Téli olimpia: svéd siker született a női sílövő váltóknál

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2022.02.16. 10:04
null
Elvira Öberg hozta be a célba a svéd váltót (Fotó: AFP)
A női sílövők váltóversenyét rendezték meg szerdán a pekingi téli olimpián. A győzelmet Svédország szerezte meg az oroszok és a németek előtt.

Bár a versenyszám esélyesének a norvégok számítottak, azután, hogy az egyik legjobbjuk, Tandrevold rosszul lett az üldözéses verseny közben, és szívritmuszavar miatt azóta már haza is utazott, teljesen nyílttá vált a küzdelem.

Így az első váltásnál a németek, a svédek és az olaszok álltak az élen, de gyakorlatilag az első nyolc csapat hátránya sem volt nagyobb 20 másodpercnél. A harmadik lövészetnél elszálltak a franciák, feljöttek viszont az oroszok, a negyediknél pedig a norvégok kényszerültek két büntetőkörre.

Féltávnál az oroszok váltottak először, 10 másodperccel megelőzve az olaszokat és 27-tel a svédeket. Azonban az éllovas Mironovának is büntetőkört kellett futnia, így hiába dolgozott ki már egyperces előnyt, az teljesen el is fogyott.

A harmadik váltásra megint összeállt a svéd, olasz, orosz trió, közülük Elvira Öberg volt a legjobb, aki aztán szépen el is hagyta a többieket, ráadásul fekvőben hibátlanul lőtt. A másik kettőre meg közben felzárkóztak a németek is.

A svéd állóban is csak egyet hibázott, így magabiztos előnnyel vághatott neki az utolsó két kilométernek. Utána az oroszok és a németek következtek nagyjából fél perces hátránnyal, míg a negyedik helyre Röiseland révén a norvégok jöttek vissza, de 20 másodperccel elmaradva a németek mögött. Az olaszok visszacsúsztak az ötödik pozícióba. A végén már nem történt változás, úgyhogy ez lett a végeredmény is.

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
SÍLÖVÉSZET, NŐI 4x6 KM-ES VÁLTÓ
1. Svédország (Linn Persson, Mona Brorsson, Hanna Öberg, Elvira Öberg) 1:11:03.9 óra (0+6 lőhiba)
2. Orosz csapat (Irina Kazakevics, Krisztyina Rezcova, Szvetlana Mironova, Uljana Nyigmatullina) +12.0 mp hátrány (1+7)
3. Németország (Vanessa Voigt, Vanessa Hinz, Franziska Preuss, Denise Herrmann) +37.4 (0+6)
4. Norvégia +50.7 (2+8)
5. Olaszország +1:33.1 perc (0+5)
6. Franciaország +2:13.0 (2+10)

 

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik