Téli olimpia: ha egy üzlet beindul... – Jacobellis duplázott

Vágólapra másolva!
2022.02.12. 04:34
null
Lindsey Jacobellis 16 évet várt első olimpiai aranyára, aztán két napot a másodikra (Fotó: AFP)
A hódeszkások krossz vegyes csapatversenyét rendezték meg szombaton, a pekingi téli olimpián. Az aranyérmet a 40 esztendős Nick Baumgartner és a 36 éves, az egyéni női versenyt megnyerő Lindsey Jacobellis szerezte meg az olaszok és a kanadaiak előtt.

 

Első alkalommal szerepel az olimpia programjában ez a versenyszám, ahol egy-egy férfi és női versenyző alkot egy csapatot, országonként viszont akár két páros is indulhatott. Az első meglepetés már a negyeddöntőben megszületett, ahol mindkét ausztrál csapat egy futamba lett beosztva, s mindkettő női versenyzője elesett, így egyik csapatuk sem jutott tovább.

Nem így az olaszok, amelynek párosai kvalifikálták magukat először az elődöntőbe, majd a fináléba is, így az már az utolsó futam előtt eldőlt, hogy Olaszországnak lesz érme ebben a versenyszámban. Rajtuk kívül még a férfi ezüstérmessel és a női bronzérmessel felálló Kanada és az egyéni női olimpiai bajnokkal, Lindsey Jacobellisszel megerősített amerikaiak maradtak versenyben a dobogós helyekért.

A férfiak futamát az amerikai Nick Baumgartner nyerte, de mindössze négy századmásodperccel megelőzve az egyéniben bronzérmes olasz Omar Visintint és 23-mal a kanadait, de még az olasz 2-es csapat hátránya is csak 88 századmásodperc volt.

A nőknél viszont a pjongcsangi bajnok olasz Michela Moioli állt az élre a rajt után, miközben a kanadai ütközött a másik olasszal. Csakhogy Moioli túlságosan is szélesen vett egy kanyart, amit Jacobellis kihasznált és az élre állt, amit aztán már nem is adott át, így 36 évesen második aranyérmét szerezte Pekingben.

Ráadásul azt a „pimaszságot” is elkövette, ami 2006-ban az aranyába került – és azóta egészen mostanáig várt az aranyra –, hogy az utolsó ugratás közben megfogta deszkáját, ezúttal azonban nem esett el, hanem immár kétszeres olimpiai bajnokként ért a célba.

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
HÓDESZKA, KROSSZ VEGYES CSAPAT
1. Egyesült Államok 1 (Nick Baumgartner, Lindsey Jacobellis)
2. Olaszország 1 (Omar Visintin, Michela Moioli)
3. Kanada 1 (Eliot Grondin, Meryeta Odine)
4. Olaszország 2 (Lorenzo Sommariva, Caterina Carpano)
5. Németország 1 (Martin Nörl, Jana Fischer)
6. Nagy-Britannia 1 (Huw Nightingale, Charlotte Bankes)

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik