Peking 2022: újabb országok csatlakoztak az amerikaiak bojkottjához

MTI/R. B.MTI/R. B.
Vágólapra másolva!
2021.12.09. 11:33
null
Scott Morrison (Fotó: AFP)
Új-Zéland után Ausztrália, Kanada és Nagy-Britannia is csatlakozott az Egyesült Államok hét elején bejelentett politikai bojkottjához, amelynek értelmében egyetlen diplomáciai képviselőjük sem utazik a jövő évi, téli olimpiai és paralimpiai játékokra Pekingbe – számolt be róla az MTI.

 

Az olimpiai sportokra szakosodott insidethegames.biz beszámolója szerint a három ország az amerikaiakhoz hasonló okok miatt döntött erről. Az Egyesült Államok a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó „népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények, valamint más emberi jogi visszaélések” miatt hirdetett politikai bojkottot.

Boris Johnson brit miniszterelnök hozzátette: a játékok sportolói bojkottját nem támogatja.

A Kanadai Olimpiai Bizottság közleményében kifejtette: aggódik a kínai problémák miatt, és megérti, hogy egy olimpia mindig kiemelt szerepet kap a világban a közvélemény figyelmének felkeltésére. A szervezet azt is hangsúlyozta, hogy a sportolói bojkott viszont csak árt a versenyzőknek, miközben az érdemi változásokra nincs hatással.

Az ausztrál sportolók indulását is megerősítette Scott Morrison miniszterelnök, bejelentését üdvözölte az ország olimpiai szervezete.

„Ausztrália nagyszerű sportnemzet, a sport és az egyéb politikai kérdéseket külön kell választani. Ezek két kormány közötti problémák” – nyilatkozta.

Az új-zélandi miniszterelnök-helyettes, Grant Robertson elmondta: országuk már októberben jelezte Kína felé, hogy politikai okokból a kormány egyetlen tisztviselője sem utazik az ötkarikás játékokra februárban, illetve a paralimpiára márciusban.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a kérdéssel kapcsolatban korábban kifejtette: szervezete nem egy „szupervilágkormány”, az olimpiai játékok és a sportolói részvétel pedig „túlmutat a politikán”. Bach hangsúlyozta, hogy a NOB változatlanul „politikailag semleges” álláspontot képvisel, és a kormányok döntéseit tiszteletben fogja tartani.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik