Peking 2022: Kobajasi tovább szárnyalhat; van élet Fourcade után is

Vágólapra másolva!
2022.01.27. 09:50
null
Kobajasi Rjoju elképesztően jól teljesít nyomás alatt – ez mellette szól (Fotó: AFP)
Nyolc nap múlva kezdődnek a 2022-es téli olimpiai játékok Pekingben. Beharangozónk a síugrás, az északi összetett, a sífutás és a sílövészet küzdelmeiről.

 

SÍUGRÁS

A Négysáncversenyen aratott győzelem után Kobajasi Rjoju az ötkarikás aranyéremmel tenné fel idényére a koronát, de Karl Geiger és Marius Lindvik is kiváló formában utazik Pekingbe.

Elképesztően szoros világ­kupa-évaddal örvendezteti meg a síugrás kedvelőit Kobajasi Rjoju és Karl Geiger, a két klasszis között ugyanis 18 verseny után is mindössze 61 pont a különbség. Az idényt a német versenyző kezdte jobb formában, és úgy tűnt, a Négysáncversenyen is méltó kihívója lesz ellenfelének, a nagy tornán azonban váratlanul csődöt mondott, és egy állomáson sem tudott győzni.

Ekkor annak a veszélye is felsejlett, hogy Kobajasi magabiztos győzelme fényében Geiger megindul a lejtőn lefelé, ám hamar összekapta magát, és a következő négy vk-versenyből kettőt megnyert, az egyiken pedig a második helyen végzett. Eközben japán ellenfele váratlanul megtorpant, és mivel a Négysáncverseny óta még dobogóra sem állhatott, a világkupában is elvesztette vezető helyét. Ennek alapján a pillanatnyi forma Geiger mellett szól, de jelzésértékű, hogy az igazán nagy nyomás alatt Kobajasi virágzott ki, vagyis lehet, hogy ismét ő lesz az, akinek a legfontosabb versenyeken jön ki a lépés. Érdekesség, hogy az olimpiai hagyományok jegyében ezúttal is összecsap a mezőny normál sáncon, pedig a világkupából ezt már teljesen kiiktatták – emiatt megjósolhatatlan, ki szerezhet aranyérmet azon a különleges versenyen.

A hölgyeknek viszont nagyon is otthonos terep lesz a normál sánc, ők az esetek döntő többségében ilyen körülmények között csapnak össze egymással. Mivel az aktuális vk-idényben négy viadalt törölni kellett Japánban, eddig csak kilenc versenyt tudtak megtartani, amelyeken az osztrák Marita Karmen nyújtotta a legmeggyőzőbb, legstabilabb teljesítményt. Az aktuális forma azonban a nagy tornákon nem mindig jelent automatikus sikert, ahogy azt már korábban is láthattuk az olimpiákon. Az mindenesetre biztos, hogy címvédés nem lesz, a négy évvel ezelőtti győztes Maren Lundby ugyanis úgy döntött, kihagyja a pekingi játékokat, mert nem hajlandó az egészségét kockáztatni a folyamatos koplalással. Ahogy Vörös Virág is hiányozni fog a mezőnyből, mert hiába ívelt felfelé karrierje sokáig, két éve súlyosan megsérült, majd szlovén edzője is távozott mellőle, és mivel nem látta a kiutat ebből a helyzetből, inkább visszavonult.

A nők és a férfiak egyéni megméretése mellett az olimpiák történetében először vegyes csapatversenyt is rendeznek, vagyis a férfiak csapatversenyével együtt ezúttal öt aranyérmet osztanak ki síugrásban.

A SÍUGRÁS PROGRAMJA
Február 5.:
női normál sánc
Február 6.:
férfi normál sánc
Február 7.:
vegyes csapatverseny
Február 12.: férfi nagysánc
Február 14.: férfi csapatverseny
Magyar indulók:

 

ÉSZAKI ÖSSZETETT

Eric Frenzel sorozatban harmadik egyéni olimpiai aranyára hajt északi összetettben, de a fiatal kihívók miatt nem lesz könnyű dolga.

Ez a különleges sportág tulajdonképpen téli „kéttusa”, amely síugrásból és sífutásból áll. A versenyzőket az ugrás végeredményének sorrendjében indítják el a futásra a pontszámokból átszámított hátrányokkal – aki elsőként ér célba, nyer. Az északi összetett 1924 óta szerepel az olimpiai programban, és az ötkarikás játékokon a mai napig is csak férfiaknak írnak ki versenyeket. A normál sáncos számban négy, illetve nyolc éve is a német Eric Frenzel győzött, aki minden erejével arra hajt, hogy megnyerje harmadik egyéni aranyát. Ugyanakkor nem lesz könnyű dolga, hiszen a feltörekvő generáció egyre jobb eredményeket ér el, és a világkupában élen álló osztrák

Johannes Lamparter a tavalyi vb-győzelem után az olimpiai bajnoki címet vette célkeresztbe. Északi összetettben magyar induló legutóbb 1936-ban szerepelt ötkarikás játékokon.

AZ ÉSZAKI ÖSSZETETT PROGRAMJA
Február 9.:
egyéni Gundersen (normál sánc, 10 km)
Február 15.: egyéni Gundersen (nagysánc, 10 km)
Február 17.: csapat Gundersen (nagysánc, 4×5 km)
Magyar indulók:

Kónya Ádám második olimpiáján áll rajthoz (Fotó: Getty Images)
Kónya Ádám második olimpiáján áll rajthoz (Fotó: Getty Images)

SÍFUTÁS

Kónya Ádám és Pónya Sára révén két magyar sífutónak is szurkolhatunk Pekingben, a klasszisok közül Johannes Hösflot Klaebo és Frida Karlsson a legesélyesebb.

Igazi klasszikus a téli sportágak között a sífutás, évszázados hagyományokkal – nem csoda, hogy az ötkarikás programban is rendre helyet kap 1924 óta. Ebben a sportban jeleskedett minden idők legsikeresebb téli olimpikonja, a norvég Marit Björgen, aki 15 éremmel, köztük nyolc arannyal zárta le káprázatos pályafutását a 2018-as játékok után.

Ami az esélyeket illeti, a férfiaknál norvég Johannes Hösflot Klaebo kirobbanó formában versenyez az idényben, így címvédőként ő a sprint toronymagas esélyese, de más számokban is az élmezőnyben zárhat. A hölgyeknél a svéd indulókra érdemes odafigyelni: a sprintszámokban Frida Karlsson, míg a hosszabb távokon Maja Dahlqvist szerepel meggyőzően az aktuális vk-szezonban.

Pekingben két magyar sífutónak is szurkolhatunk: a 29 éves Kónya Ádám 15 km-en, 50 km-en és sprintben, míg a 22 éves Pónya Sára 10 km-en indul. Kónya egyébként már a négy évvel ezelőtti olimpián is szerepelt, Pjongcsanban 15 km-en a 85., sprintben pedig a 64. helyen végzett. Pónyának ugyanakkor ez lesz az első ötkarikás indulása, miután az oberstdorfi vb-n megszerezte a kvótát Magyarországnak, később pedig az egyéni kvalifikációs szintet is megfutotta.    

A SÍFUTÁS PROGRAMJA
Február 5.:
női 7.5+7.5 km-es síatlon
Február 6.: férfi 15+15 km-es síatlon
Február 8.: női szabad stílusú sprint, férfi szabad stílusú sprint
Február 10.: női 10 km-es klasszikus stílus
Február 11.: férfi 15 km-es klasszikus stílus
Február 12.: női 4×5 km-es váltó
Február 13.: férfi 4×10 km-es váltó
Február 16.: női klasszikus stílusú csapatsprint, férfi klasszikus stílusú csapatsprint
Február 19.: férfi 50 km-es szabad stílusú tömegrajtos verseny
Február 20.: női 30 km-es szabad stílusú tömegrajtos verseny
Magyar indulók: Kónya Ádám (15 km, 50 km, sprint), Pónya Sára (10 km)

Quentin Fillon Maillet az összetett világkupa éllovasaként várja az olimpiát (Fotó: AFP)
Quentin Fillon Maillet az összetett világkupa éllovasaként várja az olimpiát (Fotó: AFP)

SÍLÖVÉSZET

A férfi biatlonosok megpróbálnak lecsapni azokra az aranyérmekre, amelyeket a visszavonuló Martin Fourcade négy éve még nem engedett át nekik. A nők mezőnyében is izgalmas versenyek várhatók.

A biatlon 1960 óta szerepel a téli olimpiákon (korábban katonai őrjárat néven rendeztek hasonló jellegű versenyt), és a sportág azóta is töretlen népszerűségnek örvend, amit az egyre bővülő program is mutat. Pekingben nem kevesebb mint 11 számban lehet majd érmet szerezni, vagyis a különböző szakágak specialistái egyaránt megvillanhatnak.

Vannak persze univerzális klasszisok is, így talán nem véletlen, hogy a sílövészet adja a téli olimpiák történetének legsikeresebb férfi sportolóját. A norvég Ole Einar Björndalen 13 érmet szerzett, amiből nyolc arany volt. Mivel a négy éve Pjongcsangban brillírozó Martin Fourcade öt arannyal a tarsolyában két éve visszavonult, a nagy rekord biztosan nem dől meg, de így is akadnak klasszisok a férfimezőnyben. Érdemes lesz odafigyelni az összetett világkupát vezető francia Quentin Fillon Maillet-ra, de a norvég Johannes Thingnes Bö is jó eséllyel pályázik rá, hogy megvédje címét a 20 km-es egyéni versenyben.

A nők mezőnyében a norvég Tiril Eckhoff máris öt olimpiai éremmel büszkélkedhet, és Pekingben minden esélye megvan a kollekció bővítésére, hiszen a tavalyi vb-n négy aranyat is nyert. A svéd Hanna Öberg 15 km-es egyéniben védheti meg címét, és a világkupában élen álló norvég Marte

Olsbu Röiseland is nagyon szeretne már egy aranyérmet a négy évvel ezelőtti két ezüst után.

A nemzetközi biatlonmezőny annyira erős, hogy a legmagasabb szinten magyar sportolóknak esélyük sincs a klasszisok ellen, így Pekingben nem szurkolhatunk honfitársainknak.

A SÍLÖVÉSZET PROGRAMJA
Február 5.:
4×6 km-es vegyes váltó
Február 7.: női 15 km-es egyéni
Február 8.: férfi 20 km-es egyéni
Február 11.: női 7.5 km-es sprint
Február 12.: férfi 10 km-es sprint
Február 13.: női 10 km-es üldözéses, férfi 12.5 km-es üldözéses
Február 15.: férfi 4×7.5 km-es váltó
Február 16.: női 4×6 km-es váltó
Február 18.: férfi 15 km-es tömegrajtos
Február 19.: női 12.5 km-es tömegrajtos
Magyar indulók:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik