Barca: ki követi Luis Enriquét? Ők a legesélyesebbek!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.03.02. 14:28
null
Luis Enrique szerdán bejelentette, hogy az idény végén távozik posztjáról (Fotók: AFP)
A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő FC Barcelona vezetőedzője, Luis Enrique a Sporting Gijón ellen 6–1-re megnyert mérkőzést követően előbb játékosaival, majd a sajtó képviselőivel is tudatta, hogy a következő szezonban már nem folytatja a munkát a csapat élén. Miután a 46 esztendős szakember nyilvánosságra hozta döntését, a spanyol sajtóban természetesen azonnal megindultak a találgatások, hogy ki lehet a Barca következő trénere. Több szakvezető neve is szóba került, de valós esélyekkel csak három-négy edző szállhat harcba a katalánok kispadjáért. Lássuk, hogyan kalkulálnak a helyiek.

 

Ernesto Valverde

A legnagyobb esélyes. Szinte minden kritériumnak megfelel, ami ahhoz kell, hogy a Barcelona vezetőedzője legyen. Az 53 esztendős szakember 2013 óta irányítja az Athletic Bilbaót, amely ebben a szezonban nem tündököl – a bajnokságban csak a 8. helyen áll, míg az Európa-ligában már a legjobb 32 között kiesett –, viszont a klub anyagi lehetőségeit és játékospolitikáját figyelembe véve kiváló csapatot épített. Nem véletlen, hogy korábban a Real Madridnál is felfigyeltek a munkájára...

Valverde játékosként 1988 és 1990 között KEK-et és Király-kupát nyert a Barcelonával, az viszont még nem derült ki, hogy mire képes vezetőedzőként, ha pénzügyileg stabil lábakon álló klubnál, sztárjátékosokkal dolgozhat. A baszk klub már megkezdte vele a tárgyalásokat a szezon végén lejáró szerződésének meghosszabbításáról, ám egyelőre nem született meg a megállapodás. És egyáltalán nem biztos, hogy később erre sor kerül…

Luis Enrique döntésének bejelentése után a Cadena Cope rádióadó arról számolt be, hogy a Barcelona vezetőségének Valverde az első számú célpontja, nem Jorge Sampaoli.

A Spanyolországból érkező hírek szerint Ernesto Valverde az első számú favorit
A Spanyolországból érkező hírek szerint Ernesto Valverde az első számú favorit

Jorge Sampaoli

Ha már a Sevilla vezetőedzője szóba került, folytassuk vele a jelöltek névsorát. A spanyol újságírók, szakemberek szerint szakmailag tökéletes választás lenne a katalánok számára – ráadásul Messivel és Neymarral is remek kapcsolatot ápol –, emberileg azonban már nehezebb eset. Szókimondó személyisége, heves vérmérséklete és politikai nézetei nem összeegyeztethetőek a Barcelona elveivel – erről beszélt Guillem Balagué, a Sky Sports spanyol futballal foglalkozó szakértője is.

A chilei válogatottat 2015-ben Copa América-győzelemig vezető argentin tréner szerződése 2018 júniusában jár le a Sevillánál, amelynek vezetői elégedettek a munkájával, és már egyeztetnek vele szerződésének meghosszabbítása ügyében. Sampaoli egyelőre nem kötelezte el magát hosszú távon a Sevilla mellett, a hírek szerint éppen azért, mert a Barcelona ajánlatára vár. Az 56 esztendős szakvezető hasonló elveket vall a futballról, mint mentora, Marcelo Bielsa, aki annak idején szintén szerepelt a Barca edzőjelöltjei között.

Jorge Sampaoli habitusa nem mindenkinek szimpatikus Barcelonában
Jorge Sampaoli habitusa nem mindenkinek szimpatikus Barcelonában

Eusebio Sacristán

A spanyolok szerint tízes skálán hatos az esélye annak, hogy a Barcelonával játékosként 1988 és 1995 között négy bajnoki címet, három spanyol Szuperkupát, egy BEK-et, egy KEK-et, egy Király-kupát és egy európai Szuperkupát nyerő Eusebio követi a kispadon Luis Enriquét. Az 52 éves szakvezető edzőként is kipróbálta már magát a katalánoknál, 2003-tól 2008-ig Frank Rijkaard munkáját segítette, majd 2011-től 2015-ig a Barcelona B-nél dolgozott, amellyel utolsó évében kiesett a másodosztályból – ezek után keserű szájízzel távozott a városból.

David Moyes menesztését követően 2015 novemberében a Real Sociedad vezetőedzőjének nevezték ki, ami nem bizonyult rossz döntésnek a baszk klub vezetői részéről. Az előző idényben csak a 9. helyen zárt a csapat a bajnokságban, ebben a kiírásban azonban harcban áll a Bajnokok Ligája-szereplést érő negyedik pozícióért, s jelenleg csak rosszabb gólkülönbsége miatt szorul a negyedik Atlético Madrid mögé. Munkája elismeréseként a közelmúltban 2019-ig meghosszabbították a szerződését.

Ronald Koeman

Nem valószínű, hogy ő lesz Luis Enrique utódja, de barcelonai kötődése mindenki előtt ismert. Az 1992-es BEK-döntőt szabadrúgásgóljával eldöntő holland tréner az Ajaxszal két, a PSV-vel egy holland bajnoki címet nyert, a Southamptonnal az egyik legtetszetősebb futballt játszatta a Premier League-ben. Jelenleg az Evertont irányítja, de a liverpooliakkal kötött megállapodásának értelmében nyolcmillió euróért bármelyik klub kivásárolhatja.

„Jelenleg nem gondolok más csapatokra, de soha nem tudhatod, mit hoz a jövő. Ma még süt a nap, de lehet, hogy holnap már esni fog” – mondta nemrégiben Koeman.

Juan Carlos Unzué

A Barcelona jelenlegi másodedzője, aki Frank Rijkaard és Pep Guardiola munkáját is kapusedzőként segítette. Vezetőedzőként kipróbálta magát a Numanciánál és a Racing Santandernél is, kevés sikerrel. Szinte elképzelhetetlen, hogy kinevezzék a Barcelona élére, bár néhány héttel ezelőtt szárnyra kaptak olyan hírek, melyek szerint Luis Enrique ezt szeretné elérni.

Juan Carlos Unzué már jól ismerheti a Barcelona sztárjait
Juan Carlos Unzué már jól ismerheti a Barcelona sztárjait

És a „többiek”

A spanyol sajtóban felröppent még Jürgen Klopp, Laurent Blanc, Mauricio Pochettino, Arsene Wenger, Óscar García, Phillip Cocu és Giovanni van Bronckhorst neve is, de jelen állás szerint (hangsúlyozzuk: jelen állás szerint…) minimális annak az esélye, hogy közülük kerülne ki a Barcelona következő vezetőedzője. Mint ahogy az is borítékolható, hogy Pep Guardiola sem tér vissza korábbi sikerei helyszínére.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik