Téli olimpia: ötezres kisváros ruhaüzletében dolgozik a curlingben aranyérmes szépség

Vágólapra másolva!
2022.02.08. 16:47
null
Stefania Constantini „garantáltan a feltörekvő curlingmozgalom sztárja és vezetője lesz” (Fotó: AFP)
Ahogyan azt megírtuk, óriási meglepetésre a Stefania Constantini, Amos Mosaner összeállítású olasz duó győzött a curlingesek vegyespáros-versenyében a pekingi téli olimpián, ráadásul mind a 11 mérkőzését megnyerve. A kettős hölgy tagja a teljesítménye mellett bájos arcával is felhívta magára a figyelmet, s a Nemzetközi Olimpiai Bizottság cikkéből kiderül, érdekes életutat tudhat maga mögött.

 

Az olaszoknak eddig még érmük sem volt ebben a sportágban, sőt, a mostani a harmadik olimpiai részvételük – 2006-ban Torinóban (rendezőként indíthattak csapatot) és 2018-ban Pjongcsangban szerepeltek. A pekingi fináléban az a norvég kettős volt Stefania Constantini és Amos Mosaner ellenfele, amely egy éve csak hajszállal kapott ki a vb-döntőben, s amelynek férfi tagja négy esztendeje bronzérmes volt Pjongcsangban. Az olaszok taktikus mérkőzésen 8–5-ös diadalt arattak.

A győzelem pillanatában (Fotó: MTI/AP)
A győzelem pillanatában (Fotó: MTI/AP)

A most 22 éves Stefania Constantini világbajnokságon először 2021-ben, Aberdeenben játszott Amos Mosaner oldalán – társa egyébként az egyik észak-olaszországi borpincészetben dolgozik –, s ott az elismerésre méltó ötödik helyen végzett, így kvalifikálta magát a duó Pekingbe.

Stefania Constantini a döntőben is remekül játszott (Fotó: MTI/EPA/Jerome Favre)
Stefania Constantini a döntőben is remekül játszott (Fotó: MTI/EPA/Jerome Favre)

Constantini Cortina D'Ampezzóban, az alig több mint ötezres lélekszámú kisvárosban él, amely Észak-Olaszországban, az Alpok déli részén helyezkedik el. Nyolcéves korában az egyik általános iskolai barátja ismertette meg őt a curlinggel, és rögtön beleszeretett a sportágba. Időt és energiát nem kímélve dolgozott azért, hogy ő legyen a legjobb – könyvelőként szerzett diplomát, és ezután egy évig csak és kizárólag a curlingre összpontosított. De a sportból nem tudott megélni, ezért ruhaboltban, értékesítőként vállalt munkát – a műszakjai előtt, kora reggel, és utána is edzett, folyamatosan dolgozott.

„Egyből beleszerettem a curlingbe. Egyre szenvedélyesebben foglalkoztam vele, apránként elengedtem mindent, ami hátráltatta a fejlődésemet. Ennek a sportnak akartam szentelni az időmet” – nyilatkozta Constantini az olympics.com-nak.

Egyetlen olasz nőként indult a pekingi játékokon, mivel a női csapat nem szerzett kvótát. Kínába érkezése előtt úgy fogalmazott, hogy nagyon szeretné, ha a curlinget újraértékelnék és megbecsülnék Olaszországban. A 2026-os téli játékoknak Milánó és a már említett Cortina d'Ampezzo ad otthon, s a NOB szerint Constantini „garantáltan a feltörekvő curlingmozgalom sztárja és vezetője lesz”.

Annyi bizonyos, erre minden esélye megvan.

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
CURLING, VEGYES PÁROS
Döntő:
Olaszország–Norvégia 8–5
Bronzmérkőzés: Svédország–Nagy-Britannia 9–3
1. Olaszország (Stefania Constantini, Amos Mosaner)
2. Norvégia (Kristin Skaslien, Magnus Nedregotten)
3. Svédország (Almida de Val, Oskar Eriksson)
4. Nagy-Britannia
5. Kanada
6. Csehország

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik