Gyász: elhunyt a legendás német alpesi síző

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2023.01.05. 11:12
null
Rosi Mittermaier 1976-ban (Fotó: Getty Images)
Szerdán, életének 73. évében elhunyt Rosi Mittermaier, aki az 1976-os innsbrucki téli olimpián két arany- és egy ezüstérmet nyert, majd ezt követően rögtön, mindössze 25 esztendősen visszavonult az élsporttól.

 

Rosi Mittermaier az innsbrucki játékokon lesiklásban és műlesiklásban olimpiai bajnok lett, az ezüstöt óriás-műlesiklásban szerezte. Ugyanebben az évben három arany- és egy bronzérmet nyert a világkupa-sorozatban. Karrierje legsikeresebb évét, tehát 1976-ot követően, mindössze 25 évesen vonult vissza az élsporttól.

Ez idő tájt hazájában „Arany Rosinak" becézték és szinte popsztárként kezelték: „A szüleim házában egy egész szobát megtöltöttek a nekem küldött levelek és csomagok. Egy hónapon belül 27 ezer levelet kaptam, legalábbis ezt mondta a postásunk, akit az őrületbe kergetett ez a sok küldemény, amit mind kézbesítenie kellett” – idézett az MTI a Mittermaier 70. születésnapja alkalmából készült interjúból.

A sportolónő karrierje befejeztével sem távolodott el teljesen az alpesi sítől, hiszen szakkommentátorként is dolgozott. Számos jótékonysági szervezetben vállalt aktív szerepet, 2000-ben a saját alapítványát is létrehozta, amely a reumás gyermekek segítésére jött létre.

Mittermaier Garmisch-Partenkirchenben alapított családot az ugyancsak alpesi síző Christian Neureutherrel. Fiuk, Felix Neureuther később az alpesisí-világkupa történetének legeredményesebb német férfi versenyzője lett, világbajnoki címet is nyert.

Rosi Mittermaier január 4-én hosszú betegség után Garmisch-Partenkirchenben hunyt el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik