Téli olimpia: rajt-cél győzelmet aratott az orosz férfi sífutóváltó

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2022.02.13. 10:04
null
Érkezik Usztyugov, ünnepelnek az oroszok (Fotó: AFP)
Vasárnap rendezték a férfi 4x10 kilométeres sífutó váltók versenyét a pekingi téli olimpián. A győzelmet az oroszok szerezték meg a norvégok és a franciák előtt.

A rajt után az oroszok ugyanazt a taktikát választották, ami egy nappal korábban a nőknél bejött: azaz Alekszej Cservotkin robbantott és megszökött a főmezőnytől, ráadásul végig bírta az iramot és a váltásnál már több mint 20 másodperces előnyben volt az üldözőboly, azaz a németek, a norvégok és az olaszok előtt.

A síatlont megnyerő Alekszandr Bolsunov aztán tovább növelte a különbséget, ráadásul a norvég Paal Golberg egyedül maradt, mert a németek és az olaszok még ezt a tempót sem bírták. Féltávnál már egy percre nőtt a különbség, de aztán a norvégok bevárták a németeket, a franciákat és a svédeket, és elkezdték ledolgozni a hátrányt, de végül csak 45 másodpercre tudták szűkíteni.

Az utolsó embereknél sem változott jelentősen a helyzet, az oroszok győzelmét semmi nem fenyegette, sőt, Usztyugov még növelte is az előnyt. Az üldözők közül először a németek szakadtak le, majd a norvég Klaebo gondolta úgy, hogy túl lassú neki ez a tempó, és otthagyta francia és svéd riválisát. A hosszú emelkedőn a francia Maurice Manificat lépett el a svédtől és érte utol a norvégot. A végén azonban Klaebo ellentmondást nem tűrően vette vissza a biztos második helyet, az más kérdés, hogy Norvégiában a váltóban egy ezüstérem mindig csalódásnak számít.

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
SÍFUTÁS, FÉRFI 4x10 KM VÁLTÓ
1. Orosz csapat (Alekszej Cservotkin, Alekszandr Bolsunov, Gyenyisz Szpicov, Jevgenyij Usztyugov) 1:54:50.7 óra
2. Norvégia (Emil Iversen, Paal Golberg, Hans Christer Holund, Johannes Hösflot Klaebo) +1:07.2 perc hátrány
3. Franciaország (Richard Jouve, Hugo Lapalus, Clément Parisse, Maurice Manificat) +1:16.4
4. Svédország +2:09.7
5. Németország +2:55.8
6. Finnország +4:37.9

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik