Csúnyán kapott ki a Real Madrid az Atléticótól

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.17. 21:20
null
Gabi (balra) és Juanfran üldözi Cristiano Ronaldót (Fotó: Reuters)
A spanyol Király-kupa döntőjében a Real Madrid hazai környezetben a városi rivális Atlético Madridot fogadta. A királyi klub hamar vezetést szerzett, de a piros-fehérek egyenlíteni tudtak, és túlélték azt is, hogy a hazaiak három kapufát rúgtak. A hosszabbításban Miranda fejes gólja után a realosok elveszítették a fejüket, botrányos jeleneteket láthattunk a pályán és környékén. José Mourinhót még a második félidőben az öltözőbe zavarták, Cristiano Ronaldo pedig egy fejre irányuló rúgás miatt kapott piros lapot nem sokkal a vége előtt. Az Atlético Madrid végül megnyerte a Copa del Reyt, 14 év után először legyőzve a Realt.

A trófea és az aranyérmek sorsa mellett a búcsúzás is előtérbe került a Real Madrid–Atlético Madrid spanyol Király-kupa-fináléja előtt, a királyi klubtól ugyanis az öntörvényű mester, José Mourinho, a piros-fehérektől pedig a kolumbiai gólágyú, Falcao vesz minden bizonnyal búcsút a közeljövőben. Hogy pontosan fogalmazzunk, többek között ők vesznek búcsút klubjuktól, ők a távozók vezéralakjai – hacsak Cristiano Ronaldo útját meg nem olajozzák Távol-Keletről a kontinens belseje vagy északi része felé.

Diego Simeone nem készült különlegességekkel a mérkőzésre, már ami a kezdőcsapatot illeti, míg Mourinho a Mesut Özil, Luka Modric, C. Ronaldo hármast rendelte Karim Benzema mögé-mellé, s a védelmet a Michael Essien, Sergio Ramos, Raúl Albiol, Fábio Coentrao kvartett alkotta (egyszóval nem mondhatjuk, hogy a portugál monolitikus bekksort hagyott volna maga mögött örökségként Madridban).

Nagy tét és veretes nevek ide vagy oda, az első bő tíz perc bizony unalmasra sikerült, de aztán nemsokára felrobbant a stadion: Mesut Özil szöglete után az ötös és a szabályosság határán Cristiano Ronaldo lebirkózta a védőjét, majd a jobb sarokba fejelt. 1–0!

A portugál zseni éppen Falcao elől fejelt a hálóba, pedig ismerhették volna őt a „matracos" védők, hiszen CR a kilencedik Atlético elleni fellépésén a kilencedik találatát szerezte.



Falcao öt, Európában vívott kupadöntőjében nyolcszor volt eredményes, most pedig egy gólpasszal villogott: két csel után remekül tálalt Diego Costa elé, aki egy rövid vágta végén 16 méterről a bal alsóba lőtt. 1–1, ez a találat a Real-védelem lelkén száradt.

Az egy gólpasszt szintén kiosztó Özil is feliratkozhatott volna a góllövők közé, de az első játékrész hajrájában csak a kapufát döngette meg lövésével. A pihenő után sem kezdtek éppen villámtempóban a felek, majd szép lassan felébredt a Real – és nem győzött bosszankodni. Előbb Karim Benzema, majd Ronaldo lőtt a jobb oldali kapufára, csakúgy, mint Özil a fordulás előtt; a német karmester hétméteres, középről leadott lövését pedig kirúgta a gólvonalról Juanfran.

A hajrá felé közelítve egyre feszültebbé vált a hangulat a pályán, de José Mourinho már nem élte meg a kispadon a mérkőzés végkifejletét, mert negyed órával a rendes játékidő vége előtt elzavarta őt onnan reklamálás miatt a játékvezető, Carlos Clos Gómez. A Special One nélkül elcsendesedett a mérkőzés, különösebb események nélkül csordogáltak a percek, amelyek végül hosszabbításba torkolltak.

Mourinho telepatikus úton Gonzalo Higuaínt, Ángel Di Maríát és Álvaro Arbeloát is a pályára vezényelte, de ez utóbbi cserére kis híján ráfázott: Diego Costa hamar otthagyta a védőt, ám elhibázta hatalmas ziccerét. Nem úgy a 98. percben Miranda: Koke újabb remek beadása után a brazil védő megelőzött minden realost, és a kapuba csúsztatott. 1–2!


Hamar egyenlíthetett volna a Real, ismét Diego Godín bizonytalankodott, akárcsak az első gól előtt, de Higuaín az ötös elől is képtelen volt betalálni, majd az újabb fordulás után Thibaut Courtois mutatott be elképesztő védést Özil még közelebbi próbálkozása után. Azonban nem is itt szálltak el a Real esélyei, hanem amikor Cristiano Ronaldo kiállíttatta magát egy sunyi rúgás miatt...

Innen már nem állt fel a királyi klub, amelynek alkalmazottjai nem éppen királyi módon viselkedtek a végén. Az Atlétic Madridnak belefért Gabi kiállítása is: megnyerte a Copa del Reyt, 14 év után először legyőzve a Realt.

Igen, igen, tudjuk, Mourinho hivatalosan még nem jelentette be a távozását, de önök szerint maradhatna még ezek után Madridban?

A búcsú – bár még két, tét nélküli bajnoki vár a csapatra – szégyenletes lett.

Igazi kupacsatában diadalmaskodott az Atlético a Real elleni döntőben (Fotó: Reuters)
Igazi kupacsatában diadalmaskodott az Atlético a Real elleni döntőben (Fotó: Reuters)

KIRÁLY-KUPA, DÖNTŐ
REAL MADRID–ATLÉTICO MADRID 1
–2 (1–1, 1–1, 1–2 – h.u.)
Madrid, Bernabéu Stadion, 84 000 néző. V: Carlos Clos Gómez
REAL MADRID: Diego López – Essien, Albiol, Sergio Ramos, F. Coentrao (Arbeloa, 91.) – Xabi Alonso, Khedira – Özil, Modric (Di María, 91.) C. Ronaldo – Benzema (Higuaín, 91.). Vezetőedző: José Mourinho.
A kispadon: Casillas (k.), Ricardo Carvalho, Callejón, Kaká
ATLÉTICO MADRID: Courtois – Juanfran, Miranda, Godín, Filipe – Koke ( Raúl García, 113.), Mário Suárez, Gabi, Arda Turan (C. Rodríguez, 111.) – Diego Costa (Adrián, 105.), Falcao. Vezetőedző: Diego Simeone.
A kispadon: Asenjo (k.), Cata Díaz, O. Torres,Tiago
Gólszerző: C. Ronaldo 14., ill. Diego Costa 35., Miranda 98.
Kiállítva:
C. Ronaldo (114.), ill. Gabi (120.)

PERCRŐL PERCRE

Sorolhatnánk mi is vég nélkül a statisztikákat, de higgyék el, nem lenne érdemes: kihagyta helyzeteit, majd peches módon három kapufát lőtt a Real, amely egyre idegesebb lett saját hibái és a balszerencse miatt, ez pedig soha nem visz jó útra. Higgadt maradt a végére is az Atlético, kupaarany lett a jutalma.

János Károly Gabi kezébe adja a kupát. Egy királynak sem könnyű néha...

Simeone szordínóban örül. Meglepetés.


126. PERC VÉGE, NYERT AZ ATLÉTICO MADRID!

125. perc Gabi is kap egy sárgát, egy újabbat. Piros.

119. perc Sárga reklamálásért Ángel Di Maríának, majd nem sokra rá Miranda is besárgul.

CR és a nagy José együtt a folyosón.


COURTOIS-T PEDIG FEJBE DOBJÁK A NÉZŐTÉRRŐL.

PEPE AZ OLDALVONAL MELLETT BUNYÓZIK DIEGO COSTÁVAL.

Gabi is kap egy sárgát, még a lökésért.

114. PERC CRISTIANO RONALDO PIROS LAPOT KAP! Egy ütközés után Gabi arca felé rúg, szándékosan.

Arbeloa hamar felborítja ütközés címén.


113. perc Koke le, Raúl García váltja.

111. perc Turan le, Cristian Rodríguez váltja.

109. perc
Di María ad be balról, az ötös túlsó sarkáról ballal lő Özil, Courtois azonban kiszedi a labdát a rövid sarok elől! MICSODA BRAVÚR!!!! A másik kapu előtt Ramos ment az utolsó pillanatban Adrián elől.

106. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

Essien fellép a középpályára, három védővel játszik tovább a Real.

105. PERC FORDULÁS!

105. perc Diego Costa le, Adrián López váltja.

105. perc Koke túl közel megy egy szabadrúgáshoz, sokadszorra is, sárga.

105. perc
Godín bizonytalankodik, Higuaín lőhet kapura jobbal hat méterről, de Courtois bal lábbal spárgázva védeni tud!

101. perc Costa szólózik, Michael Essien megállítja a 16-os előtt. Sárga, de megérte. Falcao a bal sarok mellé-fölé tekeri a szabadrúgást.

100. perc Mario Suárez kap sárgát.

A Mou-kedvenc kapus is benne van ebben a gólban.

98. PERC VEZET AZ ATLÉTICO, MIRANDA! Koke jobb oldali beadása után MIRANDA megelőzi Essient, és az ötös rövid sarka elől a kapuba csúsztat. Diego López is elkésett: 12!

98. perc Essien
ment hatalmasat két támadó elől fejjel, Ramos kacska rúgása után.

95. perc
Diego Costa otthagyja Arbeloát, de tíz méterről a kapusba lő! MI MARADT KI, TE JÓ ÉG!

90. PERC FOLYTATJUK!

91. perc Tömegmozgalom: Benzemát Gonzalo Higuaín, Modricot Ángel Di María, Coentraót Álvaro Arbeloa váltja.

2011-ben hosszabbítás után győzött a Real a kupafináléban.

90. PERC VÉGET ÉRT A RENDES JÁTÉKIDŐ.

90. perc
Koke bokáig jár a bedobált vackokban, de azért beadja. D. López öklöz. Még két AM-szöglet, Modric, majd CR tisztáz fejjel.

90. perc Gabi jobb oldali beadása szögletre meg egy védőről, a folyamatosan reklamáló Cristiano Ronaldo pedig kap egy sárgát.

Négy perc a ráadás.

90. perc Amikor már úgy tűnik, a Simeone-hasonmás Cata Díaz a pályán helyette, felgyógyul a spanyol bekk.

89. perc
Ronaldo ütközik véletlenül Juanfrannal, ápolás. Azért óvatosabb is lehetett volna a portugál. Juanfran cserét kér.

Elcsendesedett a mérkőzés...

80. perc
Juanfran ment Benzema elől, majd Courtois fogja Alonso bal oldali beadását az érkező Ramos előtt. Az ötösön.



77. perc Benzema felrúgja Suárezt, José Mourinho pedig addig reklamál, amíg Carlos Clos Gómez be nem zavarja őt az öltözőfolyosóra!

74. perc Sergio Ramos ütközés közben ráül Gabira a levegőben. Ápolás.

72. perc Mesut Özil is hisztizik egy sort, sárga. Lenyugszik.

69. perc Diego Costa odalép Xabi Alonsónak, sárga.

68. perc ÚJABB KAPUFA!
Benzemát buktatja Godín a 16-os előtt, Ronaldo egy cseles passz után 16-ról a jobb oldali kapufára lő. A kipattanó Essiené az ötös-sarkon, a lövés a nézőké.

65. perc Koke meglódul, Sami Khedira lerántja. Sárga, egyértelműen.

61. PERC KAPUFAAA! JUANFRAAAAAAAN!
Ronaldo bal oldali beadását Benzema az ötös elől futtából a jobb oldali kapufára vágja, a kipattanó Özilé, aki cselez, de hétméteres, ballábas lövését kirúgja vetődve a gólvonal előtt Juanfran.

60. perc
Ellencsapás: Turan jobbra pörget Kokéhez, a beívelést a túloldali ötös elől kapásból ellövi Filipe, a rövid alsó mellé jó egy méterrel.

58. perc
Özil emel tréfásan egy középtávoli szabadrúgást éppen csak a jobb sarok mellé. Courtois úgy néz, mint amikor Budapesten ellopták mindenét nyaralása elején, de most megússza.

54. perc Fabio Coentrao kap sárgát D. Costa lerántásáért.

52. perc
Koke jobb oldali beadása megtalálja az ötösön Mirandát, de a védő lábáról messze elpattan a labda. D. Lópezé.

51. perc
Khedirának éppen csak hosszú Modric jobb oldali beadása az ötösön.

50. perc Filipe lő ballal a 16-os bal sarka elől, de éppen középre és laposan.

Most sem viharosan kezdenek éppen a csapatok.


46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

A spanyol király, János Károly a helyszínen szorít a királyi klubért.

Pengeváltás, majd hazai kapufa. Minden nyílt, csak az égi közvetítés zavaros néha, maradjanak velünk.


45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

43. perc KAPUFA!
Fabio Coentrao cselezget, háromszögel Ronaldóval a balon, elpattan előtte a labda, de érkezik Özil, aki 16-ról ballal a bal oldali kapufára lő!

41. perc Luka Modric egy távoli, rossz lövéssel jelentkezik, majd Ramos sarkaz teljesen fölöslegesen az ellenfél ötösén, vesztére.

37. perc Sárga Arda Turannak magas lábért, Ramos arca megússza.

A brazil immáron ismét a kupabeli góllövőlista élén.

35. perc EGYENLŐ, COSTA! Egy atléticós kontra során Falcao a félpályánál kicselezi Albiolt és Khedirát, kiugratja DIEGO COSTÁT, akit Essien nem tud keresztezni. A brazil a 16-osig fut, majd ballal a bal alsóba lő. López még beleér, de a labda a sarokban: 11!

31. perc
Koke két beívelése veszélyes mind: az elsőt a védők, a másodikat a kapus hárítja végül.

30. perc
Ronaldo megrúgja Filipét, majd hisztizik egy sort. Ezt látjuk még a neten sokszor...

29. perc
D. López üti el a 11-espont környékéről Koke jobb oldali beívelését.

Az AM három kupadöntőt vívott a Bernabéuban, mindhármat megnyerte.

Az elmúlt három évben CR 17. Király-kupa-gólja volt az előbbi. Az idei kiírásban felzárkózott Diego Costa mellé a góllövőlista élére.

26. perc
Diego Costa jobb oldali beadását kapja fel a rövid sarok előtt Diego López.

21. perc
Essien munkában, előbb Filipe Luis, majd Arda Turan dolgoztatja meg.

17. perc
Gabi lő a léc fölé a 16-os elől, jobbal.

14. perc A JOBB OLDALI MESUT ÖZIL-SZÖGLETET CRISTIANO RONALDO AZ ÖTÖS ELŐL A JOBB ALSÓBA FEJELI! Tökéletesen ívelt be a német karmester, Godín hagyja magát ellökni, Falcao a portugál mögé szorul: 10!

13. perc
Suárez labdát veszít, Karim Benzema megindul és Ronaldóhoz passzol, akit Miranda szerel. Korner.

10. perc
CR indulna meg, de érkezik Mario Suárez. Rövid ápolás.

8. perc
Khedira befut egy hosszú labdát a jobbon, őt meg Juanfran és rárúgja a labdát. Kirúgás.

7. perc
Diego Godín ment a jobbon becsúszva Michael Essien elől, majd a beadás után Raúl Albiol lőne, de rivális kollégái megakadályozzák eme szándékában.

5. perc
C. Ronaldo ível távolról, Thibault Courtois fogja a labdát magabiztosan a léc alatt.

2. perc
Koke odaköszön Sami Khedirának, szabadrúgás.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A két csapat négy kupadöntőt vívott eleddig, egyszer nyert csak a Real, akkor is 11-esekkel.

Telt ház. A hazaiak tiszta fehérben, a vendégek piros-fehér mezben és kék nadrágban.

A kispadokon: Casillas (k.), Arbeloa, Ricardo Carvalho, Ángel Di María, Callejón, Kaká, Higuaín illetve Asenjo (k.), Cata Díaz, C. Rodríguez, O. Torres, Raúl García, Tiago, Adrián.

A KEZDŐCSAPATOK
REAL: Diego López – Essien, Albiol, Sergio Ramos, Coentrao – Xabi Alonso, Khedira – Özil, Modric, Cristiano Ronaldo – Benzema
ATLÉTICO: Courtois – Juanfran, Miranda, Godín, Filipe – Koke, Mário Suárez, Gabi, Arda Turan – Diego Costa, Falcao

A Realnál Pepe a kispadon sem kapott helyet, a másik oldalon Emiliano Insúa a nagy hiányzó.

A két csapat a Király-kupában eddig 37-szer csapott össze, a Real 15 győzelme mellett 13-szor végeztek döntetlenre a felek, az Atlético 9-szer nyert.

A trófeát a királyi csapat 18-szor (legutóbb 2011-ben) hódította el, míg az Atlético 9-szer. Legutóbb 1996-ban, amikor Diego Simeone még játékosként szolgálta a klubot

Előmérkőzés...
Előmérkőzés...

AZ 1996-OS KIRÁLY-KUPA-DÖNTŐ

BARCELONA–ATLÉTICO MADRID 0–1 – h. u.
1996. április 10., Zaragoza
, 37 000 néző. Vezette: Manuel Díaz Vega
BARCELONA: C. Busquets – Celades (Ferrer, 17.), Nadal, Popescu, Sergi – Amor, Guardiola, Bakero (Roger, 61.), Hagi – Figo (Prosinecki, 75.), Jordi Cruyff. Vezetőedző: Johan Cruyff
ATLÉTICO MADRID: Molina – Geli, Santi, Solozábal, Toni – Simeone, Vizcaíno (Biagini, 82.), Caminero – Pantics, Kiko (Roberto, 84.), Penev (Juanma, 61.). Vezetőedző: Radomir Antics
Gólszerző: Pantics (102.)
Kiállítva: Sergi (117.), ill. Solozábal (116.)

A Real legutóbbi öt mérkőzésén veretlen, négyszer győzött is.

A „fehérek" az egyetlenek, akik ebben az idényben veretlenek odahaza (23 siker, öt iksz).

Cristiano Ronaldo nyolcszor játszott az AM ellen, és ugyanennyiszer volt eredményes.

A Real legutóbbi 19 Spanyol Kupa-mérkőzésén mindig eredményes volt.

Diego Costa lesz a kiírás idei gólkirálya, hét találattal. Hacsak egy realos meg nem táltosodik vagy Cristiano Ronaldo nem lő két gólt, miközben ő egyet sem...

Egy kis örökmérleg: 161 eddigi találkozó, 39 atléticós és 89 realos siker, 214 „matracos" és 288 „királyi" góllal.

JÖTTEK-MENTEK!

A Real Madridtól az Atléticóhoz:
2006, José Manuel Jurado, 3.000.000 euró
1991, Losada
1991, Bernd Schuster
Az Atléticótól a Real Madridhoz:
2000, Santiago Solari, 3.500.000
1989, Parra
1987, Paco Llorente
1985, Hugo Sánchez

A Realnál Raphaël Varane sérült, az Atléticónál mindenki bevethető.

Eltiltott nincs.

A Realnál José Mourinho madridi regnálásának utolsó sikere lehet a kupagyőzelem.

Az Atlético Madrid 14 éve és 25 egymás elleni mérkőzés óta képtelen legyőzni a városi riválist, ha ma este megtenné, 1996-as duplázása (bajnoki cím és kupagyőzelem) óta először hódítana el rangos hazai trófeát és egy ijesztően hosszú városi átkot törne meg.

Előmérkőzés...
Előmérkőzés...

További Király-kupa-hírek ITT!

A megállapodás szerint mindkét csapat szurkolói 30 ezer belépőjegyet kapnak, és a két klub osztozik a befolyt hasznon.

Előmérkőzés...
Előmérkőzés...

A Santiago Bernabéu Stadionban rendezik a finálét, a spanyol szövetség indoklása szerint azért erre a stadionra, és nem valamilyen semleges helyszínre esett a választás (korábban szóba került Valencia), mert „ez mindenkinek jó lesz, a futballnak és a szurkolóknak egyaránt”. A szövetség a döntést a két csapat illetékeseivel egyeztetve hozta meg.

Az Atlético lassan búcsúzhat ékétől, Falcaótól, aki Európában még soha nem veszített el kupadöntőt, amelyeket alaposan megrázta mindig a gólfát.

Nemrégiben a Real tartalékosan is megnyerte bajnokiját, idegenben ráadásul.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A REAL MADRID–ATLÉTICO MADRID SPANYOL KIRÁLY-KUPA-DÖNTŐ ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik