Megvan Messi 33. trófeája, spanyol Szuperkupa-győztes a Barcelona

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.12. 21:50
null
Lionel Messivel Simon Kjaer sem bírt (Fotó: AFP)
A labdarúgó spanyol Szuperkupát a FC Barcelona nyerte a Sevilla ellen: a Marokkóban rendezett találkozó vége nagyon izgalmas lett, és a bajnok és Spanyol Kupa-győztes katalánok örülhettek a végén.


SPANYOL SZUPERKUPA
Barcelona–Sevilla 2–1
(1–1)
Tanger, Stade de Tanger.V: Del Serro
Barcelona: Ter Stegen – Semedo, Piqué, Lenglet, Alba – Rafinha (Rakitic, a szünetben), Arthur (Coutinho, 53.), Busquets – Messi, L. Suárez, O. Dembélé (Ar. Vidal, 86.). Vezetőedző: Ernesto Valverde
Sevilla:
Vaclik – Mercado (Ben Yedder, 85.), Kjaer, S. Gómez – J. Navas, Escudero, Banega, Roque Mesa, Mercado – Sarabia (Al. Vidal, 71.), F. Vázquez – Muriel (An. Silva, 60.). Vezetőedző: Pablo Machín
Gólszerző: Piqué (42.), O. Dembélé (78.), ill. Sarabia (9.)

Ezúttal Marokkóban, Tangerben, és csak egy mérkőzésen dőlt el a spanyol Szuperkupa sorsa, ahol a bajnoki címvédő Barcelona és a Spanyol Kupa döntőjében a katalánok által nagyon megvert Sevilla csapott össze.

A nyári világbajnokság miatt mindkét csapatban több alapember is pihent, de a két vezetőedző igyekezett harcba dobni minden bevethető sztárját. Hogy a sevillai Pablo Sarabia csúcsformában futballozik mostanában, arról az Újpestnek köszönhetően mi magyarok is meggyőződhettünk, és a spanyol játékos már a mérkőzés elején betalált. A szünet előtt kihagyott egy ziccert – a két esemény között pedig végig a Barca dominált, de Lionel Messi és Luis Suárez is elhibázta a maga helyzetét.

Nem remekelt Sarabia találatánál Gerard Piqué és a nyáron a Sevillától vett francia védő, Clément Lenglet, a gólpasszt adó Luis Muriel mindkettejüket csúnyán befűzte, igyekeztek is mindketten javítani: Lenglet fejese még célt tévesztett, de Gerard Piqué gólt lőtt, Messi szabadrúgása után a kapufát kétszer is megjáró labdát közelről a kapuba segítve.

Ernesto Valverde a szünetben beküldte a szintén volt sevillai Ivan Rakiticet, majd nem sokra rá a nyáron vett Arthur helyére Philippe Coutinhót vezényelte, Pablo Machín a Milantól frissiben kölcsönvett André Silvával és a nyáron a katalánoktól visszavett Aleix Vidallal válaszolt, de továbbra is a Barcelona volt a veszélyesebb, a cseh kapus, Tomas Vaclik ezért sok emberrel megismertette magát most.

A hajrá előtt meg Ousmane Dembélé gondoskodott arról, hogy Malcom ne ingassa meg a helyét a kezdőben, mert egy bombagólt varázsolt a 16-os jobb sarka elől a kapu túlsó felső sarkába. Kellett a győzelemhez azonban az is, hogy Marc-André ter Stegen a 90. percben kivédje a csereként beállt Wissam Ben Yedder 11-esét: a bajnoki cím és a Spanyol Kupa után ezt a trófeát is bezsebelte a Barcelona.

Az európai Szuperkupáért pedig az Atlético Madrid és a Real Madrid mérkőzik meg egymással.

PERCRŐL PERCRE

Lionel Messi a 33. trófeáját szerezte meg a Barcelona játékosaként.

A nemrég csapatkapitánynak megválasztott Lionel Messi egyébként már eddig is vezette ezt a ranglistát, de a nyáron távozó Andrés Iniestával együtt. Mindketten 32 trófeát nyertek eddig a Barcával, kilenc bajnoki címet, hat Spanyol Kupát, négy Bajnokok Ligáját, három klubvilágbajnokságot, három európai Szuperkupát és hét spanyol Szuperkupát. A statisztikák szerint egyébként Messi korábbi csapattársa, a Paris Saint-Germaint erősítő brazil Daniel Alves a klubfutball legeredményesebb játékosa a maga 36 trófeájával.

94. PERC EZZEL VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

93. perc
Lenglet blokkolja Silva lövését, Aleix Vidal aztán felrúgja becsúszva a nekilóduló Coutinhót. Sárga még a végére.

91. perc Kap még egy sárgát Clément Lenglet is, reklamálásért.

Három perc a ráadás.

90. PERC BEN YEDDER ÉS TER STEGEN MEGOLDJA: előbbi jobbal a bal alsó felé lő, utóbbi meg eléri a labdát egy villámgyors vetődéssel.

89. perc BÜNTETŐ A SEVILLÁNAK! Banega passzol Ben Yedderhez, az ötös jobb sarkánál a labdát már elrúgta mellette és a kapu mellett Alba, amikor Aleix Vidal nekifut az erre lehetőséget adó kapusnak. Marc-André ter Stegen még kap egy sárgát is. Véleményes, sokak szerint.

87. perc Hopszla, Ter Stegen egy védőjére öklöz egy kósza ívelést, a labda onnan Vázquez elé pattan, aki feladja jobbal tízről a labdát a kapusnak!

86. perc Dembélé le, a debütáns Arturo Vidal be.

85. perc Mercado le, Wissam Ben Yedder be, védő helyett ék.

84. perc Rakitic minden kérdést eldönthetne, de az ötös jobb sarka elől a kapusba lő.

82. perc Mercado szereli az ötösön Dembélét, Semedo jobbos beívelését követően, majd lök is a francia.

Mindjárt nem olyan sietős a Barcának. Dembélé az elmúlt idényben 24 fellépésén 4 gólt és 18 gólpasszt ért el a Barcában.

78. perc OUSAMANE DEMBÉLÉ! Eldönti a meccset? A 16-os jobb csücske elől, 18 méterről jobbal a jobb felső sarokba lő, védhetetlen. Messi adta a gólpasszt: 2–1!

77. perc VACLIK! Kikapja a bal alsó elől Alba ballábas, kissé balról érkező, 14 méteres lövését, majd Messi közelebbi ismétlését is.

72 százalékban a Barcáé a labda.

76. perc Silva lő ballal szépen kapura 15-ről, egy okos, sarkazásos váltás után, de ölön találja Ter Stegent.

73. perc Alba ment a felezőnél nagyon keményen és lelkesen a meginduló Silva elől, veszélyes ellentámadás volt.

71. perc Aleix Vidal be, Sarabia le.

70. perc Roque Mesa kap sárgát Dembélé felvágásáért. A szabadrúgást elüti az ötös bal sarka és Suárez elől Vaclik, rá a támadóra, de megússza.

69. perc HOPP!
Vázquez gondol egyet, és ballal 23-ról, középről milliméterekkel lő a bal alsó mellé, Ter Stegen nem érte volna el.

66. perc Sarabia hatalmasat rúg Busquets alá, de nincs sárga, majd Suárez ront el két könnyű passzt, végül Vaclik lép ki szépen Coutinho emelésére.

63. perc Messi passzát Dembélé kapura szúrja ballal a 16-os elől, de középre tart a labda, kiüti a kapus.

60. perc Messi ballal a jobb sarok felé lő, Vaclik eléri vetődve a félmagasan szálló labdát!

60. perc André Silva be, az elfáradó Muriel le.

58. perc Szép Barca-támadás, ment az ötös és Suárez elől Mesa. Majd felrúgja nem sokra rá a 16-os előtt már az urut.

53. perc Philippe Coutinho be, Arthur le.

52. perc
Piqué megelőzi kapusát Vázquez jobbos beadásánál, de nagyon a bal sarok mellé fejel.

48. perc Gómez menti jobbal az ötösről Alba veszélyes bal oldali beadását.

46. PERC FOLYTATJUK!

Rafihának nem ment ma, a volt sevillai Ivan Rakitic váltja.

Kemény a meccs, ha nem is túl színvonalas 
(Fotó: AFP)
Kemény a meccs, ha nem is túl színvonalas (Fotó: AFP)


45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc
Messi lő a jobb oldali kapufa mellé, oldalháló. És korner, veszélytelen.

44. perc Sarabiáé lehetne az ellencsapás, de Muriel balról jövő passzát nem tudja hatról ballal a kapuba tenni, ment a balra elvetődő Ter Stegen.

42. perc ... majd a bal alsóba lőne, Vaclik nem ér oda, de a kapufa ment, a kapus hátáról visszapattanó labdát szintén, onnan másodszorra már középre, GERARD PIQUÉ elé jön ki a labda, aki az ötösről ballal a jobb alsóba lő. 1–1!

40. perc
Alakul, Mesa méterekről csúszik oda Arthur alá. Szabadrúgás középről, 23-ról. Messi megköti előtte a cipőjét...

37. perc ZICCER!
Semedo passzol jobbról Arthur elé, aki Suárezt indítja a 16-osról, a csatár azonban jobbal az ötös jobb sarka elől a túlsó alsó mellé talál.

31. perc Vázquez jobb oldali beadása éppen csak magas a középen Piqué mellett felugró Murielnek!

Kemény kis meccs, sok középpályás ütközéssel, de nagyon kevés helyzettel.

25. perc ZICCER!
Messi ballal a kapu elé ível, a Kjaert megelőző Lenglet meg öt méterről a bal felső sarok fölé fejel, nagyon nem sokkal!

24. perc Franco Vázquez felrúgja a labdát a kapuja felé vivő Rafinhát, sárga, jogos.

A Sevilla hat nekifutásból egy egymeccses döntőt nyert meg a Barca ellen: egy Szuperkupát, az európait.

18. perc Messi most Albát hozza helyzetbe, aki a bal szélről kapura lő nyolcról, kisodródott helyzetből, ám ment a kicsit rosszul helyezkedő, de visszavetődő Vaclik.

17. perc
Messi remek passzát rosszul veszi át az ötös bal sarka előtt Suárez, odalép Kjaer, oda a helyzet is.

15. perc Rafinha szöglete után Messi találja magát egy cselnek köszönhetően máris helyzetben, de az ötös bal sarka elől ballal a kivetődő kapusba lő, majd a kipattanót menti Kjaer és Banega, végül Sergio Busquets kap sárgát, már a kontra megakadályozásáért. Vázquezt rúgta fel.

11. perc
Dembélé jobbos beadását a becsúszó Kjaer felsőtesttel menti, nincs 11-es, majd Vázquez lő 23-ról a jobb sarok mellé. Jócskán.


9. perc Muriel kicselezi Piquét oda és vissza, majd PABLO SARÁBIÁHOZ passzol, aki az ötös jobb sarka elől ballal a kapu túlsó alsó sarkába teker. 0–1! Kis videobírózás után jött a helyes ítélet.

5. perc Muriel nem tudja átvenni ziccerben Vázquez emelését, de les. Les miatt megállt a játék, mert ez nem volt les. De van ma VAR.

3. perc
Alba megindul a balon, de beadását menti Suárez elől Kjaer, de már les.

2. perc Busquetsbe nagyot rúg a felezőnél Escudero, a miheztartás végett.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A sevillaiak tiszta fehérben, a Barca gránátvörös-kék mezben és kék nadrágban.

A nemrég csapatkapitánynak megválasztott Lionel Messi egyébként már most is vezeti ezt a ranglistát, de a nyáron távozó Andrés Iniestával együtt. Mindketten 32 trófeát nyertek eddig a Barcával, kilenc bajnoki címet, hat Spanyol Kupát, négy Bajnokok Ligáját, három klubvilágbajnokságot, három európai Szuperkupát és hét spanyol Szuperkupát. A statisztikák szerint egyébként Messi korábbi csapattársa, a Paris Saint-Germaint erősítő brazil Daniel Alves a klubfutball legeredményesebb játékosa a maga 36 trófeájával.

A szerzett gólokat tekintve már régóta Lionel Messi a Barcelona történetének legeredményesebb játékosa, de vasárnap a trófeák számában is (egyedüli) első lehet, ha a katalánok legyőzik a Sevillát a spanyol Szuperkupában, amelyért a marokkói Tangerben csap össze a két együttes. Az eddigi lebonyolítási formával ellentétben – két mérkőzés elyett – egy találkozón dől el a serleg sorsa.

Lionel Messi a 33. trófeáját szerezheti meg a Barcelona játékosaként.

Egy kis örökmérleg: 165 találkozó, 91 Barca- és 39 Sevilla-sikerrel, 337, ill. 202 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
A Sevillától a Barcelonához:

2018, Clément Lenglet, 35 900 000 euró
2015, Aleix Vidal, 17.000.000 euró
2014, Ivan Rakitic, 18.000.0000
2010, Adriano, 9.500.000
2008, Seydou Keita, 14.000.000
2008, Dani Alves, 35.500.000
1990, Nando
1988, Ricardo Serna
A Barcelonától a Sevillához:
2018, Aleix Vidal, 8 500 000
2014, Gerard Deulofeu, kölcsönbe
2014, Denis Suárez, k.
2011, Martín Cáceres, 3.000.000
2010, Martín Cáceres, kölcsönbe, 500.000
2005, Javier Saviola, k., i.
1996, Robert Prosinecki, 1.670.000
1993, Quique Estebaranz, 1.000.000
1993, Miquel Soler
1990, Juan Carlos Unzué
1967, Endériz

A Sevillától mindenki bevethető, a katalánokról Sergi Roberto eltiltott, Sergi Samper, Denis Suárez és Carles Alená sérült.

Erősített a Sevilla is. Megegyezett az AC Milan és a Sevilla André Silva kölcsönszerződéséről, ráadásul a spanyol klub elővásárlási jogot is kapott. Gonzalo Higuaín érkezésével nehéz helyzetbe került André Silva a Milannál, ráadásul a portugálnál Patrick Cutronénak is több bizalmat szavaznak mostanság a támadók közül, így a Milan vezetősége úgy döntött, hogy kölcsönbe adja Silvát az előttünk álló idényre.Silva 2017 nyarán érkezett a Portótól nem kevesebb mint 38 millió euróért, ám nem sikerült jelentősebben megvetnie a lábát a San Siróban.A Sevillával kötött kölcsönszerződésében elővásárlási jogot kapott a spanyol klub, vagyis amennyiben az idén végén szeretné leigazolni Silvát, könnyeben megteheti azt.

Az andalúziai klub – amely már a hagyományos kétmeccses Szuperkupa egy mérkőzésre redukálásánál is nemtetszését fejezte ki – rögtön reagált is az RFEF határozatára. „A Sevilla vezetősége meglepve olvasta a szövetség határozatát 24 órával a Szuperkupa-meccs előtt. A rendelkezés szerint bármennyi EU-n kívüli játékos nevezhető a találkozókra, holott eddig úgy szólt a szabály a 2018–2019-es kiírásra vonatkozóan, hogy csak három. A klub jogi osztálya vizsgálja az ügyet, és ha a Barcelona több mint három EU-n kívüli labdarúgót szerepeltet, megfontoljuk a hivatalos panasz benyújtását.”

Az RFEF szombaton bejelentette, hogy ezentúl bármennyi Európai Unión kívüli játékos pályára léphet a spanyol szövetség által szervezett tétmérkőzéseken – eddig maximum három nem EU-s útlevéllel rendelkező futballista szerepelhetett a keretben. Mindez lehetővé teszi a Barcelonának, hogy a vasárnap bevesse Arthurt, Malcomot és akár a nemrég igazolt Arturo Vidalt is.

Hivatalos panaszt készül benyújtani a Sevilla labdarúgócsapata, miután a spanyol szövetség (RFEF) 24 órával a Barcelona elleni Szuperkupa-meccs előtt változtatott egy fontos szabályon.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A BARCELONA–SEVILLA SPANYOL SZUPERKUPA-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik