Rosol a hálóba üt, Pirosnál az előny. Remek fogadás után egál. Sőt, megint a csehnél az előny, bréklabdához jut ismét. Kettős hibával csinálja meg Rosol. 3:2.

4. JÁTÉK

Rosol adogat. Hajszálpontos tenyeres, majd egy ászértékű szerva, s máris 30:0. Egy kettős hibával szépít Piros, és egy gyors fonák egyenessel egyenlít. 30:30. Hatalmas, demoralizáló hiba Rosoltól, miután letolta Zsombort a pályáról tenyereseivel egy könnyű fonákot közelről a hálóba csapott... Bréklabda!Kiüti Rosol, hosszú! Piros brékelőnybe került! 3:1!

3. JÁTÉK

Piros adogat. Jól. Megint szép sorra hozza a pontokat, többek között egy jól kontrázott rossz rövidítéssel, s a végén 15-re hozza a szervagémet. 2:1.

2. JÁTÉK

Rosol adogat. Piros keresztütését a hálónál kocogó Rosol a háta mögül a hálóba pöttyinti, aztán egy jó fogadás után mehetett is a fonák a sarokba, 15–30. Rosol egy elképesztő keresztütéssel egyenlít. Aztán két ászértékű adogatással hozza is a gémet.1:1

1. JÁTÉK

Piros adogat. Egymás után viszonylag gyorsan hozza a pontokat Piros, majd egy fonák egyenessel meg is nyeri a játékot 40:15 után.1:0

1. JÁTSZMA

10. JÁTÉK

Rosol adogat. Egy gyors és egy hosszú labdamenet után 30:0. Újabb nagy menet végén – Piros még a lába között, háttal a hálónak is sikeresen adott vissza egy labdát... – három játszmalabda Rosolnál. Az elsőt kettős hibával bukja, a másodikat egy remek Piros-tenyeressel adja el. Aztán egy újabb kettős hiba után már egyenlő! Aztán újabb játszmalabdához jut egy tenyeres után. Zsombor ezt is hárítja egy vonalra tett fonák elütéssel, ami után Rosol meg is tapsolja ellenfelét. Sőt, egy hosszú, komoly labdamenet végén Rosol a hálóba üt, bréklabda Pirosnál! Ásszal hárítva. Most Rosol nyer meg egy nagyon hosszú labdamenetet. Játszmalabda.Piros kiüti a fogadást, a csehé az első játszma. 4:6.

9. JÁTÉK

Piros adogat. Rosol szélesre üt tenyeressel, utána megtámadja Piros szerváját, 15:15. Piros ásszal felel a cseh újabb pontjára, 30 egál. Jó szerva, jó tenyeres, 40:30. Újabb ász! 4:5.

8. JÁTÉK

Rosol adogat. Huszonöt perce tart a meccs. Zsombor szép játékkal elszedi az első, majd a második pontot is, 0:30! Utána viszont pályát téveszt a ritörnje.Rosol egy könnyű helyzetbe üt hosszút, két bréklabda. Már csak egy, 30:40.Remek fonák egyenessel megvan a brék! 3:5.

7. JÁTÉK

Piros adogat. Gyorsan elhúz 0:30-ra Rosol, majd a meccs eddigi leghosszabb labdamenet végén jól rövidít, három bréklabda. Már az elsőt megcsinálja, 2:5.

6. JÁTÉK

Rosol adogat. Most jóval lassabban hozza a pontokat a cseh, 30:0. Piros remek rövidítéssel szépít, majd egyenlít, miután Rosol hosszúra tesz egy keresztütést, 30:30. Ászértékű szerva után Piros hibázik, s meg is van a gém a csehnek. 2:4.

5. JÁTÉK

Piros adogat. Kettős hibával kezd, aztán outot üt. Rosol nagy tempóját nem igazán bírja Zsombor... Hamarabb kellett volna mondanom... Remekül jött be a hálóhoz, majd egy szép fonákkal egyenlített, 30:30. Megint a hálótól csinál pontot Piros, 40:30. Végül csak hozza az adogatását Piros, 2:3.

4. JÁTÉK

Rosol adogat. Nagyszerű szerva után jó tenyeressel övé a pont, majd ásszal 30:0, és egy hajszálpontos tenyeressel már 40:0. Nagyjából két perc alatt semmire hozta az adogatását a cseh, 1:3.

3. JÁTÉK

Piros adogat. Egy pont Zsombornak, egy Rosolnak, aztán szépen beleáll egy tenyeresbe Piros, 30:15. A cseh gyorsan hoz két pontot, és bréklabdához jutott, de Piros hárítja.Újabb bréklabdához jut Rosol, és ezt egy tenyeressel már meg is csinálja, 1:2.

2. JÁTÉK

Rosol adogat. Piros egy jó fonákkal kezd, Rosol egy ásszal egyenlít, majd jól rövidít, 30:15. Piros üt egy épp csak hosszút, ami után Rosol hozza is a szerváját, 1:1

1. JÁTÉK

Piros adogat. Megszerezte az első pontot, aztán a hálóba tett egy tenyerest, 15:15. Majd egy nyerőnek szánt tenyerest ront el, de egy jó szerva után egyenlít, nincs bréklabda, 30:30. Újabb jó szerva után egy nyerő keresztütés, 40:30. Rosol széleset üt, így megvan a játék, 1:0.

Köszöntjük olvasóinkat, hamarosan kezdődik a mérkőzés, a játékosok már melegítenek.

ELŐZMÉNYEK

A magyar válogatott a világcsoportban maradásért küzd Csehország legjobbjai ellen ezen a hétvégén. Pénteken Piros Zsombor óriási csatában, közel négy és fél órás mérkőzésen legyőzte Jirí Veselyt 3:6, 6:4, 4:6, 7:6, 7:5-re, majd Valkusz Máté sima vereséget szenvedett Lukás Rosoltól (1:6, 2:6, 4:6). Szombaton aztán a páros is nagyot alkotott, Borsos Gábor és Nagy Péter szintén ötszettes meccsen, 2:0-ás hátrányból fordítva győzött 3:6, 4:6, 6:1, 6:2, 6:4-re.Vasárnap az első meccsen Valkusz Máté négy szettben7:6 (7–4), 3:6, 2:6, 4:6-re kikapott Jirí Veselytől.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik