Téli olimpia: Riiber eltévedt, Graabak megnyerte az északit

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2022.02.15. 12:35
null
Jörgen Graabak nyerte az északi összetettet (Fotó: AFP)
Kedden az északi összetett versenyzők egyéni nagysáncversenyét rendezték meg a pekingi téli olimpián, amelyen kettős norvég siker született: Jörgen Graabak győzött Jens Luraas Oftebro és a japán Vatabe Akito előtt.

A verseny egyik legnagyobb kérdése az volt, hogy rajthoz áll-e az egyik legnagyobb favorit, de koronavírus-fertőzés miatt az elmúlt heteket karanténban töltő norvég Jarl Magnus Riiber. A múlt szerdai középsánc-versenyt még kihagyta, most azonban ott volt a síugró sáncnál, és ha már ott volt, egy parádés 142 méteres ugrással, meg is nyerte az első számot, 44 másodperces előnyt kiharcolva az észt Kristjan Ilves és a japán Jamamoto Rjota előtt.

Ráadásul utóbbiak nem éppen túl jó sífutók, azaz a norvégnak remek esélye volt arra, hogy a karanténból visszatérve aranyérmet szerezzen. Persze az is kérdés volt, hogy a bezártság alatt milyen edzettségi állapotba került. A 10 km-es sífutás alatt kiderült, hogy azért nem múltak el nyomtalanul rajta az elmúlt napok, mert rohamosan fogyott az előnye, ráadásul egyszer el is tévedt a pályán, így gyakorlatilag utolérte őt a német Manuel Faißt, az osztrák világkupa-éllovas Johannes Lamparter és Vatabe is.

Az utolsó körben aztán el is hagyták, azonban rohamosan jött fel rájuk az üldöző csoport, Oftebróval és a Riiberhez képest több mint kétperces hátránnyal induló, a másik egyéni számban ezüstérmet szerző, de ebben a számban 2014-ben olimpiai bajnok Graabakkal. Ők, az osztrák Lukas Greiderer, valamint a másik számban aranyérmes német Vinzenz Geiger éppen a stadionba érve érte utol az éllovasokat, így aztán a végén hatalmas hajrá kezdődött, aminek a végén a hátulról érkező Gräbak és Oftebro örülhetett, megelőzve Vatabét.

Minden jó, ha jó a vége – gondolhatták a norvégok –, hiszen Riiber eltévedése után egy fabatkát sem adtak volna azért, hogy ezen a napon mégis norvég siker születik, arról meg pláne nem, hogy az arany mellett az ezüst is az övék lesz. Az más kérdés, hogy Riiber végül csak a 8. helyen kocogott be, de még a csütörtöki csapatversenyen megszerezheti az oly annyira áhított aranyérmet.

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
ÉSZAKI ÖSSZETETT, GUNDERSEN (NAGYSÁNC/10 KM)
1. Jörgen Graabak (Norvégia) 27:13.3 perc
2. Jens Luraas Oftebro (Norvégia) +0.4 mp hátrány
3. Vatabe Akito (Japán) +0.6
4. Manuel Faißt (Németország) +3.3
5. Lukas Greiderer (Ausztria) +11.8
6. Johannes Lamparter (Ausztria) +18.0

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik