Simának indult, küzdelmes lett – Djokovics újra Wimbledon trónján

Vágólapra másolva!
2018.07.15. 14:55
null
Negyedik alkalommal csókolhatta meg a wimbledoni trófeát (Fotó: AFP)
A 12. helyen kiemelt szerb Novak Djokovics nyerte meg az idei Angol nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesét, a fináléban 140 perc alatt 6:2, 6:2, 7:6-ra múlta fölül a 8. helyen kiemelt dél-afrikai Kevin Andersont. Djokovics ezzel már 4. alkalommal nyerte meg a tornát, összességében pedig pályafutása 13 Grand Slam-torna-győzelmét aratta.

 

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (34 000 000 font, fű)
FÉRFI EGYES,
DÖNTŐ

Djokovics (szerb, 12.)–Anderson (dél-afrikai, 8.) 6:2, 6:2, 7:6

SZERENCSÉS 13.
Negyedszer lett Wimbledon bajnoka, összességében pedig a 13. Grand Slam-torna-győzelmét aratta.
Australian Open 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016
Roland Garros 2016
Wimbledon 2011, 2014, 2015, 2018
US Open 2011, 2015

A tornának csak a 12. kiemeltként nekivágó korábbi világelső két nagyon sima sikerrel kezdett, az amerikai Tennys Sandgren (6:3, 6:1, 6:2) és az argentin Horacio Zeballos (6:1, 6:2, 6:3) ellen is csupán hat játékot veszített el, pont annyit, mint a brit Kyle Edmund ellen az első szettben... De a következő három játszma az övé lett (4:6, 6:3, 6:2, 6:4), majd a nyolcaddöntőben az orosz Karen Hacsanov (6:4, 6:2, 6:2) sem jelentett akadályt, és a japán Nisikori Keit is megverte négy szettben (6:3, 3:6, 6:2, 6:2).

Az elődöntőben aztán a világelső spanyol Rafael Nadal jött, és Andersonék maratoni meccse miatt ezt már csak szombaton fejezték be. No, nem mintha amúgy ez sokkal simább lett volna, hiszen Djokovics a döntő szettben 10:8-ra kerekedett felül, az 5 óra 16 perces meccs pedig minden idők második leghosszabb elődöntője lett.

A döntőbe jutó két játékos legutóbbi öt meccsét megnyerő Djokovics a finálét is jobban kezdte, Andersonon nagyon meglátszott a két maratoni összecsapás, fáradtan és dekoncentráltan játszott, hamar kétszer is elveszítette az adogatását, a szerb így nem egészen fél óra alatt könnyedén megnyerte az első felvonást (6:2).

MÁR EGYEDÜL A 4.
A 13. sikerével immáron maga mögött hagyta az ausztrál Roy Emersont (az Open-érát tekintve eddig is a negyedik volt).
1. Roger Federer (svájci) 20
2. Rafael Nadal (spanyol) 17
3. Pete Sampras (amerikai) 14
4. Novak Djokovics (szerb) 13
5. Roy Emerson (ausztrál) 12
6. Rod Laver (ausztrál) 11
Björn Borg (svéd) 11
8. Bill Tilden (amerikai) 10
félkövérrel a még aktív játékosok
dőlttel az Open-éra előtti győztesek (*Laver az Open-érában is nyert, ötször is)

A másodikban már érezhetően kezdett éledezni a dél-afrikai játékos, próbált egyre agresszívabban játszani, de még mindig voltak hibák a játékában, és a javulásával párhuzamosan a szerb is feljebb emelte a saját szintjét, így bár a menet ugyanaz volt, mint az első szettben (korai brék, majd még egy), ez a 6:2 már lényegesen élvezhetőbb szettet eredményezett.

A harmadikban pedig már döntőhöz méltó színvonalat láthattunk, Djokovics az első 12 adogatópontját egyaránt megnyerte, és sorozatban 15-nél járt már, viszont 3:3 után kicsit megingott a játéka. 4:3-as hátrányánál egy brék-, 5:4-es hátrányánál két szettlabdát kellett hárítania – mindkettőt megtette a két kettős hibáját követően.

Anderson 6:5-ös előnyénél újabb három játszmalabdához jutott, az elsőt kicsit szerencsésen hárította Djokovics, a többit magabiztosan, így kiharcolta a rövidítést. Itt pedig már nem volt kérdés, az első pont még a dél-afrikaié lett, a következő öt viszont a szerbé, aki 6–2-nél négy meccslabdához jutott, a másodikkal pedig már élt is (7:6, 7–3).

Djokovics végül simának induló, de ahhoz képest kifejezetten küzdelmessé váló fináléban legyőzte Andersont, így 2011, 2014 és 2015 után 2018-ban negyedszer lett Wimbledon bajnoka, a 13. Grand Slam-torna-győzelmével pedig immár egyedül áll az örökranglista 4. helyén.

 

A FIA KÜLÖN MOTIVÁCIÓT JELENTETT
– Foglalja össze azt az utat, amit megtette tavaly Wimbledontól mostanáig.
– Mindent megtettem, hogy elkerüljem a könyökműtétet, de nem volt más megoldás. Ez volt az első – és remélem utolsó – műtétem, hamar visszatértem, talán túlságosan is. Türelmetlen voltam. Kételkedtem abban, hogy valaha visszatérek a csúcsra. Én is ember vagyok, mindannyiunkban vannak kétségek, csalódottság, frusztráció. Valójában több időre volt szükségem, visszatérni az alapokhoz, az edzéseken annyi labdát megütni, amennyit csak lehetséges. Örülök, hogy Wimbledonban tértem vissza igazán, hétévesen arról álmodtam, hogy egyszer én nyerek majd itt, még trófeákat is készítettem otthon különböző anyagokból. Nehéz választani a négy győzelmem közül, de az első és ez a mostani kiemelkedik. Az első, mert valóra vált az álmom, a mostani, mert a fiam itt lehetett a díjátadón. Wimbledonban öt év alatt nem jöhetnek be a gyerekek a páholyba, ezt tiszteletben tartottuk. Nem beszéltem erről a torna előtt, de különleges motivációt jelentett, az a kép lebegett a szemem előtt, hogy láthat engem trófeával a kezemben. Az a pillanat, amikor ez megtörtént, a szívemben lesz örökké – felelte mosolyogva Djokovics a sajtótájékoztatón.

– Az utolsó két mérkőzésen talán önmagának is bizonyította, hogy többre képes annál, mint amit Wimbledon előtt gondolt?
– Nagyon hiányzott, hogy végre ismét egy Grand Slam-döntőben léphessek pályára, de nem számítottam rá, hogy ez már most megtörténik. A Nadal elleni elődöntő hatalmas teszt volt, hogy mire vagyok képes. Ezért is küzdöttem annyira a győzelemért, mert tudtam, hogy ez nemcsak a döntőbe jutást jelenti nekem, hanem rengeteg önbizalmat. A fináléban az első két játszmában olyan jól játszottam, ahogyan régóta nem. A harmadik szettben Kevin volt a jobb, szerencsésnek érzem magam, hogy így is megnyertem.

– A pénzdíj felét a könyökét műtő orvosnak adja, ugye?
– Az valószínűtlen, de majd gondolok rá! Egyébként ő is itt volt, meghívtam a páholyomba, nagyon hálás vagyok neki, fantasztikus munkát végzett a csapatával.

– Wimbledon előtt nem tudta megmondani, meddig dolgoznak együtt Vajdával. Történt fejlemény az ügyben?
– Igen, az év végéig biztosan együtt folytatjuk. Nagyon hálás vagyok neki. Mikor eldöntöttem, hogy ismét őt szeretném edzőmnek, aznap este visszahívott, és két mondat után azt kérdezte, oké, mikor lesz az edzés? Ő is a családom tagja, szeretjük és támogatjuk egymást, ezen nem változtatott a korábbi szerződésbontás.

„Rosszul kezdtem a mérkőzést, nem találtam a ritmust, ráadásul fizikailag sem éreztem jól magam. Ideges voltam az elején, de mindent megtettem, amit csak lehetett – kezdte a mérkőzést követő sajtótájékoztatón Anderson.A harmadik játszmában már sokkal jobban teljesítettem, ott közel voltam ahhoz, hogy megnyerjem a szettet, sajnálom, hogy nem sikerült. Bízom benne, hogy legközelebb az első labdamenettől kezdve ilyen hittel tudok majd játszani. A szombati napom rettenetesen nehéz volt, nagyon bizonytalan voltam, hogy ilyen erőállapotban mire leszek képes másnap Novak ellen. Viszont mikor a döntő napján felébredtem, jól éreztem magam, de azért nem voltam friss. Nem volt könnyű, de ebből is lehet tanulni. A végeredmény ellenére büszke vagyok arra, hogy hétfőtől a legjobb öt tagja vagyok, meg a kétheti teljesítményemre.”

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

3. SZETT

K. ANDERSON–DJOKOVICS 2:6, 2:6, 6:6 – RÖVIDÍTÉS

Anderson másodikra megoldja, tenyeressel 1–0
Djokovics is szépen szervál, ezt még visszaadja Anderson, a következőt már nem tudja. 1–1
Már éppen visszajött volna Anderson, amikor kicsit hosszút üt. 1–2
Rosszul készít elő Anderson, elüt mellette Djokovics. MINIBRÉK 1–3
Mekkora labdákat ért el Djokovics. Még egy MINIBRÉK 1–4
Jó adogatás, hosszú ritörn 1–5-tel fordulnak.
Djokovics most kicsit szélesre húzza. MINIBRÉK 2–5
Anderson a hálóba üt, MINIBRÉK, NÉGY MECCSLABDA 2–6
Egyet hárít. 3–6
Hálóban a ritörn, DJOKOVICS A BAJNOK! 3–7

A meccspont

 





K. ANDERSON–DJOKOVICS 2:6, 2:6, 6:5 – DJOKOVICS SZERVÁL

Djokovics hosszúra üti, szerencséje van a hálóval Andersonnak, a szerb nem indul rá (0:30). Most jön az első adogatás, nincs 3 szettlabda. De szélesre húzza, úgyhogy van kettő! Az elsőt hárítja egy jó szervával. És a negyediket is! Mennyire ott van most fejben?! De ott az ötödik is! Djokovics hosszúra tudta már csak visszaadni. Ezt is hárítja, újabb pazar adogatás, hosszú ritörnnel. És egy újabbal már nála az előny, de jó a ritörn, egál. Bemegy a hálóhoz Anderson, de elüt mellette Djokovics. És egy ász. Ez is meleg volt a szerbnek, de ezt is hozza.

K. ANDERSON–DJOKOVICS 2:6, 2:6, 5:5 – ANDERSON ADOGAT

220 feletti ász, egy újabb óriási szerva (30:0). Most leüti a szerbet, 40:0. És hiába most a jó ritörn, a végén Djokovics a hálóba üt.

K. ANDERSON–DJOKOVICS 2:6, 2:6, 5:4 – DJOKOVICS SZERVÁL

Anderson centikkel túlüti, de Djokovics is üt egy kettős hibát. Anderson újra üt, majd Djokovics túl passzív és a háló a végállomás (30:30). Kettős hibával játszmalabdához jut a dél-afrikai! És ilyen helyzetből üt egy vonalat Djokovics! Még egy kettős hiba, még egy játszmalabda, mi van itt?! És micsoda szerva és nyerő belőle... Anderson nyerő ütést akart, de centikkel kicsúszott, a második szervát pedig belevágja a hálóba a dél-afrikai.

K. ANDERSON–DJOKOVICS 2:6, 2:6, 4:4 – ANDERSON ADOGAT

Javulnak Anderson szervái is, erre jön persze egy kettős hiba (15:15). Jön rá az ász. Meg még egy. Volt egy labdamenet is végre, szép röptével megnyeri Anderson.

K. ANDERSON–DJOKOVICS 2:6, 2:6, 4:3 – DJOKOVICS SZERVÁL

És ott az első fogadópont nagyon hosszú idő óta, parádés ritörn. Jön egy ász válaszul, majd egy ász értékű (30:15). Anderson vonalat üt, hiába challenge-elt Djokovics, egy hálón megpattanóval esélytelenné vált a szerb (30:40). Bravúrosan megmenti a ritörnt, de túl agresszív másodjára, egál. Djokovics a hálónál befejezi, adogatóelőny. Egy parádés adogatással pedig meg is van a pont, óriási ordítással nyugtázza a szerb, hogy megvan a gém.

K. ANDERSON–DJOKOVICS 2:6, 2:6, 3:3 – ANDERSON ADOGAT

Ásszal kezd Anderson, majd egy maratoni labdamenetet végig uralva újabb pontot szerez (30:0). Még egy parádés szerva, egy out után még egy ász.

K. ANDERSON–DJOKOVICS 2:6, 2:6, 3:2 – DJOKOVICS SZERVÁL

Anderson még jó helyzetből sem tud pontot szerezni fogadóként, nagyon éles Djokovics (30:0). Megvan a 14. is, hálóba üt a hosszú labdamenet végén Anderson. Jó adogatás után tenyeres nyerő. 15/15 most adogatóként.

K. ANDERSON–DJOKOVICS 2:6, 2:6, 2:2 – ANDERSON ADOGAT

Megint lekésett Anderson, így már csak a hálóba tudja ütni a tenyerest, majd egy remek adogatás után, ha nem is könnyen, de egyenlít (15:15). Egy ásszal már nála az előny, majd Djokovics ritörnt ront, 40:15. A hálónál nem tudja befejezni ezúttal a dél-afrikai, az alapvonal mögül viszont igen.

K. ANDERSON–DJOKOVICS 2:6, 2:6, 2:1 – DJOKOVICS SZERVÁL

Két out Andersontól, a másodikról már nagyon lemaradt (30:0). Üt rá egy ász értékűt a szerb, majd egy ászt. 11 adogatópont zsinórban.

K. ANDERSON–DJOKOVICS 2:6, 2:6, 1:1 – ANDERSON ADOGAT

Az első pont Djokovicsé, de két jó adogatás és egy szerb rontás után már 40:15. Djokovics szenzációsan védekezik, de végül lemarad.

K. ANDERSON–DJOKOVICS 2:6, 2:6, 1:0 – DJOKOVICS SZERVÁL

Nagyon meg akarta támadni a második szervát, de így nem volt esélye, majd a hálóhoz befutva próbált pontot szerezni, megint hiába (30:0). Harmadjára egy out Andersontól, aztán egy ász értékű adogatás.

K. ANDERSON–DJOKOVICS 2:6, 2:6, 0:0 – ANDERSON ADOGAT

Biztatja magát Anderson, de a megnyert labdamenetre jön egy kettős hiba. Próbál agresszívabban játszani, de be-be csúszik a hiba (15:15). Djokovics out után szélest üt, majd egy parádés adogatás, először vezet egy szetten belül a dél-afrikai.

2. SZETT

K. ANDERSON–DJOKOVICS 2:6, 2:5 – DJOKOVICS SZERVÁL

Anderson-out, újabb Djokovics-pont, de a hálónál már befejezi a dél-afrikai (30:15). Sőt, egy gyönyörű fonák elütéssel egyenlít. Óriási fogadással szett- helyett először bréklabda (30:40)! Újabb hosszú labdamenet, de most kiesik Anderson ütése. Djokovics pedig egy bődületes ütéssel szettlabdához jut, egy parádés adogatással pedig be is fejezi.

Anderson egy rekordot azért magáénak tudhat – a legtöbb lejátszott játék egy torna alatt.

 





K. ANDERSON–DJOKOVICS 2:6, 1:5 – ANDERSON ADOGAT

Djokovics szélesre nyesi, majd két újabb Anderson-pont, 40:0. Anderson tenyeres ezúttal pontatlan, de a jó második szerva után szépít.

K. ANDERSON–DJOKOVICS 2:6, 1:4 – DJOKOVICS SZERVÁL

Most Djokovics üt széleset tenyeressel, de hiába irányított most Anderson, hálóba üti végül (15:15). Két Djokovics-pont, pedig szenzációs ritörnt ütött a dél-afrikai (40:15)... A két újabb jó fogadás után viszont 40:40! Valami megváltozott, Anderson lényegesen jobban játszik, de még mindig sok a hiba, adogatóelőny. Erre egy ritka Djokovics-rontás ziccerben, de Anderson hosszú üt és Djokovics befejezi.

K. ANDERSON–DJOKOVICS 2:6, 1:3 – ANDERSON ADOGAT

Sikeres Anderson-challenge, szépen csípte a vonalat a tenyeres, majd a hosszú labdamenet végén a hálóba üt (15:15). Remek ritörn, már Djokovicsnál az előny, kettős hibával két bréklabda. És egy outtal lezárja Anderson. BRÉK

K. ANDERSON–DJOKOVICS 2:6, 1:2 – DJOKOVICS SZERVÁL

Éledezik Anderson? Újabb szép labdamenet, most fogadóként, erre jön egy Djokovics-ász meg egy ász értékű (30:15). Még egy ász. És egy ász értékű, parádésan reagált a szerb klasszis, gyakorlatilag tökéletesen adogatott.

K. ANDERSON–DJOKOVICS 2:6, 0:2 – ANDERSON ADOGAT

Anderson-pont, óriási üdvrivalgás! Majd még kettő (40:0), de újabb rontások és máris 40:30. Megint out, amint labdamenet van, esélytelen a dél-afrikai. Ezt viszont most szépen hozza, Djokovics nem tudja visszatenni a pályára a végén, erre jön egy kettős hiba... Kiesik Anderson zsebéből a tartaléklabda, új labdamenet, az eddigi legjobb Andersontól, adogatóelőny. Újabb szép játék, a hálónál befejezve.

K. ANDERSON–DJOKOVICS 2:6, 0:1 – DJOKOVICS SZERVÁL

A szerb egy kettős hibával segít, a negyedik szerva már jó, Anderson el is vágja (15:15). Majd szélesre üti a következő labdamenet végén, a jó adogatás után pedig már 40:15. Még egy ász értékű adogatás.

K. ANDERSON–DJOKOVICS 2:6, 0:0 – ANDERSON ADOGAT

Djokovics hosszan akarja visszaütni, egy picit túl hosszú lett, másodjára már röviden, hadd hibázzon Anderson, meg is teszi (15:15). Továbbra sem jönnek az első szervák, így pedig elég sima, pláne, ha ront is Anderson (15:40). Djokovics ütése elcsípi a vonalat, hiába a challenge, BRÉK!

A szünetben egy kis színes. A torna székbírója James Keothavong, akinek a vezetékneve nem véletlenül lehet ismerős a teniszrajongóknak, húga Anne ugyanis éveken keresztül a legjobb brit női teniszezőnek számított, pályafutása legjobbja a világranglista 48. helyéig jutott. Jelenleg a FED-kupában szereplő brit női válogatott szövetségi kapitánya.

James Keothavong másodszor vezet férfi egyes döntőt Wimbledonban: a 2014-es fináléban is érdekelt volt Novak Djokovics, aki akkor négy óra alatt győzte le Roger Federert 6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4-re. Összességében egyébként a harmadik egyes döntőjén dirigál, miután 2016-ban a női egyesek fináléját is ő vezette – akkor Serena Williams 7:5, 6:3-ra legyőzte Angelique Kerbert.

Ez nagyon sima volt

 





1. SZETT

K. ANDERSON–DJOKOVICS 2:5 – DJOKOVICS SZERVÁL

Jó szervával kezd Djokovics, a hálónál lecsapással fejezi be, de a jó ritörn után a hálóba üt (15:15). Ez volt a harmadik fogadópontja a dél-afrikainak a szettben. Hiába üt nagyszerű ritörnt 30:15-nél, végül a hálóba nyesi, két szettlabda. És fél óra alatt megnyeri a játszmát.

K. ANDERSON–DJOKOVICS 1:5 – ANDERSON ADOGAT

Na ez most parádés volt, nagy adogatás, zseniális tenyeressel lezárva. Ebből kellene neki több. Labdameneteknél viszont nincs nagy kérdés, Djokovics ezeket nagyon magabiztosan hozza. Egy ász értékű mindig megoldás erre, pláne kettő (40:15). Meg egy ász.

K. ANDERSON–DJOKOVICS 1:4 – DJOKOVICS SZERVÁL

Jó szervára túl hosszú a ritörn, aztán Djokovics irányítja a labdamenetet, és a hálónál most nem hibázik (30:0). Még egy jó adogatás, és a másodikat a hálóba vágja Anderson.

K. ANDERSON–DJOKOVICS 1:3 – ANDERSON ADOGAT

A dél-afrikai rengeteg hibával kezd, két „könnyű” tenyerest is szélesre üt (0:30), harmadjára a vonalon felpattan, ott a 173. Anderson-ász. A második szervát már tudja támadni Djokovics, az egyre rosszabb helyzetbe kerülő dél-afrikai pedig végül a hálóba üt, két bréklabda (15:40). Két szenzációs ütés után felmegy a hálóhoz Anderson, de nem tudja átütni. BRÉK!

K. ANDERSON–DJOKOVICS 1:2 – DJOKOVICS SZERVÁL

A szerb másodikra is remekül szervál, Anderson szélesen adja csak vissza, majd Djokovics adogat egy ász értékűt (30:0). Két necces adogatás után harmadikra már ült az első szerva, Anderson csak a hálóba tudja püfölni a labdát, viszont negyedjére már kialakít egy labdamenetet, és szép hosszú ütések után szépít (40:15). Hiába adta azonban vissza nagyszerűen a szervát, Djokovics megfordítja a labdamenetet és megnyeri a játékot.

K. ANDERSON–DJOKOVICS 0:2 – ANDERSON ADOGAT

Egy ász értékűvel kezd Anderson, aztán Djokovics húzza hosszúra a fonákot (30:0). Ott a 173. Anderson-ász a tornán, majd még egy ász értékű, ez most nagyon sima adogatójáték volt. Korrekció, Djokovics hozzáért a harmadik adogatáshoz, így „csak” három ász értékűnél tart Anderson, nincs még ásza.

K. ANDERSON–DJOKOVICS 0:1 – DJOKOVICS SZERVÁL

Nem volt túl jó második szerva, de Anderson a hálóba üti a labdát a pont végén, viszont Djokovics nem jól megy a hálóhoz (15:15). A dél-afrikai outjára után jön még egy, ez most elég jó második adogatás volt (40:15). És egy újabb Anderson-outtal vége is a gémnek.

K. ANDERSON–DJOKOVICS 0:0 – ANDERSON ADOGAT

Az első pont a dél-afrikaié, méghozzá egy hosszú labdamenet végén Djokovics hosszúra ütött labdájával. Az újabb második adogatást szépen támadta meg a volt világelső, majd egy gyönyörű tenyeressel zárta le a pontot (15:15). Anderson szépen futott fel a hálóhoz, de a következőre széleset üt, majd egy óriási hosszút is, bréklabda (30:40). KETTŐS HIBA, BRÉK!


ELŐZMÉNYEK

A 32. életévét két hónapja betöltő Kevin Andersont nyugodtan lehet későn érőnek nevezni, hiszen a 2017-es US Openig még csak negyeddöntőbe sem jutott be soha Grand Slam-tornán, akkor viszont a döntőig menetelt, ahol csak Rafael Nadal tudott megálljt parancsolni neki. A finálékban egyébként sem fényes eddig a mérlege, a februári New York-i siker volt a negyedik tornagyőzelme, az elbukott döntőket tekintve viszont a márciusi, mexikóival már 12-nél jár.

A dél-afrikai játékos a szlovákiai Gombos Norbert (6:3, 6:4, 6:4), az olasz Andreas Seppi (6:3, 6:7, 6:3, 6:4), a német Philipp Kohlschreiber (6:3, 7:5, 7:5) és a francia Gaël Monfils (7:6, 7:6, 5:7, 7:6) legyőzésével jutott el az első wimbledoni negyeddöntőjéig. Ahol a címvédő Roger Federer várt rá, és a svájcinak 6:2, 7:6, 5:4-es előnyénél meccslabdája volt – innen nyert Anderson! Méghozzá nem is akárhogyan, a döntő szettben 13:11-re múlta felül a 20-szoros GS-torna-győztest (2:6, 6:7, 7:5, 6:4, 13:11). Ez persze könnyed bemelegítésnek tűnik most már a John Isner elleni elődöntőhöz képest, amely minden idők leghosszabb wimbledoni elődöntője lett a maga 6 óra 36 percével (7:6, 6:7, 6:7, 6:4, 26:24!)...

A 31 éves Novak Djokovics lényegesen lenyűgözőbb eredménysort tud felmutatni, ugyanakkor a 2016-os (elveszített) US Open-döntő óta még csak elődöntőbe sem jutott GS-viadalon. Azért jegyezzük meg, hogy eddig hatszor nyert Australian Opent, egyszer Roland Garrost, háromszor Wimbledont és kétszer US Opent, így a 12 Grand Slam-torna-győzelme mellett a karrier Grand Slamet is elérte. És ami még durvább, a 12 sikeres fináléja mellett van még kilenc vesztes is, azaz még jobban is állhatna az örökranglistán, amelyen most amúgy az ausztrál Roy Emersonnal holtversenyben a negyedik.

A tornának csak a 12. kiemeltként nekivágó korábbi világelső két nagyon sima sikerrel kezdett, az amerikai Tennys Sandgren (6:3, 6:1, 6:2) és az argentin Horacio Zeballos (6:1, 6:2, 6:3) ellen is csupán hat játékot veszített el, pont annyit, mint a brit Kyle Edmund ellen az első szettben... De a következő három játszma az övé lett (4:6, 6:3, 6:2, 6:4), majd a nyolcaddöntőben az orosz Karen Hacsanov (6:4, 6:2, 6:2) sem jelentett nagy akadályt, és a japán Nisikori Keit is megverte négy szettben (6:3, 3:6, 6:2, 6:2). Az elődöntőben aztán a világelső spanyol Rafael Nadal jött, és Andersonék maratoni meccse miatt ezt már csak szombaton fejezték be. No, nem mintha amúgy ez sokkal simább lett volna, hiszen Djokovics a döntő szettben 10:8-ra kerekedett felül, az 5 óra 16 perces meccs pedig minden idők második leghosszabb elődöntője lett...

EGYMÁS ELLEN

A felek hetedszer játszanak egymás ellen, és bár az elsőt 2008-ban Miamiban Kevin Anderson nyerte meg, azóta ötször is Novak Djokovics örülhetett (1–5). A legutóbbi összecsapásuk ugyanakkor igencsak emlékezetes lett, a 2015-ös wimbledoni nyolcaddöntőben a dél-afrikai az első két szettet rövidítésben (egyaránt 8–6-ra) behúzta, ám Djokovics fordítani tudott (6:7, 6:7, 6:1, 6:4, 7:5), majd megnyerte a tornát is. Eddig az utolsót Wimbledonban...

Kettejük legutóbbi találkozása egy ötszettes wimbledoni meccs volt... (Fotó: AFP)
Kettejük legutóbbi találkozása egy ötszettes wimbledoni meccs volt... (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik