Téli olimpia: Odermatt nyert, Kékesi a 34. óriás-műlesiklásban

KARÁDI ZOLTÁN, KOHÁN GERGELY (Peking)KARÁDI ZOLTÁN, KOHÁN GERGELY (Peking)
Vágólapra másolva!
2022.02.13. 09:32
null
Az izgalmas verseny után mindhárom dobogós elégedett volt (Fotó: AFP)
Vasárnap a férfi alpesi sízők óriás-műlesiklását rendezték a pekingi olimpián. Az aranyérmet az első futamot is megnyerő, az összetett világkupát vezető, világbajnoki címvédő svájci Marco Odermatt nyerte meg, megelőzve a második futamban leggyorsabb szlovén Zan Kranjecet és a francia Mathieu Faivre-t. A magyar csapat egyik zászlóvivője, Kékesi Márton a 34. helyen fejezte be a versenyt – a férfiaknál ez a legjobb magyar olimpiai helyezés óriás-műlesiklásban.

Az első futam eredményei alapján Szőllős Barnabás harmadikként vághatott neki a végül 75 perccel eltolt második futamnak, és másodikként ért célba, mert az előtte rajtolók közül a német Julian Rauchfuss meg tudta előzni, a bosnyák Emir Lokmic viszont kiesett. Csakúgy, mint később hat másik versenyző, a kanadai Trevor Philpet pedig sikerült megelőznie, így a 22. helyen zárt.

A verseny egyik üde színfoltját az andorrai Joan Verdú teljesítménye jelentette, aki még soha nem szerzett pontot világkupán, Pekingben azonban az első futamban 13. lett, a másodikban át tudta venni a vezetést, és végül bekerült az első tíz közé is.

Amikor az az éllovas öt versenyző volt már csak hátra, akik az első futam alapján csak 19 századmásodpercre voltak egymástól, akkor az első futamot a 8. helyen záró Kranjec állt az élen, aki parádés második futamot produkált és igencsak magasra tette a mércét. A francia Thibaut Favrot is csak a harmadik helyre tudott bejönni (még az amerikai River Radamus is gyorsabb volt nála), a norvég Henrik Kristoffersen pedig hatalmasat hibázott és eléggé visszacsúszott. A másik francia, Mathieu Faivre is csak a második helyet tudta átvenni, az osztrák Stefan Brennsteiner pedig rontott, s csak a 27. lett.

Már csak Odermatt volt hátra, akinek ugyancsak rohamosan csökkent az előnye, de végül 19 századmásodpercet sikerült megőriznie belőle – tegyük hozzá, az első futam megnyerése után a másodikban az övé volt a második legjobb időeredmény –, így ő ünnepelhette az olimpiai bajnoki címet.

Kékesi Márton a 34. lett (Fotó: Árvai Károly)
Kékesi Márton a 34. lett (Fotó: Árvai Károly)

Az első futamot a 39. helyen záró Kékesi Márton teljesítette a másodikat is, és 24 másodperces hátránnyal a 33. helyen ért a célba, azonban az utána következők közül a kínai Hszü Ming-fu is meg tudta előzni, úgyhogy összességében 87 induló közül a 34. helyen zárt. A férfiaknál ez a legjobb magyar olimpiai helyezés óriás-műlesiklásban.

„Az elsődleges célom az volt, hogy leérjek – értékelt Kékesi a Nemzeti Sportnak. – Időeredmény tekintetében már nem sokat lehetett javítani a második futamban, helyezésben viszont igen, és abban lényegesen előre is léptem. Nem volt a legjobb érzés ilyen taktikusan síelni, nem ehhez szoktam, de a fő számom, a szlalom előtt mindenképpen ad egy mentális támaszt az, hogy már van egy eredményem itt az olimpián. A szlalomban szeretném igazán megmutatni, mennyit léptem előre az előző játékokhoz képes, mert bár szeretem az óriást is, ebben még kell fejlődnöm.”

„Már eleve az nagy munka volt, hogy sikerült megszereznek a kvalifikációt, de úgy gondolom, a helyezésem miatt sem kell szégyenkeznem. Nyolcvanhét indulóból nagyon sokan be sem tudták fejezni a pályát, még biztonsági menettel sem – ez alapján is úgy gondolom, hülyeség lett volna túl sokat kockáztatni. Így viszont a hatvanegyes rajtszámmal a harmincnegyedik helyen végeztem, ami szerintem önmagáért beszél. A második menetben egy fokkal jobbak voltak a körülmények, mint az elsőben, mert most nagyon jól előkészítették a pályát, nem kerültünk porhóba. A látási viszonyok viszont ugyanolyan szörnyűek voltak, úgyhogy összességében nem volt egyszerű dolgom. Mindenesetre kiváló alap volt a szlalomra, ahol ugyan szintén nagy a hibalehetőség, és bármi megtörténhet, de nekem az a célom, hogy ott nemcsak helyezésben, de százalékosan is közelebb kerüljek a majdani olimpiai bajnokhoz!”

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
ALPESI SÍ, FÉRFI ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS
1. Marco Odermatt (Svájc) 2:09.35 perc
2. Zan Kranjec (Szlovénia) +0.19 mp hátrány
3. Mathieu Faivre (Franciaország) +1.34
4. River Radamus (Egyesült Államok) +1.60
5. Thibaut Favrot (Franciaország) +1.69
5. Alexis Pinturault (Franciaország) +1.69

34. KÉKESI MÁRTON +24.19

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik