MTI, R. B. 2021.12.09 11:33 Frissítve: 2021.12.09 13:58

Peking 2022: újabb országok csatlakoztak az amerikaiak bojkottjához

Új-Zéland után Ausztrália, Kanada és Nagy-Britannia is csatlakozott az Egyesült Államok hét elején bejelentett politikai bojkottjához, amelynek értelmében egyetlen diplomáciai képviselőjük sem utazik a jövő évi, téli olimpiai és paralimpiai játékokra Pekingbe – számolt be róla az MTI.

Scott Morrison (Fotó: AFP)

 

Az olimpiai sportokra szakosodott insidethegames.biz beszámolója szerint a három ország az amerikaiakhoz hasonló okok miatt döntött erről. Az Egyesült Államok a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó „népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények, valamint más emberi jogi visszaélések” miatt hirdetett politikai bojkottot.

Boris Johnson brit miniszterelnök hozzátette: a játékok sportolói bojkottját nem támogatja.

A Kanadai Olimpiai Bizottság közleményében kifejtette: aggódik a kínai problémák miatt, és megérti, hogy egy olimpia mindig kiemelt szerepet kap a világban a közvélemény figyelmének felkeltésére. A szervezet azt is hangsúlyozta, hogy a sportolói bojkott viszont csak árt a versenyzőknek, miközben az érdemi változásokra nincs hatással.

Az ausztrál sportolók indulását is megerősítette Scott Morrison miniszterelnök, bejelentését üdvözölte az ország olimpiai szervezete.    

„Ausztrália nagyszerű sportnemzet, a sport és az egyéb politikai kérdéseket külön kell választani. Ezek két kormány közötti problémák” – nyilatkozta.

Az új-zélandi miniszterelnök-helyettes, Grant Robertson elmondta: országuk már októberben jelezte Kína felé, hogy politikai okokból a kormány egyetlen tisztviselője sem utazik az ötkarikás játékokra februárban, illetve a paralimpiára márciusban.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a kérdéssel kapcsolatban korábban kifejtette: szervezete nem egy „szupervilágkormány”, az olimpiai játékok és a sportolói részvétel pedig „túlmutat a politikán”. Bach hangsúlyozta, hogy a NOB változatlanul „politikailag semleges” álláspontot képvisel, és a kormányok döntéseit tiszteletben fogja tartani.

2022.01.06 22:28:17

Téli sportok MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A Négysáncverseny a kultúrára is hatást gyakorolt: az 1977–1978-as sorozatban Falko Weisspflog remekelt (5. lett), és olyan mély benyomást tett egy Johann Hölzel nevű nézőre, hogy miatta művésznevet váltott. Falco aztán évekig uralta nem csupán Ausztria, de a nagyvilág slágerlistáit is.

2021.12.21 15:59:05

Téli sportok MTI/K. B.

Sim Szuk Hi társaira és edzőire sértő megjegyzéseket tett.

2021.12.08 16:05:19

Téli sportok B. D. K.

A britek korábbi világbajnok rövid pályás gyorskorcsolyázója nem volt szégyenlős.

2021.11.28 21:43:33

Téli sportok S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Nehéz lenne megtippelni, Vörös Virág búcsúja után mikor kerülhet vissza a magyar síugrás a szakág világtérképére. Manapság, amikor idehaza alig látni havat telente, sokan talán elképzelni sem tudják, hogy valaha mifelénk is beszélhettünk aranykorról.