Téli olimpia: meglepte a mezőnyt az orosz női sífutóváltó

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2022.02.12. 09:38
null
Meglepő orosz siker (Fotó: AFP)
A női 4x5 km-es sífutó-váltóversenyt rendezték meg szombaton a pekingi téli olimpián. Az aranyérmet az oroszok szerezték meg a németek és a svédek előtt.

 

Az első akciót az orosz Julija Sztupak kezdeményezte, akinek sikerült is ellépnie a főmezőnytől, azonban a németek fel tudtak zárkózni rájuk. Közben a norvég Tiril Udnes Weng elhasalt és leszakadt, szerencséjére azonban Therese Johaug vissza tudta hozni a csapatát.

Fél távnál Katharina Hennig próbálta meg leszakítani az élen Natalja Nyeprjajevát, de ez csak félig-meddig sikerült, a váltás után pedig megint összeállt Tatyjana Szorina és Victoria Carl. A norvégok és a finnek 20 másodperces távolságból követték őket, és sikerült lerázniuk a fő esélyes svédeket.

Az utolsó váltásnál a németek vezettek 5 másodperccel az oroszok és 15-tel a norvégok, valamint a finnek előtt, de a két éllovas aztán megint összeállt, sőt, Veronyika Sztyepanova másfél kilométerrel a vége előtt ellépett Sofie Krehltől és magabiztosan nyerte meg az aranyérmet az orosz csapatnak. Sőt, a németeket kis híján a svédek és a finnek is utolérték, de végül maradt a sorrend, míg a címvédő norvégok az ötödik helyen zártak, megelőzve az amerikaiakat.

Az első két helyezett kiléte némileg meglepetés, mert ugyan az oroszok is éremesélyesek voltak (a németek nem), de a svédek számítottak favoritnak, valamint a finnek és a címvédő norvégok is nagyobb névnek számítottak.

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
SÍFUTÁS, NŐI 4x5 KM VÁLTÓ
1. Orosz csapat (Julija Sztupak, Natalja Nyeprjajeva, Tatyjana Szorina, Veronyika Sztyepanova) 53:41.0 perc
2. Németország (Katherine Sauerbrey, Katharina Hennig, Victoria Carl, Sofie Krehl) +18.2 mp hátrány
3. Svédország (Maja Dahlqvist, Ebba Andersson, Frida Karlsson, Jonna Sundling) +20.7
4. Finnország +21.2
4. Norvégia +28.8
6. Egyesült Államok +1:28.2 perc

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik