Végig vezetve győztek az oroszok Ruhpoldingban

CSATLÓS DÁVIDCSATLÓS DÁVID
Vágólapra másolva!
2010.01.17. 17:26
null
A győztes orosz csapat (Fotó: Reuters)
Végig vezetve, mindössze két lövőhibát ejtve Oroszország nyerte a ruhpoldingi világkupa utolsó versenyszámát, a férfi váltót. A második helyért végig szoros küzdelem folyt a norvégok és az osztrákok között, de az utolsó lövészet a skandinávonak siekrült jobban, így övék lett a második pozíció.

A Németországban már megszokott fantasztikus hangulat köszöntötte a hétvégét lezáró 4x7.5km-es férfi váltóverseny résztvevőit. A csapatok közül egyedül az oroszok álltak ki legjobb összetételükben, ellenben a franciák komplett cseresorukat nevezték, az osztrákok kihagyták Cristoph Sumannt és Simon Edert is, a norvégok és a németek pedig 1-1 olyan versenyzővel vágtak neki a viadalnak aki vélhetően nem lesz majd ott a vancouveri olimpián szereplő négyesben.

A rajtot követően a németek kezdő embere, Cristoph Stephan állt az élre és vezetésével érkezett a mezőny az első fekvő lövészethez. Ebben az orosz Iván Cserezov volt a leggyorsabb, de szorosan a nyomában maradt az osztrák Daniel Mesotitsch, és a szintén hibátlan Stephan is mindössze 2.2másodperces hátránnyal kezdhette a második kört.

A norvégok első versenyzje, Halvard Hanevold is leszedte összes korongját, azonban csak a kilencedik helyen állt ekkor több mint 12másodperc hátránnyal.

A Cserezov, Mesotich és Stephan alkotta hármas az orosz vezetésével egyre jobban elszakadt az üldözőktől, a Hanevold vezette csopoert a kör végére 20 másodpercen kívülre került hozzájuk képest, így érkeztek asz állólövészethez. A szokásos pirossapkájátezúttal fehérre cserélő Cserezovan úgy tűnik bejött a váltás, talán ez hozott neki szerencsét,ugyanis pillanatok alatt végzettmind az öt célponttal, és kezdhette utolsó körét,míg mögötte Stephan egy, Mesotich pedig két póttöltényt is fel kellett használjon. Stephan tíz másodperccel lemaradva követte az oroszt, Mesotitsch pedig 25 másodperc hátrányba került.

Az orosz  egyre inkább növelte előnyét, a kör felénél már 16 másodperc volt a némettel szemben, Ivan Cserezov olyan hihetetlen lendülettel érkezett a váltáshoz,hogy saját második emberüket, Anton Sipulint is felborította. Vicces volt a jelenet,a száguldó Cserezov már messziről integetett honfitársának,hogy kezdhet lendületet venni, majd amikor mögé ért akkorát lökött rajta,hogy szegény Sipulin nem tudott talpon maradni.

Ennek ellenére az oroszok 26 másodperces előnnyel vezettek a németek előtt,harmadik helyen az osztrákok következtek 29másodperccel lemaradva. Ám második emberük, Friedrich Pinter hamar beérte Daniel Böhmot, így kéz a kézben vették üldözőbe Sipulint és a fekvő lövészethez érve húsz másodpercnyire felzárkóztak.

Sipulin senkitől sem zavartatva lőhetett, ennek megfelelően hibátlanul végzett is mind az öt koronngal, kezdhette második körét futni. Mögötte Pinter is hibnátlan maradt, Böhm viszont ellőtte magát, így az osztrákok feljöttek a második helyre. Harmadik helyen az amerikai váltó érkezett,szorosan a nyomukban a norvégokkal. Hátrányuk a második kör végéhez érve már közel 50 másodpercesre duzzadt

Sipulin az álló lövészetben sem ismert kegyelmet, hibátlan maradt, nemúgy Pinter akinek mindhárom póttöltényére szükségevolt,hogy leszedje utolsó korongját,visszaesett a negyedik helyre a hibátlan amerikai és norvég váló mögé. Böhm csak a hatodik helyen hozta a németeket 1perc 46 másodperc hátrányban.

Tarjei Boe gonolt egyet és a kör felénél leszakította Jay Hakkinent, így a norvég csapat második embere ha nem is sokkal, de a második helyen adhatta át a képzeletbeli stafétabotot Ole Einar Björndelennek,előnyük hat másodperc volt az osztrákokkal szemben, az oroszok harmadik embere, Makszim Csudov azonban messze előttük járt, közel 1 perccel korábban válthatott. Böhm eközben a hetedik helyre esett vissza már két perc hátrányban volt az oroszokhoz képest amikor elindíthatta Alexander Wolfot.

Csudov remekül futott,tartotta az előnyét OEB előtt a fekvő lövészethez érve,sőt két másodperccel meg is toldotta azt. Nyugodtan célozhatott volna, de tudta jól, hogy Björndalennel szemben nem lehet lazítani, ezért igen nagy lendülettel durrogtatta el töltényeit, viszont mindezt hibátnaul tette, minden korongot eltüntetett. OEB egyet rontott és feljött rá az ötször találó Eberhard révén az osztrák csapat, de már 1percen kívül voltak Csudovhoz képest.

Björndalen futásban feljebb jött, 54másodpercesre dolgozta hátrányát, és leszakította Eberhardot. Közben Csudov már a lőálláshoz ért, és újra elkezdte lekapdosni célpontjait. Ezúttal megfontoltabban és ugyancsak hibátlanul. Hihetetlen, az orosz csapat eddigi 3 versenyzője egyetlen póttöltényt sem használt még fel hat lövészete során. OEB ellenben mind a hártmat kénytelen volt, de a büntetőkört megúszta, 1perc 7másodperc hátrányba került és harmadik helyre csúszott vissza az egyet rontó Eberhard mögé. Futásban viszont klasszisokkal jobb,mint az osztrák,ennek érvényt is szerzett, 300méterrel a körmegkezdése után már ismét ő állt a második helyen.

Az oroszok utolsó embere,a világkupában vezető Jevgenyij Usztyugov 50 másodperc előnnynel indulhatott Emil Hegle Svendsenhez képest, harmadik helyen Dominik Landertinger igyekezett ledolgozni mindössze 3 másoperces hátrányát a norvégokhoz képest. Negyedikként az amerikaiak váltottak,az ötödik helyért pedig a francia és a svájci csapat vívott csatát. Michael Greis a nyolcadik helyen vághatott neki a verseny utolsó szakaszának jócskán lemaradva a többiektől.

Első körében Usztyugov kiosztott még majd 10másopercet az egymásra találó Svendsen, Landertinger kettősnek, egy perccel előttük fekhetett a lőállásba. Megszakította a remek sorozatot, egyet rontott, de előnye maradt közel 50 másodperces, mert Svendsenék teljesen egyszerre,szinte egymást kopírozva lőttek, 1-1 hibával. Nem tudtak tehát közelebb kerülni az oroszokhoz.

Második körében Usztyugov tartotta a különbséget,és az utolsó lövészetében egy hiba is belefért, már a cél felé száguldott amikor Svenden és Landerttinger  még csak a lövésztét kezdte. A norvég mintha géppuskával tüzelt volna,pillanatok alatt végzett, ezzel teljesen megzavarta az osztrákot aki a végét elkapkodta, és 3 újratöltése mellé egy büntetőkörre is be kellett mennie. Simon Hallenbarter negyedik helyen hozta a svájciakat, Michael Greis pedig hatalmasat küzdve már az ötöik volt, 10 másodpercnyire a helvétektől.

Usztyugov előnye elegendő volt ahhoz, hogy az ilyenkor szokásos módon, nemzeti színű zászlót lobogtatva ünnepeltesse magát a stadionba érve, úgy síelt át a célvonalon. Az orosz váltó ezzel a győzelemmel feledtette eddigi borzasztóan gyenge szereplését. Második helyre Svendsen hozta be a norvég váltót,harmadik helyen az osztrákok végeztek, Greis hatalmas hajrájának köszönhetően negyedikként zárt a német csapat.

Vancouver előtt már csak jövő héten rendeznek világkupaversenyt, az olaszországi Antholz.Anterselvában egyéni,sprint és üldözéses számokban mérik össze erejüket az olimpiára készülő sílövők.

SÍLÖVÉSZET, VILÁGKUPAVERSENY, RUHPOLDING

Férfi váltó (4x7.5 km)

1. Oroszország (Cserezov, Sipulin, Csudov, Usztjugov) 1:22:29.7 (0 büntetőkör)

2. Norvégia (Hanevold, Bö, Björndalen, Svendsen) 1:22:58.3 (0)

3. Ausztria (Mesotitsch, Pinter, Eberhard, Landertinger) 1:24:04.6 (1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik