A rutin diadala Antholz-Anterselvában

CSATLÓS DÁVIDCSATLÓS DÁVID
Vágólapra másolva!
2010.01.24. 16:30
null
Magdalena Neunernek gondjai akadtak a célzással, így második helyen végzett (Fotó: Reuters)
A norvég sztárok távollétében Daniel Mesotitsch nyerte meg a férfiak üldözéses világkupaversenyét Antholz-Anterselvában. Az osztrák sokáig együtt haladt a német Arnd Peifferrel, ám száz méterrel a cél előtt ellépett riválisától, és végül simán nyerte meg a viadalt. A hölgyeknél a lassabb, de jobban lövő Andrea Henkel nyerte az üldözőversenyt Magdalena Neunerrel szemben.

A sílövők is túlvannak az olimpia előtti utolsó világkupa-hétvégén. Az olaszországi Antholz-Anterselvában zárásképp a 10 és 12.5 km-es üldözőversenyek kerültek megrendezésre.

Természetesen a sprintverseny eredményének megfelelő sorrendben vágtak neki a sílövők a mai távoknak. A nőknél elsőként Magdalena Neuner indulhatott, mögötte 13 másodperc hátránnyal Andrea Henkel,a harmadik Sandrine Baillynek már közel fél percet kellett várnia, hogy a nyomukba eredjen. A franciák klasszisa mögött egy hétfős üldözőcsoport alakult ki a norvég Ann Kristin Flatland veteésével

Első fekvő lövészetében Neuner magabiztosan kezdett, pillanatok alatt leszedett 4-ből 4-et,de az utolsó korongot elhibázta. Henkel is rontott, de mivel lassabban lőtt, hátránya 20 másodpercesre nőtt. Bailly ugyan hibátlan maradt de sokáig célzott,így a büntetőkörből visszatérő Henkel szélárnyékában kezdhette a második kört. A mögöttük érkezők közül jópáran megfelezték hátrányukat, Valentyina Szemernekó és Olga Zajceva is fél percen belülre került hibátlan lövészetüknek köszönhetően.

Második lövészetéhez érkezett Neuner, és ezúttal nem hibázott. Bailly viszont kettőt is rontott, így az 5-ször találó Henkel egymaga vehette üldözőbe honfitársnőjét. Szemerenkó és Zajceva továbbra is hibátlanok maradtak, ők követték a harmadik, negyedik helyen.

Neuner számára az álló lövészetek szoktak kritikusak lenni, mint már annyiszor, ezúttal is úgy állhatott neki célozni,hogy rajta kívül csak a közönség tartózkodott a stadionban, ellenfelei még javában fogyasztották a kilométereket. Hiába a nyugalom, és minden igyekezete, két korongot fent hagyott, és esélyt adott Henkelnek, aki élt is vele. 5-ből 5 találat, átvette az első helyet. 15 másodperccel mögötte ért vissza a pályára Neuner, harmadik helyre a már 15 korongot leszedő Zajceva jött fel 23 másodperccel lemaradva, de szorosan követte őt a remekül futó Flatland és Simone Hauswald is.

Utolsó előtti körében Neuner igyekezett közelebb kerülni Henkelhez, a negyedik lövészetig 10 másodpercen belülre dolgozta magát.

Henkel lassan lőtt,de annál biztosabban tüntette el egymás után korongjait, már 3/3-nál tartott amikor Neuner első tölténye célba talált. 4/4, és megvolt Henkel ötödik találata is, igyekezhetett a cél felé. Neuner remek ütemben lőtt, első négy kísérlete jó volt,de ötödjére rontott, büntetőkörre kellett mennie, és utána már 27 másodperc hátrányban találta magát. Mivel Zajceva is hibázott kettőt, a parádézó Flatland jött fel a harmadik helyre 36 másodperccel lemaradva az élen állótól.

A sorrend a finisben már nem változott, Henkel német lobogóval a kézben síelt át a célvonalon. Az ehhez hasonló győzelmekre szokás mondani, hogy "a rutin diadala". De Neuner sem szomorkodhatott, aki az eddigi két antholzi elsősége mellé ezúttal egy második helyet szerzett, Ann Kristin Flatland pedig beállította eddigi egyéni legjobbját, az oberhofi sprint után ismét a dobogó alsó fokára állhatott.

SÍLÖVÉSZET, VILÁGKUPAVERSENY, ANTHOLZ-ANTERSELVA
 Női üldözéses (10 km)

1. Andrea Henkel (német) 30:59.8 (1 büntetőkör)

2. Magdalena Neuner (német) 31:23.1 (4)

3. Ann Kristin Flatland (norvég) 31:44.7 (1)

A szakági vk állása (még három verseny van hátra)

1. Andrea Henkel (német) 129 pont

2. Szvetlana Szlepcova (orosz) 126

3. Magdalena Neuner (német) 121

Az összetett vk állása (még tizenegy verseny van hátra)

1. Helena Jonsson (svéd) 536 pont

2. Andrea Henkel (német) 465

3. Simone Hauswald (német) 452

A férfiak sprintversenyében nem alakultak ki a nőkéhez hasonló különbségek, hatan rajtolhattak fél, és 17-en egy percen belül. A tegnapi győztes Arnd Peiffert 6 másodperccel követte Dominik Landertinger, tizenöttel Cristoph Stephan és Anton Sipulin.

Az első lövészetet egyszerre kezdhette Peiffer és Landertinger,üldözőik pedig már közel fél perces hátrányba kerültek. A német hibátlanul letduta azt, osztrák kollégája viszont egy büntetőkörre kényszerült, és visszatérve már 21 másodperccel volt lemaradva, ráadásul felért rá az ötször találó Martin Fourcade, Sipulin, Mesititsch hármas is.

Peiffer tehát egymaga futotta le második körét senkitől sem zavartatva feküdt a lőállásba,mégis rögtön hibával kezdett. De mivel következő négy tölténye célba talált,megúszta egy büntetőkörrel. Mögötte szétszakadt az üldözőcsoport: Martin Fourcade elképesztő tűzgyorsasággal és pontosan lőtt, átvette a vezetést. Közvetlenül a nyomában tért vissza Peiffer, és igyekezett tapadni a még mindig hibátlan Mesotitsch is. Sipulin és Landertinger egyet-egyet rontottak, így maradt az élhez képesti 20 másodperces hátrányuk, és felzárkózott rájuk a hibátlan Kruglov és Stephan is.

A harmadik lövészet Mesotitsch-parádét hozott, a veterán osztrák fantasztikus ütemben tüntette el a korongokat, a szintén hibátlan Peiffertől 5 másodpercnyire sikerült elszakadnia. Martin Fourcade kettőt rontott,és visszaesett 40 másodperccel mögéjük az ötödik helyre, harmadik,negyedik helyen továbbra is tartotta magát és a kb 20mp-ces különbséget a Sipulin, Stephan kettős.

Mesotitsch közel 10 másodperces előnnyel állhatottoda utolsó lövészetéhez, de megadta az esélyt üldözőinek,hiszen elrontotta második kísérletét.. Ezt látva Peiffer egyre megfontoltabban lőtt, pontosan tudta, hogy ha lassan is de minden töltényével célba talál, ölébe hullhat a győzelem. Mesotitsch már a büntetőköre közepén tartott mikor Peiffer ötödik korongját is leszedte, 8 másodperces előnnyel száguldhatott a cél felé. A harmdik helyért hozzájuk képest fél percen kívül a negyedjére hibátlan  Landetinger és Martin Fourcade vívhatott futóversenyt.

300 méter volt már csak hátra mikor Daniel Mesotitsch utolérte a németet, drámai befutóra volt tehát kilátás. De az osztrák nem akarta a legvégére hagyni, ugyanazzal a lendülettel el is lépett Peiffertől aki már nem tudott ritmust váltani, így meg kellett elégedjen a második hellyel, harmadiikként pedig Dominik Landertinger érkezett be, aki simán lefutotta Fourcade-ot.

A 33 esztendős Mesotitsch élete második világkupaversenyét nyerte meg, a 2000-2001-es szezonban éppen Antholzban diadalmaskodott 20km-es egyéni versenyszámban. Az ő győzelmével zárult az idei sílövő szezon olimpiát megelőző szakasza, folytatás már Vancouverben ahol február 13-án (ez egy szombati nap lesz) a nők 7.5km-es sprintszámában avatnak bajnokot.

SÍLÖVÉSZET, VILÁGKUPAVERSENY, ANTHOLZ-ANTERSELVA
 Férfi üldözéses (12.5 km)

1. Daniel Mesotitsch (osztrák) 31:50.4 (1 büntetőkör)

2. Arnd Peiffer (német) 31:52.1 (1)

3. Dominik Landertinger (osztrák) 32:10.1 (3)

A szakági vk állása (még három verseny van hátra)

1. Simon Eder (osztrák) 125 pont

2. Dominik Landertinger (osztrák) 112

3. Arnd Peiffer (német) 108

Az összetett vk állása (még tizenegy verseny van hátra)

1. Simon Fourcade (francia) 429 pont

2. Jevgenyij Usztjugov (orosz) 414

3. Christoph Sumann (osztrák) 404

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik