La Liga 2: a Zaragoza kimászott a pénzügyi gödörből; irány az élvonal?

Vágólapra másolva!
2023.07.24. 22:54
null
A Zaragoza szurkolóinak hosszú idő után van okuk az ünneplésre (Fotó: Getty Images)
A spanyol másodosztályú labdarúgó-bajnokságban (La Liga 2) szereplő Real Zaragoza a hivatalos honlapján közölte, hogy a klub részvényeinek 51 százalékát birtokló Amber Capital kifizeti a klub megmaradt adósságait, összesen 20.2 millió euró értékben.

 

A patinás aragóniai klub – amely története során hat Király-kupát, egy-egy Szuperkupát, KEK-et, illetve Vásárvárosok Európa-kupáját (a mai Európa-liga jogelődjét) nyert – még 2013-ban pottyant ki a legmagasabb osztályból, s azóta sem jutott vissza, noha több ízben is közel járt a feljutáshoz. A Zaragoza gazdasági szempontból már ekkor is romokban volt – a kiesés évében egy adott ponton a 145 millió eurót is elérte az adósságok összege –, de ezt játékoseladások és kölcsönök révén sikerült kordában tartani, így a klub tovább működött, és folytatta (eredménytelen) szélmalomharcát a feljutás kiharcolásáért.

A „felmentősereg” az amerikai Amber Capital révén – a befektetőcsoport mögött Jorge és José Más, az MLS-ben érdekelt (és Lionel Messit is foglalkoztató) Inter Miami résztulajdonosai állnak – érkezett meg 2022 májusában. A tengerentúli befektetők érkezésükkor 14.6 millió euróval növelték a klub költségvetését, törlesztve a legsürgősebb adósságokat, majd az előző idényben további 6.7 milliót öntöttek a kasszába, hogy az államkincstár felé fennálló tartozásokat is rendezzék.

A mostani kifizetéssel a Zaragoza utolsó adósságai is rendeződtek, ezzel a klub „fontos lépéseket tett afelé, hogy gazdaságilag fenntartható és komoly pénzügyi erővel rendelkező entitássá váljon” – fogalmaz a közlemény, amely a költségvetés további növelését is belengette. Persze az aragóniai szurkolók jobb, ha nem isznak előre a medve bőrére, de lehet, hogy több mint egy évtized után valóban véget ér a Zaragoza másodosztálybeli „pokoljárása”.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik