Téli olimpia: „Nem tudhatod, mikor kell távoznod ebből a világból”

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2022.02.02. 13:01
null
Bár ezen a képen nem látszik, de Ireen Wüst még mindig nagyon élvezi a gyorskorcsolyázást (Fotó: AFP)
Utolsó nagy dobására készült Ireen Wüst. A hollandok ötszörös ötkarikás bajnok gyorskorcsolyázója a pekingi téli játékok után visszavonul, de a kínai fővárosban egyetlen arannyal több nagy rekordot is megdönthet. Nem görcsöl rá semmire, csak élvezi a sportot, a korcsolyázást. Ennek fontosságára az egyik legjobb barátnője fájdalmasan korai halála ébresztette rá. Az olimpia sztárjairól szóló sorozatunk negyedik része.

Hollandia legsikeresebb sportága a gyorskorcsolya. Sportolói a nyári és téli olimpiákon eddig 140 aranyérmet gyűjtöttek, és ebből messze a legtöbbet a jégen száguldva, összesen 42-t. A téli játékokon ebben a sportágban rendezik meg a legtöbb versenyt, Pekingben hét-hét férfi és női arany talál gazdára. Tehát a hollandok általában jó sok érmet szereznek.

A medáliatermelés egyik fő alakja Ireen Wüst, aki eddig összesen 11 érmet nyert (5 arany, 5 ezüst, 1 bronz), s ezzel már most minden idők legeredményesebb holland olimpikonja. Ugyan már 35 éves, de minden esélye megvan, hogy tovább gyarapítsa a kollekcióját. Ha csak egyetlen egyéni számot megnyer, akkor ő lesz az első a nyári és a téli olimpiák történetében, akinek öt különböző játékokról van aranya egyéni számokban. A kínai fővárosban egy győzelemmel a sportági örökranglista élén utolérnéLigyija Szkoblikovát, aki szovjet színekben összesen hat elsőséget ünnepelhetett az 1960-as és az 1964-es játékokon.

Mégis mi lehet Wüst titka? Mi az, ami kiemeli a nagy holland merítésből? „Minél nagyobb a verseny, annál fontosabb, és annál jobban képes vagyok kihozni magamból a legtöbbet. Imádok korcsolyázni, amikor igazán számít. És soha nem félek. Egyszerűen imádom.”

Már 11 éves volt, amikor elkezdett korcsolyázni, és mindössze 19 esztendős, amikor megnyerte pályafutása első olimpiai aranyát. A 2006-os játékokon 3000 méteren győzött, s ezzel minden idők legfiatalabb holland bajnoka lett ennek a sportágnak. Ehhez jött még egy bronz 1500-on, és ezek után őt választották meg az év legjobb holland sportolónőjének.

IREEN WÜST
Született: 1986. április 1., Goirle (Hollandia)
Sportága: gyorskorcsolya
Legjobb eredményei:5x olimpiai bajnok (2006 – 3000 m, 2010 – 1500 m, 2014 – 3000 m, csapat, 2018 – 1500 m), 5x olimpiai ezüstérmes (2014 – 1000 m, 1500 m, 5000 m, 2018 – 3000 m, csapat), olimpiai bronzérmes (2006 – 1500 m), 22x világbajnok, 20x vb-2., 3x vb-3., 5x Európa-bajnok, 4x Eb-2., 2x Eb-3.

„Hihetetlen volt győzni Torinóban – emlékezett vissza Wüst. – Korábban még semmit sem nyertem, a 3000 méter volt az első olimpiai versenyem, és rögtön arany lett a vége. Ha megnézem az akkori felvételeket, még ma sem hiszem el, hogy megcsináltam. Csodálatos érzés volt.”

Nem volt megállás. Felsorolni is nehéz, hogy mennyi mindent nyert meg. Az olimpiai érmei mellett 22-szeres világbajnok, ötszörös Európa-bajnok, összesen 67 érme van a különböző világversenyekről.

Wüst 1000 és 1500 méteren, valamint a csapatversenyben indul Pekingben. Leginkább az 1500 méteres távon alkothat nagyot. Ő a címvédője ennek a számnak, másrészt a 2006-os torinói játékoktól kezdve mindig érmes helyen végzett. Pjongcsang előtt Vancouverben is megnyerte ezt a számot.

„Nézd, tizenhat vagy hány éve csinálom ezt. Mindig mindenki azt várja, hogy megcsináljam, pedig sokkal nehezebb, mint amilyennek látszik. A színvonal nagyon magas” – mondta Wüst a de Gelderlander holland újságnak.

Ireen Wüst győzelme 1500 méteren a 2010-es vancouveri olimpián

A nemzeten belüli rivalizálás, a rengeteg klasszis és tehetség miatt már önmagában az is nagy szó, hogy 35 évesen ismét kijutott az olimpiára. Ráadásul várhatóan két egyéni számban és csapatban is képviselheti az országát. „Eddig minden jól alakult, noha elég nehéz kiharcolni a csapattagságot az olimpiára, mivel rengeteg remek korcsolyázónk van. Talán öten vagy hatan is képesek rá, de neked a legjobb háromban kell lenned, szóval elég nehéz. Viszont ha sikerül, akkor joggal gondolhatod, hogy az éremért küzdhetsz az olimpián” – mondta Wüst a CGTN Europe-nak.

Az utóbbi éveiben a gondolkodásmódját alapvetően meghatározta korábbi csapattársának halála. Pauline van Deutekom mindössze 37 évesen hunyt el tüdőrák következtében. „Ott voltam mellette az utolsó perceiben. Nagy hatással volt rám, amikor fiatalabb voltam. Akkor azt gondoltam, hogy bármit elérhetek, amit csak akarok. De aztán rá kellett jönnöm, hogy az egésznek bármikor vége lehet. Nem tudhatod előre, mikor kell távoznod ebből a világból. A halála óta sokkal inkább a jelenben élek, élvezem az apró örömöket, és a korcsolyázást is jobban élvezem.”

És egyben eredményes is. Bár Wüst továbbra is élvezi a gyorskorcsolyázást, a rajongók Pekingben láthatják őt utoljára versenyezni – ugyebár csak a tévén keresztül. Wüst már korábban bejelentette, hogy a kínai főváros az utolsó állomás a karrierjében. Már így is a valaha volt egyik legjobb gyorskorcsolyázó, de egy újabb arannyal minden idők legnagyobbja lehet.

Ireen Wüst a 2020-es Eb-n is megnyerte az 1500 métert (Fotó: AFP)
Ireen Wüst a 2020-es Eb-n is megnyerte az 1500 métert (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik