Téli olimpia: elpuskázták az oroszok a váltóaranyat sílövészetben

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2022.02.15. 09:07
null
Vetle Sjastaad Christiansen a negyedik helyről vezette aranyéremig a norvégokat (Fotó: AFP)
Kedden, az eredetileg tervezettnél a várható hideg miatt korábban rendezték a férfi sílövők 4x7.5 km-es váltóversenyét. Az aranyat a norvégok szerezték meg a franciák és az oroszok előtt. Tulajdonképpen ez a sorrend volt a papírforma, csak az első 27 és fél kilométeren állt teljesen fejre minden.

 

Az első embereknél a nagy esélyes norvégok Lagreid révén egyből egy büntetőkörrel kezdtek, így viszont az oroszok váltottak az első helyen a fehéroroszok és a franciák előtt. A helyzet a harmadik sorozatot követően csak annyit változott, hogy 10 másodpercről fél percre nőtt Alekszander Loginov előnye. Az orosznak azonban két póttöltényt is fel kellett használnia a negyedik sorozatnál, így az ott hibátlan Émilien Jacquelin feljött 20 másodpercre, de ez a váltásig visszaállt több mint fél percre.

A fehéroroszok a hatodik lövészetig tartották magukat, ott azonban Makszim Varabej két büntetőkörre kényszerült, s itt az oroszokhoz képest már egyperces hátrányban lévő franciákra feljöttek a németek és Johannes Bö révén a norvégok is.

Az utolsó váltásnál 40 másodperc volt a különbség az éllovas és az üldözők között, ráadásul Eduard Latipov a fekvőben sem hibázott. Az utolsó álló lövészetben azonban óriási fordulat történt, mert az orosz két büntetőkörre kényszerült, míg az üldözők közül a németek is egyre. A franciáknál Quentin Fillon Maillet is elhasznált két póttöltényt. Nem így Vetle Sjaastad Christiansen, aki mind az öt lövését hozta és 20 másodperces előnnyel hagyta el a lőteret. Fillon Maillet tudta, hogy ez ledolgozhatatlan két és fél kilométer alatt, nem is erőltette már a tempót, így a norvég már majdnem félperces előnnyel ért a célba a franciák és 45-tel az oroszok előtt.

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
SÍLÖVÉSZET, FÉRFI 4x7.5 KM-ES VÁLTÓ
1. Norvégia (Sturla Holm Laegreid, Tarjei Bö, Johannes Bö, Vetle Sjaastad Christiansen) 1:19:50.2 óra (1+7 lőhiba)
2. Franciaország (Fabien Claude, Émilien Jacquelin, Simon Desthieux, Quentin Fillon Maillet) +27.4 mp hátrány (0+9)
3. Orosz csapat (Szaid Karimulla Halili, Alekszandr Loginov, Makszim Cvetkov, Eduard Latipov) +45.3 (2+6)
4. Németország +1:04.3 perc (1+9)
5. Svédország +1:49.4 (1+13)
6. Kanada +1:56.3 (2+9)

 

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik