Szocsi 2014: Björndalennel az élen bajnok a norvég váltó

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.19. 16:43
null
Björndalen nyolc arany-, négy ezüst- és egy bronzéremmel minden idők legeredményesebb téli olimpikonja lett (Fotó: Action Images)
A sílövők vegyes váltóinak versenyét rendezték meg szerdán az oroszországi Szocsiban zajló téli olimpián. A győzelmet a Tora Berger, Tiril Eckhoff, Ole Einar Björndalen, Emil Hegle Svendsen összeállítású norvég csapat szerezte meg a csehek és az olaszok előtt. Björndalen így nyolc arany-, négy ezüst- és egy bronzéremmel minden idők legeredményesebb téli olimpikonja lett, honfitársát, a sífutó Björn Dählie-t megelőzve.

 

Egy újabb esély Ole Einar Björndalen előtt, hogy minden idők legeredményesebb téli olimpikonja legyen. Ennek szellemében a legjobb csapatukat küldték csatasorba a norvégok az új versenyszámban, amelyben amúgy tavaly éppen ők lettek a világbajnokok.

A négy éve 15 km-en arany-, Szocsiban az üldözéses versenyben ezüstérmes Berger nem is kezdett rosszul, mert ugyan második lövészeténél két póttöltényre is szüksége volt, de így is elsőként adta át a stafétát a tömegrajtos versenyben bronzérmet szerző Eckhoffnak. Persze ekkor az olaszok és a csehek még ott voltak a nyomukban, de utóbbiaknál a tömegrajtos verseny ezüstérmese, Gabriela Soukalová hármat is hibázott első lövészeténél, miközben a norvég hibátlanul hozta mindkettőt.

Így is egyszerre adták át a szereplés lehetőségét Björndalennek és Jaroslav Soukupnak, az olaszoknak a harmadik helyen már húsz másodperces hátrányuk volt. Az első lövészetig együtt haladt a két éllovas, ott azonban a cseh hibázott egyet, ráadásul a norvég villámgyors volt, így azonnal tizenkét másodperces előnybe került, amit futásban még tovább növelt. Björndalen mindenesetre a második lövészetében is mindent megtett, hogy sporttörténelmet írhasson, mert itt is hibátlan maradt, s mivel a cseh itt is elhasznált egy póttöltényt, Svendsen előnye a váltásnál már több mint 40 másodperc volt.

A tömegrajtos verseny aranyérmesének így már megszakadnia sem kellett, elég volt, hogy hibátlan maradjon a lövészetben. Ez a fekvőben sikerült is, s bár Ondrej Moravec sem rontott, így is 36 másodperc maradt a két versenyző között. Svendsen azonban az utolsó sorozatban sem hibázott – Moravec egyszer – így gyakorlatilag már csak célba kellett érnie a több szempontból is sporttörténeti sikerhez.

A másodikak a csehek, a harmadikak pedig – már percen felüli hátránnyal – az olaszok lettek, míg az esélyesek közé sorolt németek a negyedik, az oroszok az ötödik, a Martin Fourcade-dal felálló franciák pedig a hetedik helyen értek célba.

Szocsi 2014
SÍLÖVÉSZET, VEGYES VÁLTÓ
1. Norvégia 1:19:17.0 óra (0 büntetőkör+2 póttöltény)
2. Csehország +32.6 mp hátrány (0+7)
3. Olaszország +59.2 (0+6)
4. Németország +1:41.3 perc (0+9)
5. Oroszország +1:47.4 (1+8)
6. Szlovákia +1:47.7 (0+10)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik