Téli olimpia: esés után nyerte a síatlont Bolsunov

Vágólapra másolva!
2022.02.06. 09:32
null
Bolsunov négy olimpiai érem után ünnepelhette első aranyát (Fotó: AFP)
A férfi sífutók 30 km-es síatlonversenyét rendezték meg vasárnap a pekingi olimpián. A győzelmet az orosz Alekszandr Bolsunov szerezte meg honfitársa, Gyenyisz Szpicov és a finn Iivo Niskanen előtt.

A rajt után a 70 tagú mezőny nagy része együtt haladt, az első említésre méltó esemény az orosz Alekszandr Bolsunov esése volt (ami egyébként jó előjel is lehetett, mert négy éve a norvég Krueger hasonló megbotlást követően szerezte meg az aranyat ebben a számban), ami után a világranglista második helyén álló versenyző azért nem került óriási hátrányba.

Annyira nem, hogy a táv negyedénél a finn Iivo Niskanennel meg is szökött és ketten 10 másodperces előnybe kerültek.

A táv harmadánál ez a különbség már majdnem 20 másodperc volt, de ami sokkal fontosabb, hogy a nagy esélyes norvég Johannes Hösflot Klaebo hátránya már a duplájára nőtt. A léccserénél már csak hárman maradtak a nyomukban, az orosz Gyenyisz Szpicov, illetve két norvég, Paal Golberg és Hans Christer Holund.

A szabad stílusú szakaszon aztán – ahogyan az várható volt – az inkább csak klasszikus stílusban erős Niskanen leszakadt Bolsunovról, sőt még Szpicov is megelőzte, ám a norvégok már tőle is messze voltak, így gyakorlatilag a táv kétharmadára eldőlt a dobogós helyek sorsa.

A végén Szpicov esése okozott még egy kis izgalmat, de már akkora előnye volt Niskanennel szemben, hogy ez semmilyen gondot nem okozott neki. Bolsunov viszont úgy tette meg az utolsó kilométereket, hogy közben az edzőkkel is pacsizott, majd az Orosz Olimpiai Bizottság zászlaját lengetve ért célba, s szerezte meg küldöttségének első aranyérmét Pekingben. A nagy favorit Klaebo ehhez képest több mint 9 perces hátránnyal a 40. helyen „kocogott” be...

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
SÍFUTÁS, FÉRFI SÍATLON (15+15 KM)
1. Alekszandr Bolsunov (Orosz csapat) 1:16.09.8 óra
2. Gyenyisz Szpicov (Orosz csapat) +1:11.0 perc hátrány
3. Iivo Niskanen (Finnország) 2:00.2
4. Hans Christer Holund (Norvégia) +2:30.9
5. Paal Golberg (Norvég) 2:52.5
6. William Poromaa (Svédország) 2:53.9

 

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik