Peking 2022: Bach szerint a legtöbb ország nem bojkottál

I. SZ., MTII. SZ., MTI
Vágólapra másolva!
2021.12.15. 13:23
null
Thomas Bach (Fotó: AFP)
Az országok többsége nem csatlakozik a 2022-es pekingi téli olimpia diplomáciai bojkottjához - jelentette ki Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke.

Bach azt követően mondta ezt, hogy több állam, így az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Új-Zéland és Ausztrália bejelentette: mivel Kína folyamatosan megsérti az emberi jogokat, diplomáciailag bojkottálja a februári eseményt, s egyetlen politikusa sem lesz jelen a pekingi olimpián.

Kína kezdettől kategorikusan visszautasította és politikai állásfoglalásnak minősítette a neki címzett vádakat, amelyeket főképpen az ujgur kisebbség elnyomása miatt kapott bírálóitól.

Az Európai Unió több tagja, így Franciaország közös választ keresett, ám nem született uniós döntés, attól tartva, hogy a csatlakozás a diplomáciai bojkotthoz károsan érintené a Kínával folytatott kereskedelmet.

„Vannak olyan országok, mint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália, amelyek vállalták ezt a döntést – mondta Bach a német ZDF-nek kedden késő este. – A pekingi olimpián részt vevő mintegy kilencven ország közül hetven-nyolcvannak a kormánya viszont nem így határozott."

Hozzátette, az pedig valamennyiükben közös, hogy támogatják versenyzőik pekingi indulását. Bach szavai szerint: „hogy sportolóik megélhessék olimpiai álmaikat".

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik