I. SZ.
MTI
2023.09.20 12:42 Frissítve: 2023.09.20 13:51

Spanyolország: közbelépett a kormány, vége a nők sztrájkjának

A világbajnok spanyol női labdarúgó-válogatott játékosainak többsége szerdán beszüntette a bojkottot, miután a kormány közbenjárására olyan megállapodás született, amely várhatóan azonnali szerkezeti változásokat eredményez az ország sportági szövetségében.

Fotó: AFP

Csupán két, meg nem nevezett játékos döntött úgy, hogy elhagyja a csapat edzőtáborát, miután a kormánytól garanciát kaptak, hogy nem szankcionálják őket. A többi futballista maradt, annak köszönhetően, hogy reformköveteléseik egy részét teljesítik.

A megállapodás konkrét részletei egyelőre nem derültek ki a hajnal ötig tartó megbeszélés után, amelyben a kormány vezető sporttisztviselője, a játékosok, Montse Tomé szövetségi kapitány és a szövetség illetékesei vettek részt. Víctor Francos, Spanyolország sportért felelős államtitkára annyit mondott, hogy az egyezség elősegíti a nemek közötti egyenlőség és az egyenlő bérezés fejlődését, illetve strukturális változásokhoz vezet a női futballban. Ugyanakkor azt nem említette, hogy ez bizonyos vezetők menesztésével jár-e. A futballisták követelései között szerepelt, hogy a szövetség ideiglenes elnöke, Pedro Rocha is távozzon a posztjáról a lemondott Luis Rubiales után.

„Azért kérték a tábor elhagyását, mert nem voltak motiváltak, és nem érezték jól magukat. Remélem, ugyanolyan tisztelet övezi őket, mint a többi játékost, akik a maradás mellett döntöttek” – mondta Francos a távozókról, akiknek nevét később a szövetség hozza nyilvánosságra.

A spanyol válogatottnál nyáron a történelmi, első vb-diadal indított el lavinát, ugyanis Rubiales az angolok ellen 1–0-ra megnyert finálé után, a díjátadás közben szájon csókolta Jenni Hermosót. A 33 éves futballista előbb úgy fogalmazott: nem tetszett neki a helyzet, míg Rubiales spontán gesztusnak titulálta az esetet, majd bocsánatot kért. A vb-győztes spanyol válogatott játékosai ezt követően leszögezték: addig nem játszanak nemzetközi meccseket, amíg a spanyol ügyészség által szexuális zaklatással és kényszerítéssel vádolt Rubiales áll a szövetség élén. A nemzetközi szövetség által felfüggesztett elnök szeptember 10-én lemondott a tisztségről.

A bojkott azonban folytatódott, mert Rubiales elnök lemondásán túl további változásokat sürgettek a játékosok, akik felszólították a szövetséget a vezetőség átalakítására, Pedro Rocha megbízott elnök távozását követelték, illetve változásokat a főtitkári poszton, továbbá a kommunikációs és marketingosztályon is. Hétfőn úgy tűnt, sikerült lezárni a vitás kérdéseket, de végül a spanyol kormány közbenjárása kellett a végleges megállapodáshoz.

A spanyol válogatott pénteken Svédországgal, jövő kedden pedig Svájccal találkozik a Nemzetek Ligájában, amely azért kiemelten fontos, mert a két legjobb csapat a most debütáló sorozatból jut ki a jövő évi, párizsi olimpiára. Az európai csapatoknak ez az egyetlen lehetőségük az ötkarikás részvétel kiharcolására. Az első edzésre szerda délután kerül sor.

2023.12.03 20:31:18

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Tovább nyúlik az Atlético barcelonai nyeretlenségi sorozata, a Barcelona zárkózott az élen állókhoz.

2023.11.11 20:22:54

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Rodrygo csúcsformában játszott, de a mérkőzés és az egész bajnokság egyik legkülönlegesebb gólját Vinícius Júnior szerezte.

2023.11.09 17:14:40

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Diego Simeonét nem egyszerű győzni akarás jellemezte, illetve jellemzi most is, hanem egy azzal határos, beteges kényszer. Olyan ember, akit a saját tábora imád, a riválisokban viszont zsigeri gyűlöletet ébreszt. A sajátjai szemében elkötelezett, bátor és hős, a riválisokéban túlbuzgó, mocskos és kegyetlen, aki, ha kell, szemet szúr ki, vagy övön aluli ütést visz be, ha a bíró nem figyel oda.

2023.11.06 16:13:38

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Az előző idényben a spanyol élvonal legjobbjának választották, és az őszt is kirobbanó formában kezdte.

2023.11.03 22:06:12

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu