CIES: a Real Madridban játszik a világ legértékesebb játékosa

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2022.01.05. 17:57
null
Vinícius Jr. a világ jelenlegi legértékesebb labdarúgója a CIES számításai szerint (Fotó: AFP)
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) az év eleji tanulmányában azt vizsgálta, kik a topligában játszó futballisták közül jelenleg a legértékesebbek. A szervezet saját metodikát dolgozott ki, amely a lejátszott meccseket, az életkort, a jelenlegi szerződések feltételeit, lejártát és így a további (gazdasági) potenciált egyaránt igyekszik figyelembe venni. A lista élén ennek köszönhetően többnyire fiatal, de Európa élcsapataiban máris alapembernek számító nevekkel találkozunk. Rögvest az első helyen 166 millió eurós becsült értékkel a Real Madrid szélsőjével, Vinícius Juniorral.

 

A CIES kimutatása egészen pontosan 166.4 millió eurót határoz meg a Real Madrid 21 és fél éves játékosának értékére, aki így több mint 10 milliót ver a dobogó második helyén álló angol Phil Fodenre (Manchester City) és több mint 20-at Erling Haalandra (Dortmund).

A 10 legdrágábbnak értékelt futballista közül kettő játszik a Man. Cityben, kettő a Barcelonában. Az élmezőnybe pedig a legtöbb fiatalt a német liga adja: az első tízből négyen is a Bundesligában futballoznak.

A legértékesebb támadó a már említett Vinícius, a középpályások közt a leverkuseni Florian Wirtz vezet (133 millió), a legdrágább védő a Bayern München kanadaija, Alphonso Davies (122.3 millió), míg a legértékesebb kapus a PSG-s Gianluigi Donnarumma (82 millió) a CIES adatai alapján.

A Leipzig magyar középpályása, Szoboszlai Dominik az 58. helyen szerepel a listán.

A hétszeres aranylabdás Lionel Messi és az ötszörös győztes Cristiano Ronaldo sem fért be a top 100-ba, melynek legolcsóbb tagja az 50.2 millió euróra taksált Szon Hung-min.

A teljes lista ide kattintva böngészhető!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik