Di Canio: Nem vagyok fasiszta, sem rasszista

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.04. 17:05
null
Di Canio nem fasiszta (Fotó: Action Images)
A Sunderland újonnan kinevezett 44 éves menedzserének politikai nézetei ismét előtérbe kerültek. Az eddig a Swindown Townt irányító Paolo Di Canio közleményben próbált véget vetni a vitának.

 

„Nem vagyok politikus, nem vagyok tagja egyik szervezetnek sem. Nem vagyok rasszista, nem támogatom a fasizmus ideológiáját. Mindenkit tisztelek. Labdarúgással foglalkozó ember vagyok. A focira és a családomra fókuszálok, és innentől csak a labdarúgásról fogok beszélni” – tudatta Di Canio.

Egy nappal azután, hogy Di Caniót kinevezték a Sunderland élére, David Miland korábbi külügyminiszter lemondott tisztségéről a Premier League-ben szereplő klubnál az olasz menedzser korábbi (politikai) nyilatkozata miatt.

Mint ismert, még 2005-ben Di Canio 7000 font nagyságú büntetést és egy mérkőzésre szóló eltiltást kapott az olasz hatóságoktól, miután a szezonban már harmadszor „köszöntötte” karlendítéssel az „ő népét”.

Di Canio ekkor állítólag azt nyilatkozta, hogy ő „nem rasszista, hanem fasiszta”, bár később többször állította, hogy hibásan idéztek tőle.

Számos rasszizmusellenes aktivista és azok támogatói csoportjai fejezték ki nemtetszésüket Di Canio kinevezése miatt, továbbá felszólították a klubot és a menedzsert, hogy tisztázzák a fasiszta ideológiával való szimpatizálással kapcsolatos híreket. Volt olyan csoport, amelyik még a stadion jellegzetes transzparensét is eltávolíttatta volna a tiltakozás jeléül. Az olasz szakember kezdetben megtagadta, hogy feleljen a politikai nézeteit firtató kérdésekre, és „nevetségesnek”, valamint „szánalmasnak” titulálta a történetet.

Mivel azonban azóta sem csillapodtak a kedélyek, Di Canio úgy döntött, hogy közleményt ad ki, amelyben kifejti álláspontját.

„Korábban egyértelműen kifejtettem, hogy nem akarok a futballon kívül másról beszélni – kezdte. – Ugyanakkor mélyen megsebeztek a klubot érintő támadások. Ez egy nagy múltú, büszke, etikus klub, és a gonosz és személyes vádak kártékonyak. Becsületes ember vagyok, az értékeim és az elveim a családomnak és a neveltetésemnek köszönhetőek. Úgy érzem, nem kell folyamatosan bizonygatni az igazamat olyan embereknek, akik ezt nem értik meg.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik