Real Madrid: vidámparkot akart az elnök, 2.5 milliárd euróba fájt volna

Vágólapra másolva!
2022.11.02. 13:05
null
Forradalmi innovációt jelentettek Florentino Pérez tervei, végül nem jött össze a RealMadridland (Fotó: Getty Images)
Egészen rendkívüli terveket dédelgetett a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Real Madrid elnöke: Florentino Pérez 2004 és 2017 között saját vidámparkot akart kialakítani a klub számára, méghozzá a Disneyland mintájára – olvasható a napokban megjelent Messi vs. Ronaldo című könyvben. Az új stadiont is tartalmazó projekt kivitelezése nagyjából 1.4 milliárd euróba került volna.

 

A Real Madrid csaknem 75 éve játszik ikonikus stadionjában, amely 1955 óta a legendás klubelnök, Santiago Bernabéu nevét viseli. A milliárdos építőmérnök, Florentino Pérez a stadion jelentős múltja ellenére 2004-ben el szerette volna költöztetni az egyesületet – a könyv szerint 2004-ben nemcsak ötlet szintjén merült fel a vidámpark lehetősége, hanem a vezetőség tagjai valóban tárgyaltak a megvalósításról. Pérez még 2017-ben is arra törekedett, hogy létrejöjjön a vidámpark, ám végül inkább az azóta már elvetett Európai Szuperliga projektjére összpontosított.

Pérez tervei szerint a RealMadridland új edzőkomplexumból, új stadionból és egy Los Blancos nevű vidámparkból állt volna. Az elnök úgy gondolta, ez a forradalmi újítás nagyban hozzájárult volna ahhoz, hogy tartani tudják a lépést olyan dúsgazdag tulajdonosi kézben lévő klubokkal, mint a Paris Saint-Germain vagy éppen a Manchester City – már ami a pénzügyeket illeti.

A Jonathan Clegg és Joshua Robinson által írt könyv konkrétan idézi Pérez szavait:

Szükségünk van az innovációra. A mi világunkban akkorák vagyunk, mint a Disney. A Real Madrid az első számú klub, amit csakis akkor őrizhetünk meg, ha mi vagyunk az első nagy újítók.”

A könyv szerint a vidámpark hullámvasútja olyan meghatározó pillanatokat idézett volna fel, mint Zinédine Zidane káprázatos, Bayer Leverkusen elleni gólja a 2002-es Bajnokok Ligája-döntőből.

Pérez számára Disneylanden kívül a Ferrari World jelentett inspirációt, amely Abu-Dzabiban található. A projektnek végül számos buktatója akadt, ilyen például az is, hogy 1.4 milliárd euró helyett 2.5 milliárdra lett volna szükség, ráadásul az előzetesen elképzelt 140 hektárnyi terület is kicsinek bizonyult volna. További nehézséget jelentett az is, hogy Madrid már rendelkezik vidámparkkal, amely a Warner Bros tulajdonában áll.

Az ötlet végül elhalt, így a Real Madrid maradt a Bernabéuban, amely így is történelmi felújításokon megy át, nagyjából 700 millió eurós költségvetésből.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik