Négysáncverseny: Kraft győzött Oberstdorfban, Ammann bukott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.29. 19:39
null
Stefan Kraft először nyert vk-versenyt, rögtön a Négysáncon (Fotó: Reuters)
Meglepetésre Stefan Kraft győzelmével ért véget a síugrók Négysáncversenyének első állomása Oberstdorfban. Az osztrák mögött hofitársa, Michael Hayböck és a szlovén Peter Prevc végzett a dobogón.

A Négysáncverseny első állomását eredetileg vasárnap rendezték volna, ám az időjárás közbeszólt. A rendezők egész délután próbálkoztak, és bár néhányan be tudták mutatni ugrásukat, az erősen kavargó szél és a hózápor lehetetlenné tette a verseny megfelelő lebonyolítását. Az oberstdorfi viadalt először törölték, majd másnapra tették át a szervezők. Hétfőn ugyanúgy esett a hó, de a szél alábbhagyott, így nem volt akadálya a versenynek.

A NÉGYSÁNCVERSENYRŐL
A síugrás legrangosabb versenyének tartott sorozat négy állomásból – Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck, Bischofshofen – áll. Az nyeri a Négysáncversenyt, akinek a végén a legtöbb pontot gyűjti. Az egyes állomásokon az első körben 25 pár méri össze tudását. Minden pár győztese és raktuk kívül az öt legmagasabb pontszámot elérő versenyző folytathatja a második sorozatban.

Az első kör nagy vesztese Simon Ammann lett. A négyszeres olimpiai bajnok, akinek csak a Négysáncverseny összetett címe hiányzik pazar gyűjteményéből, nem indult a selejtezőben, így a kvalifikáció győztesével, Peter Prevccel párban szerepelt. Arra számított, hogy ha ki is kap a szlovéntől, ugrása elég lesz az öt szerencsés vesztes eredménye közé. Nos, Ammann messze, 133 méterre szállt, csakhogy a landolás után orra bukott (nem esett baja). Így az alacsony zsűripontok miatt csak a 34. helyre rangsorolták, és nem folytathatta a szereplést a második körben.

A szabályok szerint Ammann a bukás ellenére is folytathatta volna, mert ugrása elérte legnagyobb ugrás 95 százalékát (Prevc 139.5 méteréhez képest), ám a versenybíróság mégsem engedte tovább.

Ammann így máris búcsút mondhat nagy álmának, hiszen gyakorlatilag behozhatatlan hátrányba került az összetettben.

Ammann bukása

Az osztrákok sziporkáztak, az első hat között négyen végeztek. Stafan Kraft szerezte meg a vezetést, őt a szlovén Peter Prevc követte 2.9 pontos hátránnyal. A harmadik a szintén osztrák Andreas Kofler lett 7.7 ponttal lemaradva.

A második sorozatban már nem Kraft ugrott a legtávolabbra és pontszámban sem ő kapta a legnagyobbat, előnyéből mégis megmaradt annyi, hogy megtartsa az első helyet.

Kraft győzelmének érdekessége, hogy korábban még nem nyert egyetlen vk-versenyt sem így pont az egyik legrangosabb viadalon állhatott először a dobogó tetejére.

63. NÉGYSÁNCVERSENY
1. állomás, Oberstdorf (sáncméret: 137 méter)

1. Stefan Kraft (osztrák) 291.9 pont
2. Michael Hayböck (osztrák) 285.0
3. Peter Prevc (szlovén) 283.9
Az összetett vk állása (még 22 verseny van hátra)
1. Hayböck 513 pont
2. Anders Fannemel (norvég) 512
3. Roman Koudelka (cseh) 506

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik