Jo-Wilfried Tsonga fenomenális játékkal mosta le Rafael Nadalt

Vágólapra másolva!
2008.01.24. 12:13
Az előzetesen esélytelenebbnek tartott Jo-Wilfried Tsonga káprázatos teljesítménnyel, 6:2, 6:3, 6:2-re legyőzte Rafael Nadalt az ausztrál nyílt teniszbajnokság elődöntőjében és ezzel pályafutása legnagyobb sikerét aratta. A francia klasszis ellenfele a fináléban a címvédő és világelső Roger Federer vagy Novak Djokovics lesz.A Jo-Wilfried Tsonga-Rafael Nadal elődöntő (6:2, 6:3, 6:2 – 1 óra 57 perc) statisztikája
Tsonga káprázatosan teniszezett Nadal ellen
Reuters
Tsonga káprázatosan teniszezett Nadal ellen
Tsonga káprázatosan teniszezett Nadal ellen
Reuters
Tsonga káprázatosan teniszezett Nadal ellen

A „papírforma” egyértelműen Nadal sikerét ígérte, de a balkezes klasszisnak gyakorlatilag egy percig volt esélye. Tsonga 0-30-ról nyerte meg első adogatójátékát, majd olyan produkcióval kápráztatta el a világot, amelyre csak nagyon ritkán láthattak példát a szerencsések.

A világranglista 38. helyén álló 22 éves Tsonga egészen elképesztő produkcióval örvendeztette meg szurkolóit és a sportág szerelmeseit. A Le Mans-i fiatalember a pálya összes pontjáról ellenőrizte a találkozót, esélyt sem adott a kétségbeesetten, de hatékony eszköz nélkül harcoló riválisnak. Az 1,88 m magas francia teniszező egy pillanatra sem ingott meg, pedig többször is kulcspillanatban kellett bizonyítania.

A 32 perces első szettben Tsonga 17 nyerő ütéssel demoralizálta Nadalt, kétszer brékelt, így simán lépéselőnyhöz jutott. A spanyol klasszis mások ellen oly hatékony pörgetései és elütései ezúttal nem sokat értek, mivel ellenfele „űrteniszt” mutatott be.

Sokan azt várták, hogy a sima első szett után Nadal feltámad, de nem így történt. A francia klasszis teljesítménye ugyan árnyalatnyit visszaesett, de ez csak egy „plusz” gémet jelentette ellenfelének. Tsonga 4:3-nél brékelt, utána pedig már kiszerválta a játszmát.

A harmadik felvonás elején Nadal három bréklabdához jutott, de Tsonga valamennyit hárította, majd végképp szertefoszlatta a világranglista 2. helyezettjének melbourne-i álmait. A francia játékos hamar brékelt, majd saját adogatásait is könnyedén hozta. A hetedik gémben, 4:2-nél Nadal ismét elbukta szerváját, így néhány perccel később le is zárult a váratlanul egyoldalú mérkőzés.

Ha Tsonga a döntőben is képes lesz hasonló teljesítményre, akkor még Roger Federer vagy Novak Djokovics ellen is van esélye.

"Csodálatos és hihetetlen érzés, ma egyszerűen semmi sem állíthatott meg. Minden labdát keményen megütöttem, és mindegyik be is ment, szóval mit is mondhatnék? A családtagjaim azt mondták, hogy nem szeretnének felébredni ebből az álomból, és egész Franciaország drukkol nekem, úgyhogy a döntőben is igyekszem majd a legjobbamat nyújtani" - mondta Tsonga.

MELBOURNE 2008, AUSTRALIAN OPEN

FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ
Jo-Wilfried Tsonga (francia) Rafael Nadal (spanyol, 2.) 6:2, 6:3, 6:2
---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik