Téli olimpia: labordiagnosztika is segíti a magyar sportolókat

Vágólapra másolva!
2022.02.04. 13:15
null
Kovács Virág, a Synlab Hungary sportdiagnosztikai üzletágának szenior dietetikusa (Fotó: SYNLAB Hungary)
A labordiagnosztika is szerepet játszott a pekingi téli olimpián induló magyar rövid pályás gyorskorcsolyázók felkészülésében. A Magyar Olimpiai Bizottsággal (MOB) együttműködő Synlab 6000 paramétert képes vizsgálni a vérből, a vizeletből, valamint egyéb mintákból – írja a vg.hu.


Az Európa és Magyarország piacvezető labordiagnosztikai szolgáltatójaként működő cég a tokiói olimpián is 70 versenyző felkészülését segítette, a téli ötkarikás játékokon pedig az éremesélyes magyar rövid pályás gyorskorcsolyázókkal működik együtt.

„A Nemzetközi Olimpiai Bizottság adatai szerint a legtöbb versenyszámban az arany- és a bronzérmes versenyző teljesítménye között legfeljebb 0.3 százaléknyi a különbség, ugyanakkor az úszás és atlétika sprintszámaiban vagy éppen rövid pályás gyorskorcsolyában akár tízezrelékek is dönthetnek” – árulta el Kovács Virág, a Synlab Hungary sportdiagnosztikai üzletágának szenior dietetikusa.

A labordiagnosztika „képes megadni a kulcsot” egy versenyző felkészítéséhez, az edző pedig ezen eredmények birtokában változtathat a terhelésen.

„Ha például csökken az anaerob állóképesség vagy ingadozik a glükózháztartás, azért a pályán kívül lehet a legtöbbet tenni. A dietetikai tanácsadásnak pedig a teljes vitamin- és nyomelem-ellátottság beható ismeretével kell kezdődnie” – mondta el a szakember.

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik