Aus. Open: megvan Babos Tímea első melbourne-i győzelme

Vágólapra másolva!
2014.01.17. 05:45
null
A vizes helyek továbbra is nagyon népszerűek Melbourne-ben (Fotó: Action Images)
A szoros egyéni vereséget követően párosban javított Babos Tímea az Australian Openen. A csütörtöki hőségszünetek miatt péntekre halasztott mérkőzésen a horvát Petra Marticcsal az oldalán bő két óra alatt 6:4, 3:6, 7:5-re győzték le a Dominika Cibulková, Yanina Wickmayer szlovák, belga kettőst. Az esti programban kiesett Samantha Stosur és Richard Gasquet is, Novak Djokovics viszont nem botlott.

 

BABOS TÍMEA ELŐSZÖR NYERT AZ AUSTRALIAN OPENEN

Babos életében először nyert meccset az Australian Openen, miután a húszas pályán izgalmas, 128 perces mérkőzésen a horvát Petra Marticcsal együtt legyőzték a Cibulková, Wickmayer kettőst. A következő körben azonban jóval nehezebb feladat vár rájuk, ugyanis az ötödik helyen kiemelt ausztrál Casey Dellacqua, Ashley Barty kettős lesz az ellenfél.

Nemcsak a magyar lánynak adott szárnyakat az Australian Opent megelőző sydneyi premiertornán párosban megszerzett trófea, hanem akkori partnerének, Lucie Safárovának is. A cseh hölgy egyéniben óriási meglepetésre 27 perc alatt 6:1-es előnybe került a tavalyi döntős Li Na-val szemben, a második szettben 6:5-ös vezetésénél pedig mérkőzéslabdához jutott. Fonák egyenese azonban tíz centivel hosszabb lett a kelleténél, ez a hiba pedig pont elég volt ellenfelének ahhoz, hogy összekapja magát. A 157 perces csatát végül 1:6, 7:6, 6:3-ra nyerte meg Li Na, aki a következő körben az orosz Jekatyerina Makarovával játszik.

A férfiaknál David Ferrer csak a második szettet tette izgalmassá magának a francia Jérémy Chardy ellen, de három (!) játszmalabdát hárítva elkerülte a túlórázást, és végül különösebb gond nélkül továbbjutott.

SERENA WILLIAMS MÁR 25-NÉL JÁR

Egyhuzamban 25. mérkőzésén sem talált legyőzőre Serena Williams. A legutóbb tavaly nyáron veszítő amerikai idén még szettet sem bukott, a nyolcaddöntőbe jutásért a szlovák Daniel Hantuchovát győzte le a Rod Laver Aréna első pénteki találkozóján viszonylag könnyedén 6:3, 6:3-ra.

Arra továbbra sincs ésszerű magyarázat, hogy a versenyigazgató miért nem engedi behúzni legalább a két fedhető stadion, a Rod Laver és a Hisense Aréna tetejét a nap elején, amikor a pálya már a pénteki játéknap 11 órás kezdetén 37 fokban izzott. Serena Williamset mindenesetre láthatóan nem zavarta, ugyanazzal a kifejezéstelen arccal játszotta végig a Daniela Hantuchová elleni harmadik fordulós meccset, mint az előző kettőt. Pedig biztos eszébe jutott, hogy a szlovák hölgy kilenc találkozásuk egyetlen győzelmét éppen Melbourne-ben szerezte ellene még 2006-ban. Ezúttal viszont esélye sem lehetett a határtalan önbizalommal játszó amerikai ellen, aki végül 80 perc alatt jutott tovább.

„Kemény meccs volt a melegben. Ilyenkor mentális és fizikai szempontból is nehéz játszani, mert az ember arra koncentrál, hogy minél jobban lerövidítse a labdameneteket és kevesebb időt töltsön a pályán” – avatott be Serena Williams, aki a következő körben a Samantha Stosur–Ana Ivanovics csata győztesével találkozik.

Közben a tavalyi US Openen meglepetésre elődöntőig jutó Flavia Pennetta ezúttal is szépen halad a végjáték felé. Az olasz hölgy a vártnál simábban jutott túl a német Mona Barthelen, és a vele szinte percre pontosan egyszerre győző német Angelique Kerberrel játszik a negyeddöntőért vasárnap.

STOSUR ÉS GASQUET ELSZÁLLT, DJOKOVICS TOVÁBB MENETEL

Nem mondhatjuk, hogy Samantha Stosurnak nagy előnyt jelentene a hazai pálya a melbourne-i Grand Slam-tornán, hiszen 12 próbálkozásából tízszer nem jutott be a 4. fordulóba. A 2011-es US Open győztese tavaly a második, 2012-ben az első körben esett ki. Könnyen lehet, hogy az őt búcsúztató Ana Ivanovics az utolsó győzelmét aratta az idei Australian Openen, hiszen a következő ellenfele a 25 mérkőzés óta veretlen Serena Williams lesz.

Novak Djokovics győzelmi szériája már 27 meccset számlál. A legutóbb a US Open döntőjében vereséget szenvedő szerb Denis Istomin ellen csak a harmadik játszma végén ingott meg, amikor 5:4-nél sikertelenül szervált a továbbjutásért. Egy újabb brékkel azonban gyorsan korrigált, és másodjára már nem hibázott. Ellenfele az olasz Fabio Fognini lesz, aki először jutott el az Australian Openen a 4. körig.

Del Potro csütörtöki kiesése után a pénteki esti programban is elköszöntünk egy magasan jegyzett játékostól. Nevezetesen Richard Gasquet-től, akit Tommy Robredo vert meg négy szettben.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (33 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, 3. FORDULÓ

Berdych (cseh, 7.)–Dzumhur (bosnyák) 6:4, 6:2, 6:2
K. Anderson (dél-afrikai, 19.)–Roger-Vasselin (francia) 3:6, 4:6, 6:3, 7:6, 7:5
F. Mayer (német)–Janowicz (lengyel, 20.) 7:5, 6:2, 6:2
Ferrer (spanyol, 3.)–Chardy (francia, 29.) 6:2, 7:6, 6:2
Wawrinka (svájci, 8.)–Pospisil (kanadai, 28.) Pospisil feladta
Robredo (spanyol, 17.)–Gasquet (francia, 9.) 2:6, 7:5, 6:4, 7:6
Fognini (olasz, 15.)–Querrey (amerikai) 7:5, 6:4, 6:4
Djokovics (szerb, 2.)–Istomin (üzbég) 6:3, 6:3, 7:5


NŐI EGYES, 3. FORDULÓ
S. Williams (amerikai, 1.)–Hantuchová (szlovák, 31.) 6:3, 6:3
Ivanovics (szerb, 14.)–Stosur (ausztrál, 17.) 6:7, 6:4, 6:2
Dellacqua (ausztrál)–Cseng Csie (kínai) 6:2, 6:4
Bouchard (kanadai, 30.)–Davis (amerikai) 6:2, 6:2
Li Na (kínai, 4.)–Safárová (cseh, 26.) 1:6, 7:6, 6:3
Makarova (orosz, 22.)–Niculescu (román) 6:4, 6:4
Kerber (német, 9.)–Riske (amerikai) 6:3, 6:4
Pennetta (olasz, 28.)–Barthel (német) 6:1, 7:5


NŐI PÁROS, 1. FORDULÓ
Babos Tímea, Martic (magyar, horvát)–Cibulková, Wickmayer (szlovák, belga) 6:4, 3:6, 7:5



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik