Dk: bravúr Fucsovicséktól, 2:1-re vezetünk Szlovákia ellen

KLEIN RON (POZSONY)KLEIN RON (POZSONY)
Vágólapra másolva!
2017.02.04. 17:36
null
A Fucsovics Márton, Balázs Attila duó bravúros teljesítménnyel nyert a szlovákok ellen (Fotó: Földi D. Attila)
A Fucsovics Márton, Balázs Attila duó öt játszmában legyőzte a Martin Klizan, Andrej Martin párost a Davis-kupa euro-afrikai zónájának I-es csoportjában zajló Magyarország–Szlovákia ütközet szombati játéknapján, ezzel összesítésben 2:1-re vezet a párharcban.

 

Nem jött be a szlovák szervezők várakozása: a hétvégi játéknap ellenére szombaton is ugyanúgy nagyjából ezer ember látogatott ki a pozsonyi Aegon Arenába a Szlovákia–Magyarország Davis-kupa-mérkőzésre, mint a pénteki munkanapon.

Pedig Martin Klizan a párosok találkozójára is kisorsolt ötven jegyet Facebookon – a legjobb hazai játékos finoman szólva sincs jóban a szlovák teniszszövetség vezetőivel, a belépőket is azért vásárolta meg saját pénzből mindhárom napra, mert szerinte túl drágák ahhoz, hogy sokan kijöjjenek a találkozókra. Péntekre és vasárnapra amúgy 10 euró, szombatra 5 euró a jegy ára.

A párharc 1:1-ről folytatódott, miután pénteken Martin Klizan és Fucsovics Márton is megnyerte egyéni találkozóját. A párosok mérkőzésén kitűnt, hogy a pályán lévő négy teniszező közül a legképzettebb (Klizan) és a műfajban legjobb (Andrej Martin) is szlovák színekben szerepel. A Davis-kupában viszont rengeteget számít a csapategység és a hozzáállás, ebben a magyar férfiválogatott jobbnak tűnt vendéglátóinál.

Az első játszmában nagy segítséget jelentett, hogy Klizan rettenetesen kezdte a találkozót, kétszer is elveszítette adogatójátékát, rengeteget hibázott, miközben a másik térfélen Fucsovics és Balázs Attila is kiválóan teljesített – megérdemelten nyerte meg a magyar kettős 6:3-ra a játékrészt.

A folytatásban viszont Klizan játéka feljavult, Martin nagyon stabilan teljesített, így Balázs szervájának csak néhány labdameneten keresztül kellett akadoznia ahhoz, hogy a szlovákok 6:2-vel egyenlítsenek. Az említett csapategység viszont rengeteget ért a feszült pillanatokban, meg az, hogy Köves Gábor szövetségi kapitány folyamatosan nyugtatta játékosait két hasznos taktikai tanács között – a másik oldalon Miloslav Mecír szinte végig csendben figyelte a történteket.

Fucsovics és Balázs nem bizonytalanodott el, miközben a másik oldalán az ütőjét is eltörő Klizan feszültségét Martin is átvette, s ez a fontos pontoknál döntőnek bizonyult – 6:3-mal megint a magyar duó (illetve a kispad mögött a teljes csapat és a nagyjából ötven szurkoló) örülhetett.

A negyedik szett elején ötször is bréklabdához jutottak Fucsovicsék, de a feljavuló Klizan vezérletével a szlovákok ezeket a lehetőségeket hárították. Ezt követően sokáig mindkét válogatott magabiztosan hozta az adogatójátékait. A magyar kettős 5:5-nél ismét bréklabdánál fogadhatott, ezt Fucsovics nagyszerű fonákjával ki is használta – már „csak” egy jó szervagém hiányzott Balázs Attilától a győzelemhez. Ez viszont nem jött össze, három nagyszerű szlovák megoldás, valamint egy elrontott könnyű Fucsovics-röpte után következhetett a rövidítés – és itt már kiderült, hogy kevés szlovák is nagyon hangos tud lenni feszült pillanatokban. Ezt a helyzetet a hazaiak bírták jobban idegekkel, behúzták a játszmát, így következett az ötödik szett.

A játszmát némi meglepetésre a rendkívül fáradtnak tűnő magyar kettős kezdte lendületesebben, előbb Fucsovics hozta saját adogatójátékát, majd néhány fantasztikus elütéssel ismét brékelt, Balázs pedig ebben a helyzetben már nem hibázott, 3:0 ide! Klizan mérgében akkorát ütött a reklámtáblára, hogy aztán talán még a szomszédos lakóparkban is meghallották. És itt még nem volt vége! Fucsovicsék Klizan után Martin adogatójátékát is elvették, a szlovák drukkerek pedig elindultak hazafelé. Így aztán nem láthatták, amint körülbelül tíz perccel később Köves Gábor boldogan ugrik fel a székéből: Fucsovics Márton és Balázs Attila 6:3, 2:6, 6:3, 6:7, 6:1-re győzött, így egyetlen sikerre került az óriási bravúrnak számító továbbjutástól, ezzel a biztos bennmaradástól a világcsoportot követő legmagasabb osztályban, az euro-afrikai zóna I-ben.

DAVIS-KUPA
EURO-AFRIKAI ZÓNA, I-ES CSOPORT
Magyarország–Szlovákia 2:1

Fucsovics Márton, Balázs Attila–Martin Klizan, Andrej Martin 6:3, 2:6, 6:3, 6:7, 6:1

Vasárnap
Fucsovics Márton–Martin Klizan 13.00
Balázs Attila–Jozef Kovalík 16.00

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik