Peking 2022: a nappaliból sífutott a világ élére

Vágólapra másolva!
2022.02.01. 12:47
null
Johannes Hösflot Klaebo a 2021–2022-es Tour de Ski-győzelem után (Fotó: AFP)
Kevesen tudnak olyan gyorsan a világ tetejére érni, mint sífutásban a norvég Johannes Hösflot Klaebo. A már háromszoros olimpiai bajnokot teljes joggal már most sportága történetének egyik legjobbjaként tartják számon, pedig még csak 25 éves. Klaebo a pekingi olimpia egyik fő alakja, és nagyon meglepő lenne, ha nem gyarapítaná tovább tekintélyes éremkollekcióját. Az olimpia sztárjairól szóló sorozatunk harmadik része.

„Valószínűleg ő minden időklegjobbnorvég sífutója. Csak Björn Dählie és Petter Northug van előtte.”

Óriási merészség kijelenteni ilyet bárkiről is, hiszen ahhoz, hogy valaki a valaha volt legjobb legyen abban a sportágban, amelyet a norvégok uralnak, nem elég egyszerűen jónak lenni, nem elég szimplán olimpiai bajnoki címeket szerezni, valami olyat kell mutatnia, amelyet korábban még senki sem látott. De ha valakinek, akkor Martin Johnsrud Sundbynaklehet hinni – tőle származik ez a mondat –, hiszen ő is klasszis alakja a sportágnak.

NÉVJEGY: JOHANNES HÖSFLOT KLAEBO
Született: 1996. október22., Oslo (Norvégia)
Sportága: sífutás
Legjobb eredményei: 3x olimpiai bajnok (2018 – sprint, csapatsprint, váltó), 6x világbajnok (2019 – sprint, csapatsprint, váltó, 2021 – sprint, csapatsprint, váltó), 2x összetettvilágkupa-győztes(2018, 2019), 47világkupaverseny-győzelem

A 2018-as téli olimpián, az akkor 21 éves Johannes Hösflot Klaebo három aranyéremmel robbantott, minden idők legfiatalabb ötkarikás győztese lett ebben a sportágban. Győzött egyéni és csapatsprintben, továbbá a 4x10 km váltóval is. Az elmúlt években mutatott teljesítményével bizonyította, hogy már most meghatározó alakja a sportág történetének.

Ezzel együtt az áttörés éve nem 2018, hanem 2017 volt, ekkor nyerte meg a legjobb sprinternek járó szakági kristálygömböt a világkupa-sorozat végén. „Ki ez?” – tettek fel a kérdést azok, akik korábban még nem látták. Klaebo saját maga adja meg a választ a Nemzetközi Síszövetség (FIS) honlapjának adott interjúban.

„Egy húszéves srác vagyok Trondheimből (Oslóban született, családjával később költözött Trondheimbe – a szerk.). Még mindig együttélek az öcsémmel, a nővéremmel és a szüleimmel. A nagypapámtólkaptam az első pár sílécet karácsonyra, amikor kétéves voltam. Természetesen egész nap síeltem velük – a nappalinkban. Anya és apa is szereti a sífutást, később sokat síeltünk együtt. Gyerekként imádtam síelni és ugrándozni, de a legjobban focizni szerettem, és biztos voltam benne, hogy labdarúgó lesz belőlem.”

Csakhogy a kis Johannes Norvégiában nőtt fel, ahol sanszos, hogy bárkit magába szippant a téli sportok világa. Végül úgy alakult, hogy a sífutásban tette próbára akaraterejét, kitartását, bátorságát. Márpedig Johannes Klaebo iszonyú gyorsasággal közelített az elit mezőnyhöz. A 2015-ös junior-vb-n két bronzot szerzett, egy évvel később Barcarozsnyóban(Rasnov) három aranyérmet nyert. Innen már csak egy lépésre voltak a legjobbak.

2017 februárjában megnyerteéleteelső világkupaversenyéta felnőttek közöttOtepääben, sprint távon, és ezzel kezdetét vette egy páratlan sikersorozat. A cikk eleji mondatokat Sundby a 2017–2018-as szezon elején mondta, amikor Klaebo megnyerte a hatodik világkupaversenyét. Februárban úgy érkezett meg Pjongcsangba, hogy 23 vk-versenyből 12-n diadalmaskodott, összesen 19 dobogós helyezést érve el. Majd az olimpián jötta három arany.

És nem volt megállás. A mai napig Klaebo 47 vk-versenyt nyert meg, ezzel már az örökranglista élén áll, eggyel megelőzve a nyolcszoros olimpiai bajnok legendát, Björn Dählie-t. Kétszer nyerte meg az összetett világkupát és a Tour de Skit is. És mellesleg hat világbajnoki címnéljár…

Klaebo karrierje lényegében családi vállalkozás. Johannes nagyon szoros kapcsolatot ápol a családjával. Az apja, Haakon a menedzsere, a nagyapja, Kare az edzője. A YouTube-csatornájának működtetésében a testvérei segítik, de előfordult már, hogy Johannes saját maga szerkesztett, vágott meg egy videót. Hatékony, sikeres munkát végeznek ezen a téren is. ezt bizonyítja a több mint 120 ezer feliratkozó. A videókban meglepő részletességgel avatja be a nézőket, rajongókata mindennapi életébe. Nemcsak a versenyekkel kapcsolatos „backstage” videókat tölt fel, hanem a versenyeken kívüli életébe is elkalauzolja az érdeklődőket.

A FÉRFI SÍFUTÓK PROGRAMJA A PEKINGI OLIMPIÁN*
Február 6., 8.00, síatlon (15 km klasszikus stílus + 15 szabad stílus)
Február 8., 9.00, sprint (szabad stílus)
Február 11., 8.00, 15 km (klasszikus stílus)
Február 13., 8.00, váltó (4x10 km)
Február 16., 10.00, csapatsprint (klasszikus stílus)
Február 19., 7.00, 50 km (szabad stílus)
*Magyar idő szerint

Klaebo a kesztyűk megszállottja, a versenyek alkalmával percre pontosan megvan a rituáléja, hogy mikor milyet húz fel, és választásánál figyelembe veszi a hőmérsékletet is. Mert ilyen apróságokon is múlhat a siker. Szponzora segítségével külön Klaebo-kesztyűt is tervezett. Ez a ruhadarab a versenyeken kívül is fontos szerepet tölt be az életében.

„Hogy őszinte legyek, kicsit a rögeszmémmé váltak a kesztyűk. Minden ősszel vadászni megyek a nagypapámmal, és ilyenkor ehhez illőt viselek. Amikor kiöltözöm, akkor is divatos kesztyűket viselek. Golfozásnál, biciklizésnél és síelésnél mindig felveszek valamilyet.”

Egyedül az ellenfelekkel nem bánik kesztyűs kézzel. Márpedig riválisokból is van bőven Pekingben, ahol minden bizonnyal Alekszandr Bolsunov lesz a legnagyobb ellenfele. Az orosz megnyerte az elmúlt két szezon összetett világkupáját – ezeken Klaebo kevesebbet versenyzett a koronavírus-járvány miatt, illetve kézsérülése is hátráltatta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik