Élet Messi után: a Barcelona 3–0-ra megverte a Juventust

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.08.08. 21:30
null
Győzelemmel nyitotta az új idényt a Barcelona (Fotó: AFP)
A Joan Gamper-kupáért idén a Barcelona és a Juventus csapott össze, és a Lionel Messi utáni korszakukat a katalánok 3–0-s sikerrel és így kupagyőzelemmel kezdték.

JOAN GAMPER-KUPA
Barcelona–Juventus 3–0 (1–0)

Barcelona: Neto – Dest (Emerson Royal, 62.), R. Araújo (Umtiti, 63.), Piqué, Jordi Alba (Balde, 71.) – Busquets, S. Roberto (Puig, 71.) – Demir (Nicolás González, 62.), Griezmann (Collajo, 85.), Depay – Braithwaite (Manaj, 78.). Vezetőedző: Ronald Koeman
Juventus: Szczesny (Perin, a szünetben) – De Sciglio (De Winter, 79.), De Ligt (Chiellini, 61.), Rugani (Bonucci, 61.), Alex Sandro (Lu. Pellegrini, a szünetben) – Bentancur (Danilo, a szünetben), Ramsey (F. Chiesa, a szünetben), Bernardeschi (F. Ranocchia, 61.) – Cuadrado (McKennie, a szünetben), Morata (Marqués, 61.), Cristiano Ronaldo (Kulusevski, a szünetben). Vezetőedző: Massimilano Allegri
Gólszerző: Depay (3.), Braithwaite (57.), Puig (90+2.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Természetesen ezen a napon minden a hivatalosan is elbúcsúzó Lionel Messiről szólt Barcelonában és a nemzetközi futballvilágban, szinte el is felejtették sokan, hogy este a csapat megmérkőzik a Joan Gamper-kupáért. Mégpedig azzal a Juventusszal, amely felvonultatta az összes bevethető sztárját, és kezdett természetesen Cristiano Ronaldo is, aki negyedóra múlva az ötös jobb sarka elől Netót találta el a labdával.

De ekkor már a katalán csapat vezetett, ugyanis Jusuf Demir pazar passzát Memphis Depay higgadtan gólra váltotta. A holland betalált első tétmérkőzésén új klubja színeiben, a gólpasszt érdekes módon az „osztrák Messi”, azaz a nyáron a Rapid Wientől félmillió euróért kölcsönvett Demir adta. Aki pár jó átadás után lőtt egy les miatt meg nem adott gólt, majd bátor labdaszerzést követően az ötös bal sarka elől nem tudott túljárni Wojciech Szczesny eszén – nem sokra rá az ennél az esetnél hibázó Mattia De Sciglio kis híján meglőtte élete gólját.

Álvaro Morata kihagyott egy ziccert, a játékvezetők elvettek egy gólt a hazaiaktól tévesen megítélt les miatt, illetve Moratát is megállították, amikor a spanyol az ötös előtt járt, és lőni készült.

Természetesen a második félidő egy tekintélyes része elment a cserékkel, pályára lépett Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini és Federico Chiesa is, de Depay szögletét gólra váltotta Martin Braithwaite az 57. percben, és ezzel el is dőlt a mérkőzés. Samuel Umtiti kifütyülték, amikor pályára lépett, Miralem Pjanic és Philippe Coutinho be sem szállt, egyedül a hazai mezőnyjátékosok közül.

A nőknek is megrendezték idén e kupát, a Barcelona 6–0-ra verte a Juventus, a férfiak „csak” 3–0-s sikert arattak, de bizonyították ők is, van élet Messi után is.

Hogy milyen, az hamarosan kiderül.

PERCRŐL PERCRE



90+3. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

Nico González adta a gólpasszt.

90+2. PERC ELÉG EGY GÓLRA, RIQUI PUIG középről, ballal a jobb alsóba lő! Perrin nem érhette el: 3–0!

89. perc Két perc a ráadás.

Miralem Pjanic és Philippe Coutinho ott ül még mindig Koeman mellett. Nagy úr a megszokás...

85. perc Griezmann le, Álex Collado váltja, vastaps.

81. perc Kulusevski megindul, Emerson azonnal fellöki őt a balon.

79. perc És passzát Depay jobbal nyolcról, kissé balról a balra eldőlő kapusba rúgja!

78. perc Rey Manaj a pályán, újabb olasz csatár. Pontosabban: albán-olasz, volt interes és sampdoriás.

77. perc Marques indítja McKennie-t, aki nem lő az ötös elől, szereli Piqué.

E trófea egyetlen magyar győztese az Újpesti Dózsa (1970), a Dinamo Moszkvát verve a döntőben. Belügy...

71. perc Álex Balde is beáll a hazaiakhoz, no és Puig is. Chiese 22-ről Netóhoz lő, kissé jobbról.

66. perc Griezmann nagyot esik Chiellinin, szabadrúgás kissé jobbról, 18 méterről. A sértett ballal a sorfalba lő, ápolni is kell Bonuccit. Aki nem is olyan régen állt be Rugani helyére.

61. perc Hét csere, beáll Giorgio Chiellini is. Umtiti is, akit kifütyülnek a hazai nézők.

Ki lesz a következő? Messi az egyetlen, aki sorozatban hat Joan Gamper-kupán is betalált (2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018).

57. PERC ITT A GÓL, MARTIN BRAITHWAITE az ötös bal sarkáról egy jobb oldali Depay-kornert a jobb sarokba fejel, Perin vetődött, de a hóna alatt elment a labda. 2–0!

55. perc Weston McKennie figyelt az első félidőben, mert amikor Demir megindul a felezőnél, hátulról gyorsan fellöki. Sárga lap.

52. perc Helyzet ez is, egy jobb oldali Kulusevski-beadást Morat nyolcról nem sokkal, de a léc fölé fejel!

50. perc Morata lapos passzát a 16-os jobb sarka elől ballal Cheisa nem sokkal teszi a bal alsó mellé. Nem is, Neto védett nagyot!

46. PERC FOLYTATJUK!

A Juve lecseréli a fél csapatot, lásd fentebb.

(Fotó: AFP)
(Fotó: AFP)



Piqué és Chiellini jót beszélget. Nevetnek.

A legtöbb gólkirályi cím:
Lionel Messi 9
Juan Manuel Asensi 7
Txiki Begiristain 6
Hriszto Sztoicskov 6
Josep Maria Fusté 6


IDÉN A NŐKNEK IS MEGRENDEZTÉK EZ A KUPÁT, a Barca hat nullára megverte a Juventust.

A leggyakrabbi vendégek ebben a kupában:
6: PSV Eindhoven és Boca Juniors
5: Anderlecht, Bayern München és 1. FC Köln

45. PERC EZZEL VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc Ronaldo jobbal 27-ről, középről félmagasan a bal sarokba lőne egy szabadrúgást, de véd vetődve Neto.

Joan Gamper-kupa, a győztesek
Barcelona 43 alkalommal
1. FC Köln 2
Újpest, Borussia Mönchengladbach, Internacional, Porto, Mechelen, Tenerife, Valencia, Juventus, Manchester City és Sampdoria 1–1

41. perc Griezmann jobb oldali szabadrúgása éppen csak magas a bal sarok előtt felugró Braithwaite-nek, majd Morata ziccerben, az ötös bal sarka elől ballal kapura lő, de véd balra vetődve az alsó sarok előtt Neto!

Nála ez sokszor még nem helyzet...

40. perc Most meg Moratát állítják meg tévesen az ötös előtt, egy egy...

38. perc Nagy mentés, az ötös jobb sarka előtt odalép a kissé tétova Bernardeschi elé Araújo. A Ramsey-beadást eléri az ötösön fejjel De Ligt, de suta a fejes, majd Cuadrado beadását Morata ballal 13-ról, kissé balról a kapusba rúgja.

37. perc Griezmann nagy passzát Braithwaite jobbal tízről a kapusba lövi, Griezmann 18-ról jobbal félmagasan a kapuba lő, de les! Pontosabban: lesre hivatkozva nem adták meg...

35. perc Sárga lap a Sandrónak odacsúszó Martin Braithwaite-nek.

Neto anno 22 meccset játszott a Juvében.

32. perc De Sciglio gondol egyet, és jobbal a 16-os jobb sarka elől milliméterekkel lő a bal felső mellé! Neto csak nézett. Ő a Juve kapusa is volt anno.

31. perc Morata belekap véletlenül az őt ellökő Piqué szemébe.

29. perc Sandro lekönyökli véletlenül Destet, tovább, Demir balról ballal tízről a bal alsóba lőne, miután labdát szerzett De Scigliótól, ám bal lábbal véd Szczesny!

1966-tól 1997-ig mindig négy csapatot hívtak meg a kupára, azóta csak kettőt.

25. perc Ronaldo lök nagyot a balon Depayon, a közönség tüntet.

22. perc Alba balról ballal nagy erővel lő a kapu elé, mindenki lemarad róla.

20. perc Depay lapos passzát Griezmann tízről ballal a jobb alsó felé lövi meg, de véd a kapus, a kipattanót Demir a kapuba teszi, de les.

19. perc Hazai szabadrúgás középről, 26-ról, Griezmann ballal nem sokkal lő a léc fölé. Szczesny biztosított.

16. perc Cuadrado teljesen egyedül a jobbon, de pocsék középről a Bentancur-passz felé.

15. perc Bentancur szereli középen Robertót, Moratához passzol, aki jobbal nem lő 14-ről, Ronaldóhoz passzol, aki az ötös jobb sarka elől jobbal Netót találja el a labdával!



9. perc
A 16-os másik sarka elől ilyen távolságról Depay a léc fölé nyes egy szabadrúgást, ballal.

7. perc Dest lő 21-ről, jobbról ballal nem sokkal a bal alsó mellé, két jó cselt követően.

6. perc Depay a balon, Demirhez passzol, aki megindul a balon, ballal nagy erővel középre ad, de tisztáz az ötösön De Ligt.

Ironikus: Demirt csak az "osztrák Messi"-ként hívják a német nyelvű lapok.

3. PERC MEMPHIS DEPAY betalál, ballal, tíz méterről okosan, félmagasan a jobb sarokba lő az eldőlő kapus mellett, kissé balról. Sandro nagyon lemaradt Demir csoda okos passzáról és a hollandról: 1–0!

2. perc Cuadrado jobb oldali beadását kifejeli az ötös elől Roberto.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak gránátvörös-kék mezben és nadrágban, a vendégek fekete-fehér mezben ls fehér nadrágban.

A Calcio Marcato értesülése szerint a BL-címvédő Chelsea a Juventus holland belső védőjével, Matthijs de Ligttel (21) szeretné hosszú távon pótolni a brazil Thiago Silvát (37). Az olasz hírforrás szerint a londoni egyesület 56 millió eurós ajánlatot tesz a Juventusnak.

A Juventus kölcsönadta az Atalantának török válogatott védőt, Merih Demiralt (23). A bergamóiak 2.5 millió euróért kapták meg a futballistát, akit egy év múlva opciós joggal 25 millió euróért vásárolhatnak meg. Mint emlékezetes, ő szerezte az idei Európa-bajnokság első gólját, az olaszok elleni nyitó meccsen a saját kapujába talált.

Argentin források szerint az ilyenkor szokásos kötelező orvosi vizsgálatot már vasárnap este elvégezhetik, de legkésőbb hétfő kora délelőtt sort kerítenek rá.

Noha vasárnapi barcelonai búcsú sajtótájékoztatóján Lionel Messi kérdésre válaszolva annyit mondott, még nem dőlt el semmi PSG-ügyben, a francia sportnapilap úgy tudja, a felek szinte mindenben megegyeztek egymással, már csak az utolsó simítások és a szerződés szentesítése van hátra.

Mint beszámoltunk róla, a nehéz pénzügyi helyzetben lévő FC Barcelona nem tudta volna úgy szerződtetni Messit, hogy közben betartsa azokat a pénzügyi fair play szabályokat, amelyek a spanyol élvonalban való induláshoz szükségesek. Joan Laporta, a régi-új klubelnök a minap sajtótájékoztatón magyarázta el a részleteket – ezekről ide kattintva olvashatnak.


Ünnepélyes megnyitó, helyszín a barcelonai Estadi Johan Cruyff.  (Fotó: AFP)
Ünnepélyes megnyitó, helyszín a barcelonai Estadi Johan Cruyff. (Fotó: AFP)

Szóba került az a világhálót néhány napja bejáró fotó is, amely Messit párizsi labdarúgók (Neymar, Di María, Paredes, Verratti) társaságában örökítette meg Ibizán, és amelyet látván sokan azt a következtetést vonták le, hogy már pecsét került a párizsi szerződésre, és az utóbbi napok barcelonai fejleményei csak egy színjáték részét képezik.

„Az csak egy vicc volt – érkezett a magyarázat. – Neymar felhívott, mondta, hogy a többiekkel álljunk össze egy képre, és milyen jó vicc lesz azt sugallni, hogy Párizsba igazolok. Aztán hogy az emberek ebből a képből milyen következtetést vontak le, az egy másik kérdés, de ez tényleg nem volt több néhány jó barát nyaralás közbeni tréfájánál.”

„Nem tudtam elképzelni, hogyan búcsúzzak, hiszen meg sem fordult a fejemben, hogy elmegyek. De így semmiképpen sem szerettem volna elköszönni, inkább a játéktéren, egy utolsó nagy ovációtól kísérve. Nem is tudom elmondani, mennyire hiányoztak a szurkolók a világjárvány alatt. Remélem, valamikor, valamilyen szerepben visszatérhetek a klubhoz.”

„Nem tudom, képes leszek-e beszélni – kezdett bele mondandójába Lionel Messi. – Az utóbbi napokban csak gondolkodtam és gondolkodtam, mit is mondhatnék, de semmire sem jutottam, leblokkoltam. Nagyon nehéz nekem ennyi év után, hiszen itt élek régóta, nem voltam erre felkészülve. Még az idén is meg voltam győződve arról, hogy itt folytatom, hiszen mindannyian így akartuk, de hiába szeretek itt élni, hiába imádom a klubot, ma mégis el kell köszönnöm.”

A napokban beszámoltunk róla, hogy Lionel Messi távozik az FC Barcelonától. Az argentin világklasszis labdarúgó vasárnap a Camp Nou-ban tartott sajtótájékoztatón búcsúzott el, és indokolta meg, miért kényszerült arra, hogy 21 év után elhagyja a katalán klubot. Arról nem esett szó, hol folytatja a karrierjét – kérdésre válaszolva Messi annyit mondott: a PSG is egy lehetőség, de még semmi sem dőlt el.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A BARCELONA–JUVENTUS LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik