Hat elveszített döntő után lett újra Spanyol Kupa-győztes az Athletic Bilbao

Vágólapra másolva!
2024.04.07. 01:03
Bilbaói diadal Sevillában (Fotó: AFP)
Az Athletic Bilbao nyerte meg a labdarúgó Spanyol Kupát, miután a szombat késő esti sevillai döntőben, 1–1-es 120 percet követően tizenegyesekkel legyőzte a Mallorcát.

Nagy tempóban kezdődött a döntő, mindkét oldalon akadt gólszerzési lehetőség, és Dani Rodríguez volt az első, aki betalált: a 21. percben szépen emelt a kapu bal oldalába, 0–1 (videó itt!).

A Bilbao többször is egyenlíthetett volna az első félidőben, de kimaradtak a helyzetek. Ellenben a második félidő elején összejött a baszk gól, Oihan Sancet alakította 1–1-re az állást (videó itt!).

Az Athletic többet tett a győzelemért, de hiába birtokolta jóval többet a labdát (65 százalékban) és vezetett több támadást, óvatosabb futballra váltott, és nem tudott újabb gólt szerezni.

A ráadás első felében is a Bilbao volt az aktívabb, a második egy időszakára felpörgött a fáradtabb csapat benyomását keltő Mallorca is, és a 114. percben Vedat Muriqi kis híján gólt fejelt, Julen Agirrezabala nagy vetődéssel ért le a bal alsó sarokra.

Gól viszont nem született, így következtek a tizenegyesek – a kupadöntő története során hatodszor.

Muriqi hiába rúgta be az első mallorcai tizenegyest, az utána következő Manu Morlanes lövését Agirrezabala balra vetődve kivédte, Nemanja Radonjics pedig az égbe lőtte a labdát. Eközben mind a négy bilbaói rúgó (Raúl García, Iker Muniain, a lövés közben megcsúszó Mikel Vesga, valamint Álex Berenguer) a kapuba talált – így az Athletic nyerte meg a finálét. VIDEÓ ITT!

Az Athletic Bilbao hat elveszített kupadöntő után, 1984 óta először lett kupagyőztes; összességében a 24. diadala volt ez, ezzel a gyűjteménnyel második a spanyol örökranglistán a Barcelona (31) mögött.

A Mallorca – amely eddig egyszer hódította el a trófeát (2003) – harmadszor vesztett finálét (1991, 1998, 2024).

SPANYOL KUPA
DÖNTŐ, SEVILLA
Athletic Bilbao–Mallorca 1–1 (Sancet 50., ill. D. Rodríguez 21.) – tizenegyesekkel 4–2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik